Coronavirus Posted May 7, 2022 Report Share Posted May 7, 2022 Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu(2017) jestem posiadaczem działki na której było bagno.Ostanie lata to historia różnego rodzaju prób jego oczyszczenia. Na screenach wymiary(głębokość nieznana) oraz podgląd z góry(2017). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coronavirus Posted May 7, 2022 Author Report Share Posted May 7, 2022 W roku 2018 została podjęta pierwszą próbą czyszczenia z brzegu koparkoładoarką. Po zdjęciach widać, że szału nie ma a głębokość nadal jest nieznana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted May 7, 2022 Report Share Posted May 7, 2022 Jakoś nie widzę większego sensu w adaptacji takiej kałuży do celów rybacko-wędkarskich. Ukształtowanie terenu może sprawiać, że ziemia/żwir/piach będzie spływać wraz z wodą z tego wzniesienia, nawozy sztuczne również. Z drugiej strony zasianie trawy może ten proces powstrzymać. Niemniej ja osobiście bym sobie darował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coronavirus Posted May 7, 2022 Author Report Share Posted May 7, 2022 Czekaj, to nie koniec. Przyszła pora na rok 2019. Wpuściłem rybki. 2 amury, 2 tołpygi, karasie etc. W sumie 20 rybek. Zobaczcie zdjecia. Kałuża wygląda naprawdę ładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 7, 2022 Report Share Posted May 7, 2022 3 godziny temu, Coronavirus napisał: Po zdjęciach widać, że szału nie ma a głębokość nadal jest nieznana. Jak to nieznana? Jeśli na środku rośnie trzcina i tatarak to głębokość to 50-60 cm. Głębiej te rośliny się nie ukorzeniają. Minimalna głębokość ukorzeniania tych roślin wynosi 20-30 cm. Jeśli natomiast ktoś próbował badać głębokość kijem i nie osiągnął dna, to śmiało można podejrzewać, że zamiast dna jest uwodniony muł lub torf. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coronavirus Posted May 8, 2022 Author Report Share Posted May 8, 2022 To nie koniec tej opowieści. Pora na rok 2020. Ryby (nie wiem jakie) zaczęły się strasznie szybko rozmnarzać, były ich tysiące. Co ciekawe w okresie letnim na powierzchni wody pływał zielony czasamu czerwony kożuch. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 8, 2022 Report Share Posted May 8, 2022 Ten kożuch to najprawdopodobniej sinice lub glon A ryby na pierwszym zdjęciu to karasie lub karpie. Jeżeli się szybko rozmanarzały to naprawdobodobniej karaś. A wnioskując z pierwszego zdjęcia jest to karaś śrebrzysty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coronavirus Posted May 8, 2022 Author Report Share Posted May 8, 2022 Pora na cześć ostatnią chyba najciekawszą. 2021. W tym roku staw wyglądał ładnie. Niestety były problemy z roślinnością wewnątrz stawu(pozniej wyjaśnię dlaczego). W okresie czerwca/lipca było bardzo ciepło. Woda po raz kolejny zrobiła się najpierw zielona a po kilku dniach czerwona. W sumie oprócz estetyki w ogóle mi to nie przeszkadzało. Niestety zaczęły również padać ryby. I to takie o wielkości stopy, w sumie 4 szt. chyba tego samego gatunku. Te wydarzenia zachęciły mnie do podjęcia rozwiązań ostatecznych. Woda został wypompowana na pobliskie pole. Co ciekawe nie trwało to długo wody było pewnie z 50cm I musiało tak być przez większość czasu. Co ciekawe tam żyły ryby, nawet przez zimy nic im sie nie działo. W stawie znalazłem w sumie 4 duże ryby(takie 50cm+) 2xamur 1x tolpyga Myślę że Amury zadbały o to żeby nic w bagienku nie urosło. Poza dużymi rybami były tysiące małych ryb takich od 1cm do 15cm z przewagą tych mniejszych. W stawie lekko licząc było 1.2m mułu, który został wybrany I umieszczony w wcześniej wykopanym dole. Wszystkie prace były wykonane lipcu 2021, na chwilę obecną staw jest w 100% pełen. Chciałbym coś do niego wpuścić, na rybach się nie znam. Przedstawiłem historię bagna aby było łatwiej mi pomóc. Poprzednia obsada to 100% freestyle przez co nie było mowy o jakiejś równowadze. Myślę, że słowo równowaga w tym wypadku to słowo klucz. Chce mieć ładny staw a w nim uporządkowane życie( bez tysięcy drobnicy I amurów po 60cm) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts