DzigQu Qu Posted October 28, 2020 Report Share Posted October 28, 2020 Witam Dzisiaj pojawiłem się nad wodą z nowym zestawem. W jego skład wchodzi kołowrotek quantum throttle 40th. Hamulec wyregulowałem odpowienio. Przy podbijaniu przynęty zdarzały się leciuteńkie odjazdy z hamulca (charakterystyczne pstryknięcia). Nasuwa się pytanie czy to normalne czy coś z kołowrotkiem jest nie tak. Występowało to w szególności wtedy gdy szpula była jak najwyżej. Ekspertem od wędkarstwa nie jestem na pewno, jednak jeszcze nigdy mi się coś takiego nie zdarzało Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 28, 2020 Report Share Posted October 28, 2020 4 minutes ago, DzigQu Qu said: Hamulec wyregulowałem odpowiednio. Przy podbijaniu przynęty zdarzały się leciuteńkie odjazdy z hamulca (charakterystyczne pstryknięcia). Wygląda na to że hamulec nie był dokręcony. Kiedy podbijasz szarpiesz wędką, napina się żyłka i włącza hamulec. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzigQu Qu Posted October 28, 2020 Author Report Share Posted October 28, 2020 Możliwe, że czuję złudne wyregulowanie? Wyciągając plecionkę z kołowrotka ręką czuje dość spory opór. Dla testu założyłem przynętę około 15g i dość mocno dokręciłem. Może to być po prostu "praca kołowrotka"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 28, 2020 Report Share Posted October 28, 2020 4 minutes ago, DzigQu Qu said: Wyciągając plecionkę z kołowrotka ręką czuje dość spory opór. Załóż przynętę i zaczep za coś stabilnego np drzewo, płot. Dokręć hamulec i napnij wędkę tak jakbyś holował rybę, dokręcaj i luzuj aż będziesz zadowolony z efektu. Najprostszy sposób żeby wyregulować hamulec. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzigQu Qu Posted October 28, 2020 Author Report Share Posted October 28, 2020 Na zaczepach nad wodą grał aż miło, stąd też moje pytanie. Być może jest to błaha sprawa czy też mój brak wiedzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 28, 2020 Report Share Posted October 28, 2020 Pewnie jedno i drugie. Zawsze możesz skorzystać z gwarancji kiedy nie uda Ci się nic poradzić. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzigQu Qu Posted October 28, 2020 Author Report Share Posted October 28, 2020 Na razie dam mu czas. Gwarancja na 24mc także jeszcze na sporo wypraw go zabiorę. Zobaczę co się będzie działo i czy będzie to przeszkadzało. Dzięki za odpowiedzi i poświęcony czas. Połamania kija! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 29, 2020 Report Share Posted October 29, 2020 8 godzin temu, DzigQu Qu napisał: Witam Dzisiaj pojawiłem się nad wodą z nowym zestawem. W jego skład wchodzi kołowrotek quantum throttle 40th. (…) Dodam od siebie - nie żądaj od tego kołowrotka zbyt wiele. Niestety, to maszynka ze średnio niskiej półki za średnio wysokie pieniądze. Określiłbym jego walory techniczne na poziomie kołowrotków JAXONA za połowę tej ceny. Na pewno popracuje trochę czasu, ale nie oczekuj cudów. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzigQu Qu Posted October 29, 2020 Author Report Share Posted October 29, 2020 Dzięki za odpowiedź! Połamania! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts