Jump to content

Pomoc dla początkującego.

batu_han
 Share

Recommended Posts

Witam,

Posiadam wędkę Jaxon'a 3,9m cw 10 - 40g, jest to wędka teleskopowa, i nie za bardzo wiem za co mam się zabrać, dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem. Chciałem łowić na lekki grunt, liny leszcze karasie, lecz byłem dziś na rybach i sama drobnica, zestaw mam według internetowych poradników, koszyczek 20g. Haczyk nr 6, tak mi doradzono od starych kolegów wędkarzy, a na nim kanapka dendrobena + kuku, podobno na tym łowisku wszyscy tak łowią i wyciągają okazy po 2-3 kg. Zanęta "weekendowa" + kuku. Co robię źle? łowisko nęciłem w postaci Wrzucania kul zanętowych,na głębokości około 1,5 - 2m. Wędkarze nie chcą zdradzać tajemnic odnośnie zanęty i sposobu łowienia. A więc może przyczyna leży w wędzisku?

Druga sprawa to Konger Aviator 2,70 cw 10 - 30 g, kołowrotek a na nim plecionka. Chce zapolować na szczupaka oraz sandacza? Czy wędzisko się nada? Jeśli tak to co mam kupić na przypon? Blachy, kopyta, woblery? Jeśli już to rzucać obok kapelonów i zwijać średnim tempem żyłkę?

Pozdrawiam.

W drugiej sprawie niewiele ci pomoge bo sam dopiero zaczelem spinningowac. Wiem tylko ze na szczupaka najlepsze sa wahadłówki takie po kilkanascie gram.

Z kolei w pierwszej sprawie moge pomóc :)

1. Dla wlasnego dobra zmien koszyczek na max. 10g albo wogóle bez dociązenia. Sam koszyk pelny zanety wazy okolo 30g a jeszcze to twoje 20g to calkowicie przekracza cw wedziska. Moze ci wedka trzasnąć :o

2. Podaj rodzaj dna na lowisku. jezeli jest mół to gruntówka nie jest najlepsza metoda.

3. Aby zlikwidowac brania drobnicy spróbuj wieksza i twardsza przynete np.2-3 ziarna kukurydzy, kostka ugotowanego ziemniaka(taka wielkosci 1cm szescienny), albo pellety. Drobnica wówczas tego nie pogryzie ani nawet do pyska nie zmiesci a przyneta bedzie czekac na cos wiekszego ;)

1. Nie ma sprawy.

2. Nikt nie wyobraża sobie łowienia inna metodą bo można łowić tylko z plaży których jest może z 10, reszta brzegu to trzcina która zajmuję jakieś 15 metrów od brzegu. A stanowisk własnych nie można robić ani wypływać łódką. http://www.google.pl...29,r:3,s:0,i:81

3. Sama kuku odpada, na prawdę, akurat nie wiadomo z jakiej przyczyny sama kukurydza eliminuję brania. Spróbuję z tym ziemniakiem lub pelletem. Dzięki za pomoc.

PS. Jaki smak pelletu i ile zakładać go na haczyk 4 lub 6? - Karaś Leszcze Karp priorytet, byle ten karp nie duży bo mi wędkę połamie :D

Edited by batu_han

Hak lepiej 4. Przynajmniej ja takich uzywam. oprócz gruntówki móglbys jeszcze spróbowac odlegloscówke. Z ziemniakami bedziesz musial pocwiczyc bo trudno sie je zaklada na hak i podzczas zbyt mocnego rzutu spadaja. A pellety zaklada sie na tzw. włos. W kazdym dobrym sklepie wedkarskim ci pokaza co to jest. Ze smakiem pelletu bedziesz mósial poeksperymntowac bo na kazdym lowisku to wyglada inaczej. moim zdaniem na ryby karpiowate powiniennes brac smaki raczej slodkie. powodzenia :)

witaj,

proponowałbym odejść całkiem od koszyka i zamiast niego założyć sprężynę zanętową. Nęciłbym raczej grubo, czyli więcej ziarna i zanęta spożywcza tylko po to aby skleić ziarna w kule. Oczywiście przez przesady. Haczyk 8-10, ziarno kuku i biały robak. Drobnica może podskubywać ale się nie zatnie. Jak weźmie jakiś "grubas" ;) na pewno zauważysz.

Alternatywą jest też zestaw spławikowy. Na Twoim wędzisku możesz zbudować zestaw ok 3g i łowić zestawem lekko przegruntowanym. Ryb szukaj w pobliżu trzcin, tam nęć i łów. Jeżeli łowisz na plaży to unikaj środka dnia, zasadzaj się raczej wieczorami, moim zdaniem to lepsza pora niż poranek.

Wędkarze nie chcą zdradzać tajemnic odnośnie zanęty i sposobu łowienia.

Jest to bardzo prawdopodobne, że tu leży problem, sprzęt sam nie łowi ;) . Spróbuj pobawić się w szpiega, trochę podchwytliwych pytań, podglądanie, w ostateczności możesz przejrzeć śmieci. Szczególnie przyjrzyj się co zakładają na haczyk być może Cię "wypuszczają".

Właśnie już zauważyłem, dużo razy, na spławik tam tylko bat wchodzi w grę i ukleje/krąpie dla zabawy, nic więcej. Na 100% jestem pewny że wszyscy łowią na kanapkę kuku + dendrobena 3/4 lub 2 x dwójka z gruntu.

Czemu według Ciebie sprężyna? Włąśnie chodzi o to że na łowisku na ziarna (przynajmniej kuku) są bardzo słabe brania, chyba że łączone z czerwonym. Trzciny koło plaży są od brzegu jakieś 5 metrów w głąb jeziora, grunt 1,5 m. Jakieś pomysły? Drobnicy jest niesamowicie dużo :/ szczegolnie stada leszczyków.

Podnęć jak mówię, jeżeli nie będzie efektów wrócisz do "sprawdzonych" metod. Ryby nie krowy i też zmieniają upodobania. Łowię na swoim jeziorku od kilku lat systematycznie i obserwuję, ze rybki zmieniają smaki. Jednego roku brały na białego z czerwonym, kolejnego na makaron, w tym roku najlepiej na kuku z białym. Z pomostu łowię na 1,2 - 1,5m wody na bata i spławikówkę z kołowrotkiem, ale znalazłem spokojne miejsce gdzie nikt nie hałasuje, nikt nie łazi a wody jest 0,4m. Biorą ładne leszcze i ryby których .... nie widziałem :). Nawet do powierzchni nie dały się podciągnąć.

• 1 year later...

Witam
To jest mój pierwszy post. Jestem początkującym wędkarzem. Dzisiaj będąc na rybach złowiłem 3 małe rybki (okoń i płotka) łowiłem na spławik. Wszyscy wędkarze wokół złowili duże ryby tylko nie ja. Z tego co zaobserwowałem wszyscy wokół łowili na tzw. koszyczek i w tym jest (chyba?) cały sukces. Czy moglibyście mi polecić jakiś koszyczek i jak go zamontować do wędki bo nie wiem jak ugryźć temat.
Pozdrawiam 

Nie ma chętnych a ktoś to napisać musi.

Nie jest realne aby w poście opisać metodę ciężkiej denki. Można doradzić jakieś korekty, konkretne rozwiązania ale nie całość. Cokolwiek by się nie napisało to będzie dla Ciebie mało zrozumiałe i będzie wymagało kolejnych tłumaczeń. Taki opis to naprawdę całkiem niezła książka.

Są dwa rozwiązania dla tego problemu. Pierwszy to taki, że odpuścisz sobie gruntówkę. Drugi jest odmienny. Sam poszukasz materiałów rozszerzających wedzę i gdy już będziesz znał podstawy, to wtedy spokojnie będzie można wprowadzić korekty odpowiednie do warunków panujących na łowisku.