Filip-InNeed Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Witam serdecznie, Poszukuję sprzętu(zestawu) dla mojego taty, który jest początkującym wędkarzem, jako że chciałbym zrobić mu prezent poszukuję dla niego sprzętu. Niestety jestem kompletnym amatorem jeśli chodzi o wędkarstwo :C Miejsce połowu staw, wody stojące/ Ryby łowi rekreacyjnie - średnie okazy, okonie, szczupaki, karpie (coś w ten deseń)/Przy brzegu/ Odległość 5-20m/ Metody nie znam Proszę o doradzenie w zakupie lub stworzeniu zestawu - budżet jaki dysponuje to 500 zł. Znalazłem na allego zestaw za 470 zł - wędka i kołowrotek firmy Shark&Hokkaido > < Niestety nie wiem czy jest to warte. Z góry Dziękuję za wszelką pomoc! Edited June 1, 2020 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) To bezmarkowa zbierania najtańszych i najgorszych jakościowo rzeczy. W wiekszości zupełnie do siebie nie pasujących. Nawet za darmo bym tego nie chciał. Szczerze odradzam. Edited June 1, 2020 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip-InNeed Posted June 1, 2020 Author Report Share Posted June 1, 2020 3 minuty temu, ryukon1975 napisał: To bezmarkowa zbierania najtańszych i najgorszych jakościowo rzeczy. W wiekszości zupełnie do siebie nie pasujących. Nawet za darmo bym tego nie chciał. Szczerze odradzam. Dziękuję za odpowiedź, czyli raczej takie zestawy są słabe - awięc mógłby Pan pomóc i doradzić co zakupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Za 500 zł można kupić fajny zestaw kij plus kołowrotek i jeszcze na drobiazgi zostanie. Trudno mi jednak decydować o metodzie. Quiver, feeder, spławik skoro nawer Ty nic na jej temat nie wiesz. Chyba że zrobię to metodą losowania. Edited June 1, 2020 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip-InNeed Posted June 1, 2020 Author Report Share Posted June 1, 2020 5 minut temu, ryukon1975 napisał: Za 500 zł można kupić fajny zestaw kij plus kołowrotek i jeszcze na drobiazgi zostanie. Trudno mi jednak decydować o metodzie. Quiver, feeder, spławik skoro nawer Ty nic na jej temat nie wiesz. Jeśli chodzi o metoda - zawsze łowił na spławik, niestety sam dużo nie wiem, jak pisałem jestem amatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Wedzisko do spławika. Kołowrotek. To już dużo. Znam metodę, znam łowiska więc mogę coś poszukać. Razem około 300 zł. Zostaje sporo na spławik, żyłki, ciężarki i inne. Edited June 1, 2020 by ryukon1975 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 20 minut temu, ryukon1975 napisał: Zostaje sporo na spławik, żyłki, ciężarki i inne. Jako pierwsze wymieniłbym - podbierak. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 2 minuty temu, Docio napisał: Jako pierwsze wymieniłbym - podbierak. To tylko luźne propozycje. Skoro tata już wedkuje cześć sprzętu już pewnie ma. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip-InNeed Posted June 1, 2020 Author Report Share Posted June 1, 2020 Dziękuję Panom za odpowiedź, jestem wdzięczny za pomoc! Takie rzeczy jak spławiki, przynęty, podbieraki i stojaki to też jakieś polecacie, czy takie rzeczy nie są zbyt ważne? Tata wędkuję, lecz nie bez powodu chce kupić zestaw(lub jego część) - po prostu mają swoje lata i też nie było w to zainwestowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 Do metody splawikowej nie trzeba stojaka. Zwykle podpórki. Dobre spławik robi firma Expert. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip-InNeed Posted June 1, 2020 Author Report Share Posted June 1, 2020 2 minuty temu, ryukon1975 napisał: Do metody splawikowej nie trzeba stojaka. Zwykle podpórki. Dobre spławik robi firma Expert. Świetnie! Każda porada cenna, żyłki, haczyki też są jakieś różnice? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted June 1, 2020 Report Share Posted June 1, 2020 (edited) Jeśli chodzi o żyłki znaczenie ma średnica. Do tego kja wybrałbym takie od 0,18-0,22 mm. Haki rozmiar nr 10/8/6. Edited June 1, 2020 by ryukon1975 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip-InNeed Posted June 1, 2020 Author Report Share Posted June 1, 2020 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi To jest chyba całość którą na tą chwilę potrzebuję! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted June 2, 2020 Report Share Posted June 2, 2020 22 godziny temu, Filip-InNeed napisał: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi To jest chyba całość którą na tą chwilę potrzebuję! Poszukaj sklepu mającego w ofercie bony podarunkowe i tak bon spraw szanownemu rodzicielowi. JKarp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts