Jump to content

Haczyk na odległosciowkę

Rafał Czajka
 Share

Recommended Posts

Część wszystkim

Czy może ktoś polecić jakieś dobre haczyki do metody odległosciowej?

Ryby na które poluję to karaś, płoć na odległości ok 20/30m. Woda stojąca a najczęstszą przynętą jaką używam to kukurydza i kanapka z białych bądź czerwonych robaków

Jeśli można, prosiłbym o firmę oraz model/serię

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam i udanych łowów 

Opcja  jeżeli jesteś leniwy (jak ja) nie chce Ci się wiązać haków. Osobiście stosuje je jako haczyki spławikowe. Używam do łowienie karpii z gruntu kamasanów t360 i t911 (bardzo są fajne ). Z własnych doświadczeń powiem że te ownery są twardrze od kamasanów, ale są kruche i zamiast się wygiąć to pękają. Na rybie nigdy coś takiego mi się nie wydarzyło ale raz na zaczepie tak się stało. Potem w domu z użyciem haczyków już stępionych udowodniłem, że pękają. 

5 hours ago, Rafał Czajka said:

Czy może ktoś polecić jakieś dobre haczyki do metody odległosciowej?

Tabela z haczykami na małe i duże przynęty. Niektóre modele pewnie już nie występują w handlu ale podstawy doboru są takie same.

Edited by zwykły michał

9 godzin temu, mikolaj łódzki napisał:

ownery są twardrze od kamasanów, ale są kruche i zamiast się wygiąć to pękają.

Wszystko zależy od materiału z jakiego są wykonane dane haki. Kiedyś to była jedna z podstaw przy nauce wędkarstwa. Tak zwane "druciaki" się rozginają. Znacznie mocniejsze haki kute/hartowane nigdy się nie rozginają. Mniejsze pękną jeśli wytrzymałość żyłki plecionki będzie większa. Jeśli zaś hak będzie duży i mocny zostanie w zaczepie. Jednak mają tą zaletę że są nieporównywalnie mocniejsze od tych ze "zwykłego" drutu.