Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jaki spinning polecicie do 300zl glownie pod sandacza?

Łowię tylko z brzegu, 90% czasu poswiecam na lowieniu na rzekach glownie Wisla na glowkach, opaskach czesto oblawiam glebokie rynny i lowie tez na mniejszych lokalnych rzekach. Od czau do czasu lowie na zbiornikach zaporowych ale bardzo rzadko.

Glownie chodzi mi o wedke pod sandacza, ale czasem poluje na bolenie i szczupki.

Moje metody lowienia to na gumy z opadu i czasem woblerki na bolenia albo blachy wieksze na szczupaka.

Napisano

Fajny kijek pod sandacze to: Mikado Inazuma Flash Zander, obecnie mam  w delikatniejszej wersji "perch", ale ma bardzo fajną pracę pod wszelkimi gumami.

Napisano (edytowane)

Myślę że również ten Robinson.

Sam mam w posiadaniu 3 wędzisk Robinsona i nie narzekam na czucie pracy przynęty, tym bardziej przy plecionce.

Edytowane przez Metal
Napisano

Zdecydowanie za cienka, 0,14-0,16 powinna dać radę.

Sam łowię 0,16 Shimano, wytrzymałość na węźle około 9kg. Wędzisko to Robinson Diplomat Heavy Jig, cw 15-60g, wklejanka.

Napisano
39 minut temu, Metal napisał:

Zdecydowanie za cienka, 0,14-0,16 powinna dać radę.

Sam łowię 0,16 Shimano, wytrzymałość na węźle około 9kg. Wędzisko to Robinson Diplomat Heavy Jig, cw 15-60g, wklejanka.

A czy na plecionce 0.08 bedzie czuc opad czy lepiej sie odczuwa na grubszych plecionkach ?

Napisano
Teraz, Metal napisał:

Opad pewnie będzie czuć, ale wysoce prawdopodobne że zerwiesz ją podczas silnego zacięcia.

Ok rozumiem, ale grubosc plecionki wplywa na czucie przynety podczas lowienia z opadu? Co myslicie koledzy

Napisano

Nie, do lżejszych przynęt cieńsza plecionka, mniejszej wytrzymałości.

Tylko po co Ci do lżejszych przynęt wędzisko o cw 45g? 10-15g to minimum przy tej mocy wędziska.

Napisano
2 minuty temu, Metal napisał:

Nie, do lżejszych przynęt cieńsza plecionka, mniejszej wytrzymałości.

Tylko po co Ci do lżejszych przynęt wędzisko o cw 45g? 10-15g to minimum przy tej mocy wędziska.

To jaki cw bys polecil do lowienia z brzegu, na opaskach, na glowkach i w rynnach? Lowie glownie rzeki duze i male