Ice coffee Posted October 20, 2020 Report Share Posted October 20, 2020 (edited) Witam gdzieś na Yt trafiłem na temat zylki feederowej i bardzo byla zachwalana Żyłka Winner Nylonic Ktoś może ma jakieś doświadczenie z tą żyłką. A może polecili byście cos innego . Edited October 20, 2020 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 Nie znam tej żyłki ,więc na jej temat się nie wypowiem. Jeśli jednak miałbym coś polecić to żyłkę Robinson Method Feeder. Cenowo wygląda podobnie a jest bardzo dobra. Allegro żyłka Method Feeder 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted October 21, 2020 Report Share Posted October 21, 2020 (edited) Do metody używam takiej Sanger MS Range Pro LS feeder Edited October 21, 2020 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ice coffee Posted October 22, 2020 Author Report Share Posted October 22, 2020 Dzięki za propozycję ale z tego co udało mi się poczytać to będę raczej szukał żyłki w ciemnych kolorach . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 (edited) 4 godziny temu, Ice coffee napisał: Dzięki za propozycję ale z tego co udało mi się poczytać to będę raczej szukał żyłki w ciemnych kolorach . A mógłbyś rozwinąć temat - dlaczego? Twoje stwierdzenie jest dość kategoryczne a moja praktyka ma mnóstwo uwarunkowań i wykluczeń. Co do samej żyłki, to nie mam pewności ale coś czuję, że to niemała ściema. W opisie występują wzajemne sprzeczności no i jest ona ze "stajni" karpiowej. Życie nauczyło mnie, że to co dla nich jest nierozciągliwe dla grunciarza gumofilca jest rozciągliwe jak guma w majtach i absolutnie na grunt się nie nadaje, pod jakąkolwiek nazwą. Edited October 22, 2020 by Docio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ice coffee Posted October 22, 2020 Author Report Share Posted October 22, 2020 Tak gdzies poczytalem ze ciemne czerwone lub zielone mniej widoczne dla ryb niż te jasne . Moge sie mylić dlatego pytam . Dziekuje za Twoja opinie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 22, 2020 Report Share Posted October 22, 2020 Kiedyś z Wędkarstwo z pasją dyskutowaliśmy o widoczności kolorów. Ja, opierając się na dawnej wiedzy, optowałem, że najmniej widocznym jest niebieski, on, że czerwony co potwierdzały nowsze badania. Wniosek, to może być dobry wybór dla mętnych głębokich wód. Dla wód płytszych o dużej przezroczystości, z kolei, może być totalna porażka. Przekonałem się o tym łowiąc w jeziorze Kalwa Wielka (Duża) w latach 80-tych, gdzie moją czarną żyłkę doskonale widziałem na piaszczystym żółtym dnie przy 6-7 m głębokości. Normalnie jakbym jakiś gruby sznurek wrzucił a nie cienką żyłkę. A jak słońce przyświeciło, to już mnie całkowicie zniechęciło. Z drugiej strony, zachodzące letnie słońce nad jeziorem Pauzeńskim tak niefortunnie padło na moją zieloną półprzezroczystą żyłkę, że zobaczyłem świecącą linię schodzącą do wody i częściowo w wodzie. Jezioro ma wodę mętną, więc głębiej nie widziałem ale znając falowy charakter światła wiedziałem, że świeci się na dnie jak psu... To trwało ok pół godziny ale fakt zapamiętałem. W południe w słońcu pewnie tego bym nie zauważył ale pod wieczór, gdy słonko wyjrzało po pochmurnym dniu już tak. Jak widzisz nie ma rozwiązania idealnego. Szaleństwem też by było gromadzić różne żyłki na wielu dokupionych szpulach. Osobiście dopasowałem się do łowisk, które najczęściej odwiedzam z mętną wodą, a jak trafię nad inną wodę, o większej przezroczystości, to się nie przejmuję. Czas na rybach nigdy nie jest czasem straconym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ice coffee Posted October 22, 2020 Author Report Share Posted October 22, 2020 Dzięki za tak szczegolowa odpowiedź. Ja lowie glownie na zbiorniku zaporowym i rzecze ze salabym nurtem. Rzeka na pewno mocno zarosnieta roślinnością na dnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts