Arek Pyziołek Posted May 12, 2020 Report Share Posted May 12, 2020 Witam. Z racji że dopiero zaczynam chciałem się dowiedzieć czy dość jest na winieta plecionka? Oglądałem różne filmy na YouTubie doradzają że najlepiej napełnić do pełna tylko że moja szpula ma taki mały rand i to mnie zmyliło. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted May 12, 2020 Report Share Posted May 12, 2020 Uważam, że jest nawinięta zbyt luźno, przez co wydaje się nierówno. Ja nawinąłbym jej więcej lub dał podkład jeśli jej za mało. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Pyziołek Posted May 12, 2020 Author Report Share Posted May 12, 2020 Ona była dość mocno nawinenta tylko to zdjęcie jest z pierwszego mojego połowu i może się wydawać że jest luźno ale myślisz że nawinąć aż na ten stożek? 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted May 12, 2020 Report Share Posted May 12, 2020 (edited) Jest jej trochę mało. Będzie to miało negatywny wpływ na swobodę i lekkość oddawania rzutów. Nawinalbym tak do połowy rantu. Oczywiście oceniam tylko na podstawie zdjęcia. Powinno być 2 mm od końca rantu. Edited May 12, 2020 by ryukon1975 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Pyziołek Posted May 12, 2020 Author Report Share Posted May 12, 2020 I właśnie oto mi chodziło bo w tej chwili jest oko 5mm od rantu tylko tak jak pisałem zmylil mnie ten rancik w krztalcie stożka i nie wiedziałem czy można na niego nawinąć ok dziękuję z góry) 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 13, 2020 Report Share Posted May 13, 2020 Najbardziej optymalny nawój to 1-2mm od krawędzi przedniego "dekielka" szpuli. Nigdy nie nawijaj do samego rantu, bo narazisz się na gniazda, natomiast zbyt mała ilość plecionki spowoduje ograniczenie odległości rzutów. Nawijaj plecionkę przez mokrą szmatkę, powinna się nawijać z lekkim oporem, wówczas będzie się układać równo i bez luzów między poszczególnymi warstwami zwojów. Z ciekawości, jaką moc (lb) ma wędzisko, a jaką plecionka. Pytam, bo wydaje mi się, że ta linka to solidny postronek... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLONU Posted May 17, 2020 Report Share Posted May 17, 2020 W dniu 13.05.2020 o 07:22, Alexspin napisał: Najbardziej optymalny nawój to 1-2mm od krawędzi przedniego "dekielka" szpuli. Nigdy nie nawijaj do samego rantu, bo narazisz się na gniazda, natomiast zbyt mała ilość plecionki spowoduje ograniczenie odległości rzutów. Nawijaj plecionkę przez mokrą szmatkę, powinna się nawijać z lekkim oporem, wówczas będzie się układać równo i bez luzów między poszczególnymi warstwami zwojów. masz całkowitą rację ...jak katalog 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts