Robertxxx Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Bede na malym zalewie:) Chcialbym sprobowac lowic karpa z gruntu na chleb(ze skorka(?)). Czy polecacie jakies patenty,zeby chleb utrzymac na haku? Bonus:) czy pieczywo czosnkowe to dobra opcja:)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 (edited) W tej branży sukces zależy od umiejętności obserwacji oraz wnioskowania z układu o sporej ilości zmiennych a także śmiałych często wbrew utartym opiniom eksperymentach..... Edited October 23, 2020 by Wartburg 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kopala Posted October 23, 2020 Report Share Posted October 23, 2020 Chleba na haku nie utrzymasz. Chleb wpadnie do wody zamoknie i drobnica go oskubie. Nadaje on się tylko to łowienia z powierzchni. Do łowienia karpi z gruntu używam grochu kukurydzy kulek pelletu orzechów tygrysich. Pieczywo czosnkowe będzie gorsze niż normalny biały chleb bo szybciej rozmoknie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 (edited) On 10/23/2020 at 9:45 PM, Hubert Kopala said: Chleba na haku nie utrzymasz. Chleb wpadnie do wody zamoknie i drobnica go oskubie. Nadaje on się tylko to łowienia z powierzchni. Pozwolę sobie zgłosić zdanie odmienne Trudno jest utrzymać na haku rodzaj chleba najbardziej popularnego w Polsce. Piszę tak chociaż nie próbowałem! Można z powodzeniem łowić na kulki z chleba tostowego i zakładać kawałki na hak. Biały chleb tostowy ma całkowicie inną strukturę, przypomina watę jeśli można tak porównać. Artykuł na temat łowienia karpi i drugi o kleniach Taki chleb powinien być dostępny w supermarketach, mam na myśli coś takiego Wkleiłem artykuły w języku angielskim ale przeglądarki mają opcję tłumaczenia. Nie wiem jak skuteczne bo nie korzystam ale osoba obeznana z tematem powinna zrozumieć bez problemu. Angling Times to popularny tygodnik wędkarski. Świetne artykuły na długie zimowe wieczory bez ryb. Edited October 24, 2020 by zwykły michał 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robertxxx Posted October 24, 2020 Author Report Share Posted October 24, 2020 Super, dzieki! Przestudiuje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 A jak te angielskie wypieki się mają do naszych?? Kiedyś "z braku laku" na wiśle na delikatny zestaw dawalem kawałek chleba ze skórką i szczegolnie kant spodu całkiem nieźle wytrzymywał ponad godzine na pewno na słąbym uciągu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 24, 2020 Report Share Posted October 24, 2020 18 godzin temu, zwykły michał napisał: Pozwolę sobie zgłosić zdanie odmienne Trudno jest utrzymać na haku rodzaj chleba najbardziej popularnego w Polsce. Piszę tak chociaż nie próbowałem! To i ja pozwolę sobie się nie zgodzić z powyższym. Bez problemu łowiłem na najtańszy zwykły chleb kupiony w sklepie lub bułki, gdy zapomniałem robaków z lodówki. Chyba każda książka z ubiegłego wieku traktująca o podstawach wędkarstwa lub wędkarstwie gruntowym i spławikowym, opisywała jaki ma to być kawałek i jak ma być założony. "Gimby z współczesnego YT nie znajo tego", więc wymyślają jakieś niestworzone historie. Oprócz wspomnianych sposobów zakładania kawałków ze skórką niemal zawsze był jeden lub kilka przepisów na ciasto wygniecione z pozostałego miąższu chleba. Chleb jest jedną z wielu przynęt jaką opisałem w swoim życiu i to przynętą jedną z najprostrzych. Namoczony chleb był zanętą nawet wtedy gdy już wymyślono przemysłowe mieszanki a Ci, którzy mają podstawową wiedzę o odżywianiu ryb, chyba nigdy nie korzystają z gotowych mieszanek. Chleb ma tylko jedną wadę. Gdy nie zostanie wyjedzony do końca przez ryby - zakwasza wodę. Jednak to wada każdej zanęty, nawet tych najdroższych gotowców. 13 godzin temu, Wartburg napisał: A jak te angielskie wypieki się mają do naszych?? Całkiem dobrze. Po trzech tygodniach we Francji wręcz tęskniłem za naszym chlebem. Brytyjskiego nie miałem okazji kosztować w tak wielu wariantach ale pamiętam, że "albo tosty. albo nic". A nasz, ciepły, pachnący, kuszący słodkością i delikatnym kwaskiem... Do takiego wystarczy cokolwiek, sam chleb i butelka kefiru. Oczywiście piszę o chlebie nie o wyrobie typu "Popularny, Codzienny, Baltonowski", które w kupie trzymają się jedynie dzięki gipsowi w składzie i za sam pomysł takiego produktu państwo powinno karać karą śmierci. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 25, 2020 Report Share Posted October 25, 2020 9 godzin temu, Docio napisał: Chyba każda książka z ubiegłego wieku traktująca o podstawach wędkarstwa lub wędkarstwie gruntowym i spławikowym, opisywała jaki ma to być kawałek i jak ma być założony. " Temat wraca jak bumerang Choynowski i Wygagowski, z "nowszych" Strzelecki i Andrzejczyk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 25, 2020 Report Share Posted October 25, 2020 12 hours ago, Docio said: "Gimby z współczesnego YT nie znajo tego", więc wymyślają jakieś niestworzone historie. To chyba o mnie mimo tego że gimnazja powstały kiedy zdawałem mature a YT w ogóle nie używam Dla odmiany dużo czytam, więcej to tylko oddycham 12 hours ago, Docio said: Całkiem dobrze. Po trzech tygodniach we Francji wręcz tęskniłem za naszym chlebem. Brytyjskiego nie miałem okazji kosztować w tak wielu wariantach ale pamiętam, że "albo tosty. albo nic". Brytyjski chleb w najbardziej popularnej wersji to tylko tosty. Nie nadaje się do jedzenia w innej formie. Można kupić inne rodzaje chleba tak jak wszędzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 25, 2020 Report Share Posted October 25, 2020 3 godziny temu, zwykły michał napisał: To chyba o mnie Nie, nie o Tobie. Wprost napisałem o większości tych co kręcą filmiki na YT przedstawiając swoje teorie jako pewniki, w dodatku niczym nie poparte, bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Część, owszem, można pooglądać i nawet z przyjemnością, ale niestety większość przedstawia bajki. Młodzi wędkarze operują środkami w zdobywaniu wiedzy na miarę swoich czasów. W naszych to były książki. Część przyjęła się jako klasyka, część została zakwalifikowana jako radosna twórczość autorów, którzy zniknęli i nikt o nich nie pamięta. Obecnie jest tak z YT, część, niestety znikomą, można pooglądać z przyjemnością, większość to radosna twórczość napędzana lub raczej już wytresowana przez marketingowców i sponsorów. Fakt, brytyjskie pieczywo to tost albo nic. Jednak raz udało mi się kupić w Velize 2 w Paryżu, na stoisku w dziale regionalnym, sandwich bread. Był podobny kolorem do naszego chleba mieszanego pszenno-żytniego i był wypieczony. Na pewno był UK ponieważ taka informacja była nadrukowana na opakowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 25, 2020 Report Share Posted October 25, 2020 18 minutes ago, Docio said: Nie, nie o Tobie. A miałem nadzieję 20 minutes ago, Docio said: Wprost napisałem o większości tych co kręcą filmiki na YT przedstawiając swoje teorie jako pewniki, w dodatku niczym nie poparte, bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Część, owszem, można pooglądać i nawet z przyjemnością, ale niestety większość przedstawia bajki. Nawet jednego nie widziałem Kiedyś WP, WW i WŚ a teraz brytyjskie odpowiedniki i internet. Jest tego tyle do czytania że życia mi zabraknie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts