Jump to content

Delphin Legia II feeder

Recommended Posts

Witam wszystkich , czy posiada ktoś z was wędkę delphin Legia II feeder? I czy mógłbym mi ktoś coś o niej więcej powiedzieć? Interesuje mnie model 360/80 g , krzywa ugięcia , zapas mocy , zmierzam nią łowić karpie 4-6 kg czasami coś większego, łowię głównie na komercji .

Poruszyłeś bardzo ciekawy temat. Przymierzam się do zakupu feederów na przyszły sezon. Jak do tej pory jedną z dwóch firm jakie zwróciły moją uwagę jest właśnie Delphin. Ich wędziska mają świetne parametry techniczne. W stosunku do tych parametrów ceny są naprawdę dobre. Niestety nie mogę nigdzie zobaczyć ich na żywo. Znów pójdzie zakup w ciemno. :)

Edited by ryukon1975

18 godzin temu, ryukon1975 napisał:

Poruszyłeś bardzo ciekawy temat. Przymierzam się do zakupu feederów na przyszły sezon. Jak do tej pory jedną z dwóch firm jakie zwróciły moją uwagę jest właśnie Delphin. Ich wędziska mają świetne parametry techniczne. W stosunku do tych parametrów ceny są naprawdę dobre. Niestety nie mogę nigdzie zobaczyć ich na żywo. Znów pójdzie zakup w ciemno. :)

Według opisów producenta ten Delphin o którym pisałem wyżej jest wykonany z węgla 24 T , o ile mi wiadomo to najzwyklejsze włókno węglowe , dla przykładu Jaxon Genesis Pro jest wykonany z lepszych komponentów  C24T, C30T, C36T , waga delfina zachwyca ale pytanie czy kosztem jakości. Biorę pod uwagę jeszcze daiwe ninja x feeder albo Black widow o rozmiarach 330  , niestety nie mogę żadnej u siebie znaleźć , szukam parabolika z zapasem mocy łowię teraz Jaxon monolith 330 /60ale jest za giętka i przy karpiu 4-5 kg tracę trochę kontrolę może to kwestia doświadczenia ..

2 godziny temu, beelzenef napisał:

Według opisów producenta ten Delphin o którym pisałem wyżej jest wykonany z węgla 24 T , o ile mi wiadomo to najzwyklejsze włókno węglowe , dla przykładu Jaxon Genesis Pro jest wykonany z lepszych komponentów  C24T, C30T, C36T , waga delfina zachwyca ale pytanie czy kosztem jakości. Biorę pod uwagę jeszcze daiwe ninja x feeder albo Black widow o rozmiarach 330  , niestety nie mogę żadnej u siebie znaleźć , szukam parabolika z zapasem mocy łowię teraz Jaxon monolith 330 /60ale jest za giętka i przy karpiu 4-5 kg tracę trochę kontrolę może to kwestia doświadczenia ..

Wszystkie rodzaje węgla które wymieniłeś to zwykłe podstawowe. Waga nie ma aż tak dużego znaczenia przy łowieniu feederami. Biorąc np. Daiwe o której piszesz sporo zapłacisz za sam znak firmy.

Przykładowo patrzyłem ostatnio na bolonki. Mistrall - 6 m/ 265 g = 360 zł, Traper 6 m/ 230 g = 595 zł, Daiwa 6 m /380 g = 350 zł. Daiwa wyszła najgorzej jakościowo i w ...... najdrożej. Należy pamiętać że przy bolonce znów masa kija to bardzo dużo.

Dużo by pisać o lepszych matach węglowych i ich zastosowaniu w produkcji masowej ale naprawdę nie dziś. :)

Edited by ryukon1975

1 godzinę temu, ryukon1975 napisał:

Mistrall - 6 m/ 265 g = 360 zł, Traper 6 m/ 230 g = 595 zł, Daiwa 6 m /380 g = 350 zł.

Najgorzej jak najgorzej. Mam nieodparte wrażenie, że ta Daiwa to bardzo dobry kompozyt a nie węglówka. Jeśli jednak węglówka to zastosowane żywice mają z 10 lat, czyli są już powszechne na rynku, czyli są tanie, a nawet bardzo tanie uwzględniając relatywizm ceny.

Piszą że włókno węglowe. Początkowo też stawiałem na kompozyt. Moim zdaniem cena bardzo zawyżona jak na taką masę kija. Inna sprawa że druga ich seria bolonek jest jeszcze cięższa. Tu jest krótki opis.  Kij drugi od Daiwy.

Wszystko pewnie tylko dlatego że to taki drugi sort na Europę. Trzeba zatkać dziurę w ofercie. U nich ta metoda pewnie nie funkcjonuje. :)

Edited by ryukon1975

Moja 5m waży około 180g ale to tylko Mistrall. 

19 minutes ago, ryukon1975 said:

Moim zdaniem cena bardzo zawyżona jak na taką masę kija. 

Taką mają politykę cenową. Nie schodzą poniżej jakiegoś pułapu nawet jeśli sprzęt nie jest tego warty. Wielu ludzi kupuję dla naklejki i zapłacą żeby tylko mieć Daiwe.

W dniu 30.08.2020 o 16:58, ryukon1975 napisał:

Czy moze się pan wypowiedzieć.  na temat Dragona a mianowicie mega baits mistery , jak praca ? 

Mega Baits Mystery Feeder to typowy parabolik. Piszę tu o feederach o cw 80 g. Według mnie bardzo dobre na wody stojące. Sprawdzą się też z pewnością na karpiach do 5 kg kilogramów. Będą dobre na komercyjne handlówki do method feeder. Do ryb o jakich piszesz wybrałbym chyba jednak kij o cw 100 g. Długości są różne więc można sobie dopasować. W sumie kije o cw 80 i tak został wycofane z oferty na ten rok. Można je jeszcze spotkać w sklepach. W niektórych w związku z tym są w bardzo korzystnych cenach w porównaniu do tego co kosztowały rok temu.

Osobiście łowiłem nimi na rzekach przy niższych stanach wody i na odcinkach o mniejszym uciągu. W takich warunkach również bardzo dobrze sobie radziły. Na odcinki rzeki głębsze i o sporym uciągu nie polecam ich. Szukałbym czegoś "twardszego".

Edited by ryukon1975

4 godziny temu, ryukon1975 napisał:

Mega Baits Mystery Feeder to typowy parabolik. Piszę tu o feederach o cw 80 g. Według mnie bardzo dobre na wody stojące. Sprawdzą się też z pewnością na karpiach do 5 kg kilogramów. Będą dobre na komercyjne handlówki do method feeder. Do ryb o jakich piszesz wybrałbym chyba jednak kij o cw 100 g. Długości są różne więc można sobie dopasować. W sumie kije o cw 80 i tak został wycofane z oferty na ten rok. Można je jeszcze spotkać w sklepach. W niektórych w związku z tym są w bardzo korzystnych cenach w porównaniu do tego co kosztowały rok temu.

Osobiście łowiłem nimi na rzekach przy niższych stanach wody i na odcinkach o mniejszym uciągu. W takich warunkach również bardzo dobrze sobie radziły. Na odcinki rzeki głębsze i o sporym uciągu nie polecam ich. Szukałbym czegoś "twardszego".

W sumie jest i wersja 100 gramowa , ale jeśli coś twardszego to sam już nie wiem ponieważ nie mam porównania , może Flagman ? Sqadron pro carp jest w przystępnej cenie ale w sumie też ćw 80, a zależało by mi na długości 330 w ostateczności 360, mam trochę problem z przewożeniem . 

Jeśli chodzi o Flagmana to nie znam ich sprzętu. Ogólnie ostatnio jakoś trzymam się bardziej krajowych producentów. Szczególnie jeśli chodzi o sprzęt gruntowy. Ceny są znośna a jakość nie gorsza lub często lepsza jak u światowych potentatów. Ostatnio miałem w rękach ten kijek  i zrobił na mnie tak dobre wrażenie że zastanawiam się czy go sobie nie sprawić.

33 minuty temu, ryukon1975 napisał:

Jeśli chodzi o Flagmana to nie znam ich sprzętu. Ogólnie ostatnio jakoś trzymam się bardziej krajowych producentów. Szczególnie jeśli chodzi o sprzęt gruntowy. Ceny są znośna a jakość nie gorsza lub często lepsza jak u światowych potentatów. Ostatnio miałem w rękach ten kijek  i zrobił na mnie tak dobre wrażenie że zastanawiam się czy go sobie nie sprawić.

Ładnie wyglada i cena też super , ale jakoś mało informacji użytkowników 

Dokładnie. Dlatego lubię popatrzeć na rzeczy o których się nie mówi. Wiedząc coś o takim sprzęcie można coś powiedzieć. Mówienie na temat czy pisanie o dziesięciu firmach które rozdają karty na polskim rynku wędkarskim robi się z czasem nudne. Tak naprawdę zaś to żeby ich zebrać 10 to trzeba dodać te z wędkarstwa karpiowego, sumowego, muchowego bo nawet 10 wiodących firm by nie uzbierał. Pisząc wiodących nie mam na myśli tych z najlepszym sprzętem tylko tych które najwięcej sprzedają. Dużo więcej jak te po nich. Najlepszy sprzęt to temat na który by można książką napisać, może i kilka. Niestety u nas wiele osób nadal kieruje się starym powiedzeniem "Zastaw się a postaw się." Czyli nawet biedny ale na blanku Shimano czy Daiwa niech cha.y patrzą. :) Na mnie to nie robi wrażenia wolę ludzi którzy mają wiedzę na temat wędkarstwa i potrafią ryby łowić.

Często zaś jest tak że Mistrall czy wspomniany Traper ma lepsze wartości użytkowe jak 2 (słownie dwa) razy droższy kij firmy japońskiej. Oba zaś zostały robione w tej samej chińskiej fabryce. Dlatego że jeśli ktoś kupuje kij za 500- 600 zł niezależnie kij czy kołowrotek i myśli że to ma coś więcej wspólnego z Japonią jak logo ich firmy jest w błędzie.

Edited by ryukon1975

Sztywne feedery ma Konger. Przez kilka lat im się przyglądałem gdy pieli się w cw, wpierw 150 (posiadam genialny Aviator), potem 180 a następnie 200-210. W tegorocznym katalogu pojawiły się też surfcastingi a to dobra prognoza dla feederów.

W dniu 1.09.2020 o 09:56, ryukon1975 napisał:

Chyba zdecyduje się na okumę ceymar 330/60 , w sumie widziałem tylko na zdjęciach jak pracuje ale wygląda ciekawie najwyżej odeśle .

18 minut temu, beelzenef napisał:

Chyba zdecyduje się na okumę ceymar 330/60 , w sumie widziałem tylko na zdjęciach jak pracuje ale wygląda ciekawie najwyżej odeśle .

Przyznam, że nie rozumiem. Opisałeś Jaxona cw 60 g, przy którym traciłeś kontrolę nad rybką ok 5 kg. Zdarza Ci się łowić i większe a tu wybór na to samo, logo się tylko zmieni. Wędziska generalnie pracują tak samo jeśli zacięta ryba ma masę zbliżoną do wytrzymałości blanku. Po coś jest nanoszone to cw. Krzysztof dobrze Ci radził aby skierować wzrok na cw 100 g jeśli chcesz mieć sztywniejsze wędzisko. Przy wspomnianych rybkach zachowa jeszcze sporo wytrzymałości i sztywności aby kontrolować hol. Wędzisko w pełnym ugięciu blanku to nie hol tylko obrona przed zerwaniem zestawu lub złamaniem kija. To nie bambus, który wytrzyma 200% a nawet więcej obciążenia od dedykowanego cw.