Jump to content

Jezioro Wytczok.

wind
 Share

Recommended Posts

witam,

innym łowiskiem, gdzie spędzam sporo czasu jest jezioro Wytczok, po kaszubsku nazywane również Wysoka. Albo na odwrót ;) . Jest to całkiem inne łowisko niż wspomniany wcześniej kanał. Za to ma podobne zalety, tzn. bliskość Trójmiasta i wbrew pozorom jest tam sporo różnych gatunków ryb. Niestety, wady też ma takie same, czyli spora presja wędkarska oraz dzikie pole namiotowe, zachowanie nocującej tu młodzieży potrafi zepsuć skutecznie nocne zasiadki. Ale największą zaletą jest to, że mam tam stałą metę w postaci działki i domku mojego wuja, który również jest zapalonym wędkarzem.

Na załączonej mapce widać, że jest to dość płytki zbiornik, czerwonymi punktami zaznaczyłem łowiska, które sprawdziliśmy. Przy wschodnim brzegu zbudowaliśmy pomost i całe lato ktoś z "naszych" tam wędkuje i systematycznie nęci. Naprzeciwko łowimy z łódki, jest tam spora "łąka" kapelonów. Można tam również łowić w woderach, dla spławikowców jednak łódka jest dużo wygodniejsza. Jak już wspomniałem łowisko jest płytkie, ryby łowimy na 1-1,5m gruncie, oczywiście na bata :D . Można próbować również łowić z gruntu ze sprężyną ale jest ok. 30cm mułu. Nie jest niemożliwe takie łowienie ale właśnie spławik wydaje mi się najodpowiedniejszy. Ryby, które tam złowiłem to najpospolitsi przedstawiciele karpiowatych, czyli płoć, leszcz, krąp, a w tym roku pojawił się lin. Pojawia się okoń, niestety drobny, jest oczywiście szczupak, łowimy go na żywca i spinning (doskonałą przynętą jest niewielka wahadłówka) , kiedyś zarybiano tam karpiem, na co dowodem jest złowiony w ubiegłym roku przez wuja "okaz" 2,15kg. Oczywiście złapany na bata, żyłka główna 0,14 i przypon 0,12. Żałuję, że nie byłem tego świadkiem :o . Przynęty stosujemy różne, głównie białe robaki, kukurydzę, pęczak a ostatnio makaron.

Łowisko jest w gestii PZW. Namiary dla chętnych na odwiedziny nad tą wodą to: 54.458314, 18.256259 dla nawigacji samochodowej.

post-12-0-18974600-1317064012_thumb.jpg

post-12-0-47752600-1317064019_thumb.jpg

• 3 months later...

Może i się i spotykaliśmy, chociaż myślę, że bym Cie zapamiętał ;). Wędkuję z pierwszego od północy pomostu na wschodnim brzegu, to ten nowy pomost. A mapka ... lezała sobie, znalazłem i mam ;) .

Wędkuję z pierwszego od północy pomostu na wschodnim brzegu, to ten nowy pomost

Mówisz o zatoce na północnym krańcu jeziora? Ja myślałem o pomoście mniej więcej w połowie między przesmykiem, a stanicą, bo często widywałem tam łowiących gości z kładki i łódki.

Ja na Wycztoku łowie w różnych miejscach, bo najczęściej karpiki szukam ;)

Edited by woldi

dokładnie, zaznaczyłem zresztą kropkami moje miejscówki. Szczególnie ciekawa jest ta przy zachodnim brzegu wśród "kapelonów". Ładny leszcz tam jest i sporo szczupaka tam stoi, chociaż jeszcze pistolety ale z roku na rok łowimy większe

• 2 years later...
  • 5 months later...

urokliwy widoczek dzisiejszego świtu.

attachicon.gifDSC_0015.JPG

Witaj.. piękne są te Nasze jeziora.. :) -  ładnie opisałeś.

Nie byłem tam jeszcze, choć wielokrotnie miałem taki zamiar ale jakoś nie "wypaliło". Od tego jeziora dzieli mnie około 20 min samochodem, więc nadrobić to zaniedbanie, to konieczność... :huh:

Proszę, podpowiedzieć mi czy jast możliwość wypożyczenia tam łódki. Pozdrawiam

Edited by JanuszkiewicZ

Niestety nie ma wypożyczalni, żadnej mariny, przystani czy ośrodka wczasowego. Za to jest wiele miejsc gdzie można zwodować własny środek pływający.

Jeśli zechcesz zapraszam na pogaduchy gdy będę na miejscu, podpowiem jeśli będzie trzeba a póki co zapraszam do wspólnego wędkowania, choćby w najbliższą sobotę nad Szkarpawę.

Niestety nie ma wypożyczalni, żadnej mariny, przystani czy ośrodka wczasowego. Za to jest wiele miejsc gdzie można zwodować własny środek pływający.

Jeśli zechcesz zapraszam na pogaduchy gdy będę na miejscu, podpowiem jeśli będzie trzeba a póki co zapraszam do wspólnego wędkowania, choćby w najbliższą sobotę nad Szkarpawę.

Ten weekend zarezerwowany mam przez "najmłodsze pokolenie" familijne - dla mnie nie ma odwrotu :)

Nie mniej jednak bardzo dziękuję za zaproszenie na wspólne wędkowanie - nawet próbowałem już pogodzić jedną przyjemność z drugą ... ) - Na Szkarpawę, to znaczny odcinek drogi i powrót odłożył by się w czasie. 

Co dotyczy własnego pływadełka, to i owszem mam - tu meszę sie pochwalić, jeszcze nie rozpakowane.. Ilekroć pokusa każe wypróbować ponton, tylekroć wpierw nie kusząc losu wyszukuję lądowych mejscówek bo chyba wygodniejsze :) Życzę udanej wyprawy nad wodę i wyników...

ps. Będę dopingował, obserwując wzmagania za pośrednictwem mapy Google :)