Jump to content

Kołowrotek mikado nexton czy carp zoom pirate carp, który lepszy?

Recommended Posts

Cześć

Dzisiaj przychodzę z pewnym problemem, a mianowicie jestem przed zakupem kołowrotka i upatrzyłem sobie pewne dwa gagadki, którymi są mikado nexton i carp zoom pirate carp, który według was sprawdzi się lepiej na dużego karpia?

Z góry dziękuję

No cóż jest to wybór między katarem a kaszlem. Niestety w półce cenowej poniżej 100 zł jest tylko jeden kołowrotek z niskim przełożeniem. Był to spro Defender. Ma bardzo niskie przełożenie ale jest całkowicie plastykowy nawet szpula główna również nie ma wolnego biegu q to dobrze wpłynie na jego trwałość oraz ma jedno łożysko kulkowe co też jest plusem. 

19 godzin temu, Oliwier2306 napisał:

który według was sprawdzi się lepiej na dużego karpia?

Żaden. Są to kołowrotki tanie kiepskiej jakości. Do tego małe. Typowy kołowrotek karpiowy waży 700 g i więcej a te niewiele ponad połowę tego. Zupełnie nie ta wielkość biorąc pod uwagę naprawdę duże ryby. Zestaw należy złożyć z elementów które do siebie psują i będą współpracować, niestety nic nie napisałeś na temat wędziska do którego ma on być przeznaczony.

Edited by ryukon1975

No cóż Udający karpiowy. Prawie karpiowy . Ja mam ceymary magą być da się na nie łowić. Mają dobry hamulec , głęboką szpule która pozwoli na długi hol , no ale mają wady przełożenie 1:4.8 , głęboką i niską szpule, która utrudnia dalekie rzuty. Uważam osobiscie że ceymar ale w rozmiarze 55 jest dobrą opcją na początek. Te 5 lat da ci się odnaleźć w świecie karpii. Zobaczysz czy kołowrotki z wolnym biegiem ci na pewno odpowiadają. Np. ja teraz wiem, że wolę kołowrotki z wyższa szpulą.