Rafał DLB Posted January 4, 2022 Report Share Posted January 4, 2022 Witam.chcialbym zapytac czy moj zestaw nadaje sie do lowienia pstragow w niewielkiej rzeczce. wedka: dam yagi light 2.70m 5-26g kolowrotek: mistral daxos 7+1 3000 jezeli sie zestaw nadaje to prosze mi powiedziec jaka plecionke lub zylke zastosowac plus jaki przypon zeby to funkcjonowalo. jezeli zestaw ten sie nie nadaje to prosze o podpowiedz co bym mogl sobie kupic do 500 zl. pozdrowionka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted January 4, 2022 Report Share Posted January 4, 2022 Prawdopodobieństwo, że ktoś miał do czynienia z tym kołowrotkiem i wędziskiem jest raczej niewielka. Więc o odpowiedź będzie trudno. Gdybym zaczynał, to wklepałbym sobie na YT frazę "zestaw na pstrąga" i obejrzał kilka filmów. Szerokim łukiem omijałbym tylko filmy Pleciony i Kowalczyka . Jest specjalistyczne forum o rybach szlachetnych FORS, warto tam poszukać wiedzy. I najważniejsze, warto przekopać zasoby forów zanim się zada pytanie. Na 99 % i tak znajdzie się odpowiedź. Dobierając sprzęt weź pod uwagę wielkość rzeki, siłę nurtu, rozmiar ryb, przynęty jakich chcesz używać. Jak różnie można łowić masz w tych filmach" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał DLB Posted January 5, 2022 Author Report Share Posted January 5, 2022 wiadomo ze moze nikt nie ma takiego zestawu,bardziej mi chodzilo czy wedka jest odpowiednia?czy kołowrotek sie nadaje? czy nie za ciezki sprzet bo widze ze niektorzy lowia na wedke do 7 g.i jaka plecionke i przypon zastosowac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 5, 2022 Report Share Posted January 5, 2022 Ani wędziska, ani kołowrotka nie znam. Ogólnie co mogę doradzić: Moim skromnym zdaniem CW 5-26g i długość 270cm, to "nadmiar szczęścia". Po pierwsze wędzisko do 15g to maximum co potrzebne, a według mnie optymalne CW to do 10g. Takim długim "biczyskiem" będzie trudno operować na małej rzeczce, uważam, że 200cm to max. Znam kolegów, ktorzy pstrągują "wykalaczkami" do 150cm. Moje wędzisko pstrągowe ma cw 4-10g i 168cm. Jeśli chodzi o kołowrotek, to uważam, że rozmiar 2000-2500 powinien być wystarczający. Ja używam plecionki Sunline Siglon PEx4#0,4 (6lb/orange) i przypon 50cm fluorocarbonowy 0,22. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał DLB Posted January 5, 2022 Author Report Share Posted January 5, 2022 dziękuje za odpowiedź. właśnie o taką mi chodziło. pozdrawiam. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted January 5, 2022 Report Share Posted January 5, 2022 (edited) Minimum 50-tek życzę. Testuj, mieszaj sprzętem... a sam dojdziesz do tego, co sprawi Ci największy komfort Edited January 6, 2022 by HaDe Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 5, 2022 Report Share Posted January 5, 2022 Zawsze można sprzedać albo kupić używany w dobrym stanie aż do trafienia tego właściwego. Przy okazji można wypróbować coś innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał DLB Posted January 6, 2022 Author Report Share Posted January 6, 2022 dziekuje bardzo za porady. jutro jade na rzeke bóbr w okolice boleslawca. jak zlapie bakcyla to na bank kupie cos pod pstraga Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał DLB Posted January 7, 2022 Author Report Share Posted January 7, 2022 siemanko wszystkim.udalo mi sie zlapac pierwszego potokowca w zyciu ale sie ciesze. pozdrawiam wszystkich 30 cm i pływa dalej !! 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał DLB Posted January 7, 2022 Author Report Share Posted January 7, 2022 aha. rzeka kwisa jednak , kolo domu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted January 7, 2022 Report Share Posted January 7, 2022 (edited) Brawo! Jak ja Ci zazdroszczę pstrągów. Dwa razy w życiu miałem okazję łowić w urokliwych rzeczkach Wielkopolski i Zachodniopomorskiego. Magia. Szanuj te ryby, bo coraz mniej ich pływa w naszych wodach. Edit. Po facjacie widać ile Ci to sprawiło radochy. Jeszcze raz gratuluję. Edited January 7, 2022 by HaDe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 10, 2022 Report Share Posted January 10, 2022 W dniu 6.01.2022 o 19:17, Rafał DLB napisał: Dziękuję bardzo za porady. Jutro jadę nad rzekę Bóbr w okolice Bolesławca. Jak złapię bakcyla to na bank kupię coś pod pstrąga. Rafał, na marginesie, bez urazy, to też porada. To polskie forum, więc piszemy po polsku. Ps Napisałbym "jeśli złapię bakcyla", od słowa "jak" zaczynamy raczej zdanie pytające, a nie oznajmujące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał DLB Posted January 13, 2022 Author Report Share Posted January 13, 2022 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts