Jump to content

Spiningowe początki

Recommended Posts

Witam, potrzebuje sprzętu dla początkującego, zdaje sobie sprawę ze pytanie będzie co dla niektórych zabawne jednak zaryzykuje… mając wędkę spiningową o ciężarze wyrzutu 5-22g muszę stosować Np woblera mieszcacego się w tych wartościach czy mogę założyć np 25gramowego? I kolejne czy ktoś może doradzić jaka wędkę wybrać dla amatora chodzi mi głównie o informacje co będzie lepsze jeżeli chodzi o ciężar wyrzutu 2-15g 7-23g 4-17g 14-40g ? Łowione będzie głównie z brzegu/pomostu na jeziorze 

Przeciążanie może skończyć się złamaniem ale są też wędziska niedoszacowane i udźwigną więcej. Gdybym był początkującym to trzymałbym się opisu producenta.

Napisz jeszcze co zamierzasz łowić bo wędzisko dobiera się między innymi pod łowione ryby.

Edited by zwykły michał

Na początek wybrałbym standardowe 25-28 g. Takich wędzisk jest na rynku mnóstwo. Oczywiście do nauki pasowałby taki mocniejszy kij a nie zrobiony z papieru. Łowisko dość duże więc długość kija 2,5 -2,7 ma do łowienia z brzegu.

Biorąc pod uwagę ryby jakie zamierzasz łowić, na początek wybrałbym CW to 5-20g. Nie radzę przekraczania CW, bo może to grozić katastrofą, zwłaszcza jeśli producent rzetelnie opisuje, a to nie zawsze wiadomo. Będziesz łowił głównie z brzegu lub pomostu, więc długość około 270cm będzie w sam raz.

Po pewnym czasie dojdziesz do wniosku, że tak na prawdę nie ma wędzisk uniwersalnych i będą ci potrzebne minimum dwa zestawy okoniowy 1-10g i szczupakowy 10-40g.

Edited by Alexspin

Dziękuje Wędka zakupiona! Zgodnie z zaleceniami kolegów z forum. 2,45cm  7-25g    

Przypon flucarbonowy czy wolfganowy? Do wędki kupiłem plecionkę 0,13 

Edited by Amd1989

Potwierdza się, że Surfstrand jest pozytywnie oceniany. Osobiście nie jestem zwolennikiem rękodzieła, ale to pewnie dla tego, że w tej dziedzinie mam "dwie lewe ręce":(