Jump to content

Witam zastanawiam który kołowrotek kupić "KOŁOWROTEK PANTHER SHX Mivardi" czy "Fox EOS 12000 FS"

PiotrB
 Share

Recommended Posts

Nie mam żadnego z nich. Jednak po przeczytaniu danych technicznych i avatarze z karpikiem mogę posłużyć się jedynie własnym osądem. Otóż wybrałbym droższy i nie dlatego, że droższy lecz:

Fox posiada wolny bieg a Mivardi nie, Fox posiada szpulę bardziej dopasowaną do średnic żyłek karpiowych a Mivardi nie, Fox ma mniejsze przełożenie od Mivardi co sugeruje mocniejszą przekładnię. Reszta jest bez znaczenia bo obydwa są plastikowe.

Gdybym miał wybierać pomiędzy Mivardi a innym niż Fox to wybrałbym jakiś morski z korpusem full metal, bo też nie ma wolnego biegu za to będzie o wiele trwalszy, mocniejszy i niezawodny.

Edited by Docio

Godzinę temu, mikolaj łódzki napisał:

Zgodnie z opisem to karpiowo sumowy używany także w połowach morskich. :) Opis swoje a życie swoje. Doświadczony wędkarz potrafi dobrać sobie kołowrotek niezależnie od opisu na podstawie jego funkcji i parametrów. Dedykowane morskim połowom nie mają wolnego biegu bo im najzwyczajniej taka funkcja nie jest potrzebna.

Konstrukcje jak z linku mają jeden cel - trafić do jak największej ilości wędkarzy, czyli zaspokoić karpiarzy, sumiarzy i łowców morskich. Sam używam do feedera Okumy z wolnym biegiem, choć go w ogóle nie używam ale reszta funkcji i parametrów jest wręcz wymarzona pod grunt. :) 

Edited by Docio

8 godzin temu, Docio napisał:

Gdybym miał wybierać pomiędzy Mivardi a innym niż Fox to wybrałbym jakiś morski z korpusem full metal, bo też nie ma wolnego biegu za to będzie o wiele trwalszy, mocniejszy i niezawodny.

Jakieś konkretne marki jak można podać 

4 godziny temu, PiotrB napisał:

Jakieś konkretne marki jak można podać 

Niestety nie mogę podać konkretnych marek gdyż nie łowię ani w morzu, ani karpi. Łowię na ciężki grunt ale mój największy kołowrotek jest wielkości 450. No mam jeszcze sumową Odessę 600 ale jestem z niej mniej niż średnio zadowolony.

Musiałbym poszukać w sklepach i czytać opisy jak np tak na szybko ten z przełożeniem 4.7:1. Warto jednak szukać i zapewne szukałbym czegoś z przełożeniem 4.3:1 i pojemnością 300 0,30.

Hejka,

Nie znam ani tego Foxa ani Mivardi. 

Zdecydowanie polecam kołowrotki bez WB. Po pierwsze jest to coś, co się zepsuje jako pierwsze. Podnosi cenę. 

Używam od dobrych kilku lat PENN Afiinity LC 8000 z pierwszego wypustu na Polskę jakie się pojawiły. Nie są to ani koreańskie ani malezyjskie składaki. Prawdziwe amerykany :-) 

To taki kołowrotek ale zauważ, że to z 2017 roku. A moje są z 2013 roku. Oddałem je do kolegi, który je jeszcze podrasował znaczy QD jest rzeczywicziście QD (podkładki węglowe w hamulcu) i zmiana dwóch łożysk jak pamiętam na jakieś tam super hiper. I powiem, że po tym SPA lepiej chodził jak nowy.

Na fotce widać jaki to rzeczywisty rozmiar.

Kołowrotek

98163657_2883931421661215_3249791209291382784_n.jpg