Jump to content

Wybór Kija , porównanie

Recommended Posts

Cześć i czołem,

dotychczas łowiłem jedynie białoryb metoda na spławik i grunt. Chciałbym zacząć przygodę ze spinningem - jeśli chodzi o tę metodę jestem można powiedzieć zielony.

Było sporo wątków o pierwszy zestaw ; jednak nie znalazłem porównania ani opinii kijów jakie mam "na oku" , stąd prośba  -  może ktoś z tutejszych kolegów co miał dany Kij w ręku moze cos dodać od siebie / polecić lub ostrzec przed danym kijem? :)  Dodam jeszcze , że raczej zawsze będę łowił z brzegu, głównie jeziora, ale pewnie zdarzy mi się rzucic kijem gdzieś do WIsły (to dlatego że mieszkam w Toruniu i mam blisko , a podobno i Sandacza można wyciągnąć - co jest jak dla mnie mooooocnym wyzwaniem, z którym chcialbym sie predzej czy pozniej zmierzyć).

Wiem też, że nie ma uniwersalnych zestawów na wszystkie drapieżniki  jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego - ale jak już mielibyście doradzić to który Kij byscie określili do zbliżonego do uniwersalnego tudzież kij który mialby posłużyć dłużej ; ale da sobie z nim rade również AMATOR /Nowicjusz? :D   Prawdopodobnie wiekszosc rybek jakie bede wyciagal to okonki i od czasu do czasu szczupak (daj Bóg) ; chodzi wiec o to , żeby bylo i wygodnie na okonia, ale tez zeby jakiś wymiarowy szczupak lub a noż widelec sandacz  (lub poprostu ciężki zaczep :D )   nie polamal kija.

KONGER STALLION ZANDER 259/5-28g     http://pleciona.pl/pl/p/KONGER-STALLION-ZANDER-259cm-5-28g/34336      pytanie dodatkowe - ludzie się rozpisuja że sie nadaje idealnie do JIGOWANIA ; czy inne kije sie nadaja mniej? czy tymze kijem inne metody wypadną z kolei gorzej . trudniej?  czy to nazewnictwo to poprostu chwyt marketingowy?

Shimano Catana  (wersja 2,40 lub 2,70  ;   odpowiednio CW 7-21   /   10-30 )  - tu pytanie, czy roznica między tymi cw to spora roznica w wytrzymalosci / pracy wedziska? czu przedział 10-30 to nie za grubo na poczatek? a moze wlasnie dobrze zeby nie zniszczyc sprzetu? 

Okuma BLack ROck  5-25 w wersji 2,45  lub 2,75    https://www.wedkarski.com/wedki/4594-wedka-black-rock-spinning-okuma.html 

Co do kołowrotka to myślałem o  DRAGON FISHMAKER II STEALTH FD5301    https://allegro.pl/oferta/dragon-fishmaker-ii-stealth-fd530i-wroclaw-8650438394?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_wędkarstwo_sport_fishing&ev_adgr=Wędkarstwo&gclid=Cj0KCQjw-Mr0BRDyARIsAKEFbefvpZfiAyc6NOYb8i50dM3hKKwvYAFCOXVY_9My4uKA3PwBN5j-qBUaAgdtEALw_wcB

chetnie tez wyslucham (wyczytam) Wasze opinie na temat tego kolowrotka, głównie sugerowalem sie tu tym, że wg opinii ludzi z roznych for firma Dragon nie zawodzi ; a czytając opis tego kolowrotka mam wrazenie ze nie ma sie do czego doczepic :)

Jestem ciekaw Waszych Opinii,  wierzę w to że w czasie kwarantanny ktoś znajdzie czas i mi doradzi :):):)     a może macie w tym budzecie Kijowym / Kolowrotkowym jeszcze inne koncepcje które byscie mi polecili?

pozdrowienia

7 godzin temu, animalish napisał:

Dodam jeszcze , że raczej zawsze będę łowił z brzegu, głównie jeziora, ale pewnie zdarzy mi się rzucic kijem gdzieś do WIsły

Nie przejmuj się tam nie takie rzeczy leżą

to dlatego że mieszkam w Toruniu i mam blisko

no na to to już nawet rząd nie ma wpływu...

Prawdopodobnie wiekszosc rybek jakie bede wyciagal to okonki i od czasu do czasu szczupak (daj Bóg) ; chodzi wiec o to , żeby bylo i wygodnie na okonia, ale tez zeby jakiś wymiarowy szczupak lub a noż widelec sandacz  (lub poprostu ciężki zaczep :D )   nie polamal kija.

no tego to nawet w Toruniu nie ogarną : okoń , szczupaczek  i daj boze sandacz ...

Idz do sklepu wez cos okolo 25g max machnij tym ... jak nie będzie się wiło jak zaskroniec to złowisz wszystko co chcesz oczywiście jak bog Ci to da ... kołowrotek : ja np lubię Penn-a i narazie się nie zawiodłem .

PS. jak już coś piszę to też staram się tak żeby nie było się do czego doczepić... pamiętaj "REKLAMA DŹWIGNIĄ HANDLU"  jak znajdziesz opis ze ktos chce sprzedać coś z wadami to się temu przyjrzyj może one Tobie nie bedą przeszkadzać :P

co do kołowrotka to dopiero teraz sie wczytałem :( Nie jestem ostatnio w tym temacie przyznaje sie bez bicia :D  Dragon starał się zawsze zrobić coś niezłego w niezłej cenie ... sam mam tylko jeden mały kręciołek Dragon-a ale nie zawiódł mnie nigdy i jako pierwszy ląduje na odległościówce bo do tego mi pasuje idealnie :) ja bym się również zastanowil nad https://allegro.pl/oferta/penn-fierce-ii-2500-fd-8757674563  troszke drozszy ale jak dla mnie troszke szybszy i bardziej uniwersalny

Edited by GLONU

14 godzin temu, animalish napisał:

(...) Okuma BLack ROck  5-25 w wersji 2,45  lub 2,75    https://www.wedkarski.com/wedki/4594-wedka-black-rock-spinning-okuma.html  (...)

Wędzisko jak najbardziej OK na Twoje potrzeby. Jeśli chodzi o kołowrotek, to albo ten wskazany przez Ryukona, albo Ultris Aqua.