mirro Posted May 1, 2020 Report Share Posted May 1, 2020 (edited) Chciałbym kupić kij do spinningu, tylko nie za bardzo wiem co wybrać. Na pewno ma być niedrogi. Raczej do 70zł. Ma to być raczej kij rekreacyjny, a nie profesjonalny. Łowił będę w wodach stojących i wolno płynących z brzegu. Ryba jaką zamierzam się nastawić to oczywiście Szczupak, ale też Kleń jak i Boleń, a przy odrobinie szczęścia może też pojawić się Sandacz i Sum. Jednak Szczupak i Boleń to gatunki, które głównie mnie interesują. Myślałem, aby wędka była poręczna, aby miała długość 2,4m. C.W. myślę, że tak 5-25g. Przynęt jakich chciał bym użyć to głównie gumy, ale też z blachą bym próbował. Może też wobler w tym ciężarze. Znalazłem kilka takich propozycji. Co o tym co tu napisałem w ogóle myślicie? Jaxon Arcadia Spinning 2,4/5-25g Jaxon Zaffira Spin 2,40m / 5-25g Robinson Magnetic Jigger 2,40m 5-25g Robinson Power Flex Spin 2,40m 8-20g Edited May 6, 2020 by hege edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 2, 2020 Report Share Posted May 2, 2020 (edited) Arkadia to niezniszczalny kijek, bardzo dobry dla początkującego, ale CIĘŻKI. Zainteresował bym się raczej Magnetkiem,choć dla mnie jest zbyt uniwersalny, a jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Edited May 2, 2020 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 6, 2020 Report Share Posted May 6, 2020 Mirku, gdybyś był zainteresowany, poczytaj sobie w wolnej chwili: Pierwsze wędzisko spinningowe Spinning za 50 zł Catana DX i spróbuj wyciągnąć wnioski. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirro Posted May 6, 2020 Author Report Share Posted May 6, 2020 (edited) Dzięki za podesłane linki. Przeczytałem je oczywiście, ale wędkę już kupiłem dwa dni temu. Czekam aż przyjdzie. Zdecydowałem się na Robinsona Magnetic Jigger 2,4m 8-40g. Ale po wyciągnięciu wniosków z tych artykułów które podesłałeś mój wybór by się nie zmienił. Myślę że taką tanią wędką da się też połowić. Godzinę machania powinienem wytrzymać. Myślę że jest podobnej klasy co Arkadia o której było w jednym z artykułów, a przy tym niecco lżejsza choć trochę droższa. Wybrałem taką długość gdyż była tak po środku. Machałem Zafirą 2,7m i wydawała mi się za długa, a do łowienia z brzegu krótsza jak 2,4m to raczej nie bardzo się nadaje. Cw. też wybrałem takie, gdyż moim celem będą głównie szczupaki, klenie a w przypływie ambicji może też bolenie, zatem prowadzenie przynęt 15g będzie najczęstsze a jakiś tam zapas chciał bym też mieć. A moja przynętą najczęściej będą gumy. Mam też do tego kija całkiem sensowny kołowrotek (tak mi się wydaje). Jak mnie to wciągnie to ten kij komuś sprezentuje a kupię sobie lepszy Edited May 6, 2020 by mirro 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 6, 2020 Report Share Posted May 6, 2020 (edited) Nikomu nie przekazuj tej wędki, zawsze może przydać się jako zapasowa. Jeśli chodzi o długość (łowię wyłącznie z brzegu), to swego czasu hołdowałem coraz dłuższym kijkom, począwszy od 240cm, skończyłem na 305cm i od tego czasu zacząłem na powrót schodzić w dół. Obecnie najdłuższy z używanych na bieżąco kijków ma 198cm. Taka długość, przy dobrej dynamice wędziska w zupełności wystarcza. Mam co prawda też wędeczkę 305cm, ale to jest kijek "do zadań specjalnych", bardzo rzadko po niego sięgam i przymierzam się do jego sprzedaży. Połamania Edited May 6, 2020 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian78 Posted November 26, 2022 Report Share Posted November 26, 2022 Witam zastanawiam się nad kupnem tej wędki i chciałbym się dowiedzieć jak się sprawuje /sprawowała, nie mogę znaleźć nigdzie opinii na jej temat więc postanowiłem zapytać kogoś kto z niej korzystał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 28, 2022 Report Share Posted November 28, 2022 (edited) Gdybyś pofatygował się i poczytał Forum i poszukał nieco u wujka Google, znalazłbyś co najmniej kilka informacji na temat spinningu na początek, nawet na temat interesującego Cię wędziska: Spinning za 50 zł Pierwsze wędzisko spinningowe Początkujący spinningista Spinning dla począrkujących Shimano Catana Edited November 28, 2022 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szogun72 Posted December 10, 2022 Report Share Posted December 10, 2022 Witam nie chce zaśmiecać działu i zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Co sądzicie o tej wędce https://abcwedkarza.pl/product-pol-57407-DAM-WEDKA-CAMARO-EEL-2-70M-30-60G-DAM-55909.html DAM Camaro EEL 270, 30-60g. Sprawdzi się na wiślany spining ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts