Kamil Ziółkowski Posted June 21, 2022 Report Share Posted June 21, 2022 Cześć postanowiłem skompletować zestaw do połowu szczupaka/okonia i znalazłem wędkę i kołowrotek który jak mi się wydaje będzie odpowiadał potrzebom: -wędka NIHONTO MH TELESPIN 270 c.w. 10-40 g MIKADO -kołowrotek Sedona FI 2500S Shimano -plecionka DREAMLINE FLUO GREEN 0.12mm10.21kg150m Zazwyczaj będę łowił z brzegu jeziora lub rzeki, a teleskop wybrałem dlatego, że zależy mi na spakowaniu całego sprzętu do plecaka. proszę o opinie jeśli ktoś miał styczność z powyższymi produktami, a zwłaszcza z plecionką w jaskrawo zielonym kolorze - mam obawy czy nie spłoszy ryb, ale dobrze będzie widać branie. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted June 22, 2022 Report Share Posted June 22, 2022 (edited) Wędzisko wybrałeś bardzo kiepskie. Za tą lub podobną cenę można kupić normalne czyli dwuskład nie żaden teleskop (zupełnie inny poziom komfortu w łowieniu). Lepiej się pomęczyć godzinę podczas transportu na łowisko dłuższego kija jak później dziesięć godzin podczas łowienia. Szukałbym też w innych firmach nie w Mikado. Kołowrotek o masie 245 g trochę mały do cw 10-40 g wybrałbym wielkość 3000. Jeśli chcesz dobrze widzieć plecionkę można bez problemu wybrać jaskrawą np. żółta fluo a ostatni metr przed przyponem maluję czarnym markerem. Edited June 22, 2022 by ryukon1975 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 22, 2022 Report Share Posted June 22, 2022 (edited) Jeśli chcesz łowić szczupaki i okonie jednym zestawem, to ten który wybrałeś jest "do bani". W pełni popieram opinię Krzysztofa, teleskop do spinningu to marny wybór. Jak pisał Krzysiek dwuskład nie jest tragedią w transporcie i wówczas polecam Black Rock model CHC-25-75-275. Do wędziska będzie pasował kołowrotek Ultris Qqua 830 FD, pozornie tani, ale bardzo przyzwoitej konstrukcji i walorach użytkowych. Z plecionek polecam Sunline Siglon PE4X #1,2. (Linki zamieszczone wyłącznie w celach poglądowych) Ps Dodam, że trudno pogodzić szczupaka i okonia jednym zestawem, ale jeśli taka wola, to zaproponowany zestaw, od bidy da radę, choć nie w pełni komfortu. Edited June 22, 2022 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted June 22, 2022 Report Share Posted June 22, 2022 8 godzin temu, Kamil Ziółkowski napisał: ...Zazwyczaj będę łowił z brzegu jeziora lub rzeki, a teleskop wybrałem dlatego, że zależy mi na spakowaniu całego sprzętu do plecaka. Szukaj wędzisk "travel" . Przykład , zaznaczam że nic o tym wędzisku nie mogę powiedzieć. Opisem również się nie sugeruj. Kolorem plecionki się nie przejmuj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 23, 2022 Report Share Posted June 23, 2022 21 godzin temu, Ubertroll napisał: Szukaj wędzisk "travel" . Przykład , zaznaczam że nic o tym wędzisku nie mogę powiedzieć. Opisem również się nie sugeruj. (...) Niestety, ale to wędzisko absolutnie nie sprawdzi się przy łowieniu okoni, to typowa szczupakówka. Trochę pogrzebałem w internecie, ale nie znalazłem Travela, który byłby choć trochę zbliżony do uniwersalnego kijka i długości około 270cm. Jeśli są takie około 5-25, to mają długość max 210cm, a jeśli są długie ponad 250cm, to z kolei albo nie przekraczają 15g raczej nie pod szczupaka, albo zaczynają się od 10g więc pod okonia nie bardzo pasują. Długość transportowa dwuskładu wskazanego przeze mnie nie jest tragiczna, nie przekracza 1,5 m, co prawda do plecaka nie wejdzie, ale nie tragizujmy, nawet przy dojeździe komunikacją powszechną nie jest to upierdliwe. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 23, 2022 Report Share Posted June 23, 2022 Wędki takiej długości transportuje na rowerze. Przywiązuje do ramy, komunikacją miejską też jeździłem nie raz. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted June 23, 2022 Report Share Posted June 23, 2022 15 minut temu, Alexspin napisał: Niestety, ale to wędzisko absolutnie nie sprawdzi się przy łowieniu okoni, to typowa szczupakówka. Wrzucając link do wędziska sugerowałem się jedynie c.w. z tytułowego postu. Wątpliwość posiadania jednego zestawu na te gatunki już podałeś, więc nie widzę sensu jeszcze raz o tym samym pisać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 23, 2022 Report Share Posted June 23, 2022 19 minut temu, Ubertroll napisał: Wrzucając link do wędziska sugerowałem się jedynie c.w. z tytułowego postu. Wątpliwość posiadania jednego zestawu na te gatunki już podałeś, więc nie widzę sensu jeszcze raz o tym samym pisać. Czy jest sens pisać o wędzisku, które nie spełni potrzeb użytkownika, który napisał, że nastawia się na "szczupaka/okonia"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted June 23, 2022 Report Share Posted June 23, 2022 W dniu 22.06.2022 o 06:25, Alexspin napisał: Ps Dodam, że trudno pogodzić szczupaka i okonia jednym zestawem, ale jeśli taka wola, to zaproponowany zestaw, od bidy da radę, choć nie w pełni komfortu. 4 minuty temu, Alexspin napisał: Czy jest sens pisać o wędzisku, które nie spełni potrzeb użytkownika, który napisał, że nastawia się na "szczupaka/okonia"? "od bidy" również nie widzę sensu. Widocznie inaczej zapatrujemy się na łowienie drapieżników. Jeżeli ktoś próbuje opędzlować miękkimi przynętami okonie i szczupaki jednym wędziskiem, to skazuje się na używanie małych gum. 10-cio cm przykładowo może ważyć 13 g, ta sama 14-to cm już ponad 30. Do tego dochodzi masa główki. Jeżeli ktoś łowi z pełną premedytacją szczupaki na 10 cm gumki, to niech się nie dziwi, że łowi głównie maluchy. A może Autor chce łowić np. na twarde przynęty. W takim wypadku sugerowane 5-25 ma sens. Ale jaka jest przyjemność z holu okoni? Zostaje jeszcze kwestia przyponów. Cienkie, czy grube? Jaka plecionka? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 24, 2022 Report Share Posted June 24, 2022 W dniu 22.06.2022 o 06:25, Alexspin napisał: (...) Ps Dodam, że trudno pogodzić szczupaka i okonia jednym zestawem, ale jeśli taka wola, to zaproponowany zestaw, od bidy da radę, choć nie w pełni komfortu. 22 godziny temu, Ubertroll napisał: (...) Jeżeli ktoś próbuje opędzlować miękkimi przynętami okonie i szczupaki jednym wędziskiem, to skazuje się na używanie małych gum. 10-cio cm przykładowo może ważyć 13 g, ta sama 14-to cm już ponad 30. Do tego dochodzi masa główki. Jeżeli ktoś łowi z pełną premedytacją szczupaki na 10 cm gumki, to niech się nie dziwi, że łowi głównie maluchy. A może Autor chce łowić np. na twarde przynęty. W takim wypadku sugerowane 5-25 ma sens. Ale jaka jest przyjemność z holu okoni? Zostaje jeszcze kwestia przyponów. Cienkie, czy grube? Jaka plecionka? Czyli doszliśmy do sedna sprawy, czyli zdecydować się na jedną z alternatyw: - używać jednego wędziska i godzić się na brak komfortu i pełnego zadowolenia z łowienia; - kupić jeden zestaw dedykowany do szczupaka, albo okonia; - kupić dwa zestawy dedykowane odrębnie do każdego z tych gatunków. Wybór opcji zależy od Kamila i On musi się na coś zdecydować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts