Skocz do zawartości

Z czego i jak robicie dozbrojki?

JanekMarczyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Alexspin napisał:

Na pewno chodzi Ci o dozbrojki, czy o przypony?

Znam i pamiętam ten termin z lat 90-tych kiedy to furorę robiły wszelkie gumowe wyuzdania. Jednak nie trzeba było nic robić. Ot po prostu na hak od główki nakładało się drugi hak z oczkiem a żeby dozbrojka się nie przesuwała to na oczko naciągało się kawałek wentyla.

Osobiście coś mi tu zalatuje połowem na żywca lub trupka i dozbrojce z drugiej kotwicy co jest u nas zakazane.

6 godzin temu, JanekMarczyk napisał:

zupelnie nie o to mi chodzi. mam na mysli dozbrojki do gum.

No cóż, nie gniewaj się. Wnioski wyciągam z tego co i jak zostało napisane w pytaniu. A dozbrojki do gum już opisałem.

Generalnie nie jestem zwolennikiem dozbrojek, chyba, że do długich gum >15cm, wówczas mają one sens. Krótsze gumy - nawet mały,niewymiarowy szczupak - łyka bez problemu i dozbrojka jest "nadmiarem szczęścia". Trzeba też zwrócić uwagę, że na niektórych akwenach dozbrojki są wręcz zakazane.

Daruj sobie, chyba,że używasz gum krokodyli.

Godzinę temu, Alexspin napisał:

Generalnie nie jestem zwolennikiem dozbrojek, chyba, że do długich gum >15cm, wówczas mają one sens. Krótsze gumy - nawet mały,niewymiarowy szczupak - łyka bez problemu i dozbrojka jest "nadmiarem szczęścia". Trzeba też zwrócić uwagę, że na niektórych akwenach dozbrojki są wręcz zakazane.

Daruj sobie, chyba,że używasz gum krokodyli.

uzywam tylko gum +12, zazwyczaj 15-18 wiec dozbrojka jest orzydatna. uzywam kupnych roznych firm, ale taniej i dokladniej mozna robic samemu. stad moje pytanie jak robicie dozbrojki