Archimedes1990 Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Witajcie, Jeśli uda sie z aż tak małego narybku zidentyfikować co to za gatunek będę bardzo wdzięczny, być może ktoś miał szczęście już widzieć taką rybkę, mi nie udało się znaleźć informacji niestety do aż tak małej rybki 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Mniej więcej tak wyglądają małe osobniki wszystkich gatunków ryb. Nie liczyłbym więc na odpowiedź a tym bardziej na odpowiedź prawidłową. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimedes1990 Posted August 2, 2020 Author Report Share Posted August 2, 2020 Tak myślałem ale te kropki nie dawaly mi spokoju pozostaje zatem liczyc ze za te pare lub parenascie cm pozniej uda sie zlapac ta rybke ponowbie juz w fazie do rozpoznania 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 (edited) Jest na forum specjalista od rozpoznawania ryb każdej wielkości. Pojawi się i rozwieje wątpliwości które miałby nawet ichtiolog. Edited August 2, 2020 by zwykły michał 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 2 godziny temu, Archimedes1990 napisał: Jeśli uda sie z aż tak małego narybku zidentyfikować co to za gatunek Narybek szklisty potrafi rozpoznać jedynie osoba, która introdukowała go do akwenu. To może być dowolny gatunek, oprócz węgorza, gdyż brak w nim jakichkolwiek cech gatunkowych. Za rok, w maju lub czerwcu, rybka osiągnie ok. 5 cm i będzie wykazywać cechy gatunkowe dla gatunków charakterystycznych jak szczupak, sandacz, jesiotr, sum (łeb), okoń (ubarwienie), krąp, leszcz, sapa, rozpiór (spłaszczenie boczne), świnka, certa (dolny otwór gębowy). Reszta gatunków musi jeszcze trochę poczekać i nawet 10 cm w niektórych przypadkach uniemożliwia prawidłowe rozpoznanie przez wędkarza (boleń, ukleja, jelec), gdyż nadal nie są to osobniki dorosłe. Cechy gatunkowe w pełni rozwinięte są widoczne u ryb od ok 15 cm. Może któregoś gatunku nie wymieniłem, nie jestem specjalistą. Istotny jest też fakt, że niektóre gatunki osiągają dorosłość będąc małymi rybkami jak stynka czy ciernik. Z ciernikiem raczej problemu nie ma ale stynka może już sprawić problemy gdyż brak jej silnych cech charakterystycznych. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archimedes1990 Posted August 2, 2020 Author Report Share Posted August 2, 2020 Bardzo dziękuję to teraz już tylko wystarczy uzbroić się w cierpliwość i czekać aż złapie się coś "nieco" większego a może wówczas uda mi się samemu określić mimo wszystko jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 50 minut temu, Archimedes1990 napisał: to teraz już tylko wystarczy uzbroić się w cierpliwość i czekać aż złapie się coś "nieco" większego Dokładnie. Narybkiem letnim zarybia się we wrześniu aby przeżywalność była większa. "Mama" i "tata" tego okazu ze zdjęcia musi być w wodzie. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 2, 2020 Report Share Posted August 2, 2020 Mama i tata mogli już przejść przez patelnię 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts