Jump to content

Staw Prywatny

Jan-ek
 Share

Recommended Posts

Dzień Dobry 

Mam pytanie.

Wczoraj znalazłem taki średni staweczek Powędkowałem tam ale nic nie złowiłem. Ryby tam są ponieważ widziałem pozostałości po wędkarzach i teraz pytanie zastanawiam się czy ten stawek jest prywatny ponieważ wygląda na dosyć zadbany jak na dziki staw .

nie ma tam tabliczki o zakazie ani żadnej informacji o tym że jest to teren prywatny .

GDyby zjawił się właściciel jeżeli taki jest mógł bym mieć konsekwencję .

chodzi o to że nie wiem czy mogę tam łowić . Czy właściciel ma obowiązek oznakować jakoś staw? I czy może mnie ukarać jeżeli tego nie zrobił? 

Wielokrotnie pisałem, że nie ma wody niczyjej - ustawa prawo wodne. Każda woda leży na czyjejś ziemi i do połowu wymagane jest jego zezwolenie - ustawa o rybactwie śródlądowym, o ile w ogóle właściciel gruntu udostępnia wodę do amatorskiego połowu ryb.

Właściciel nie musi nic oznaczać, wchodzisz na jego ziemię i to już powinno być karane. Niestety prawo własności u nas to komedia i karykatura razem.

Konsekwencje - tak. Zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym Art 27a pkt 2b kara grzywny lub nagany. Grzywna administracyjna jest jedna w wysokości 5000 pln + koszty sądowe.

Nie wiesz czy możesz łowić? Idź do gminy i zapytaj, poproś o sprawdzenie do kogo należy grunt.

------------------

Nie wiem już który raz to piszę i tylko dlatego, że większość wędkarzy nie zna prawa go obowiązującego. Przecież pytania można wpisać w Google ale nie, bo trzeba marnować swój czas, więc wygodniej marnować czas innych.

Taki temat mogłby być przyklejony i dostępny dla każdego kto zechce przeczytać. 

3 hours ago, Jan-ek said:

Czy właściciel ma obowiązek oznakować jakoś staw? I czy może mnie ukarać jeżeli tego nie zrobił? 

Taki obowiązek doprowadziłby do paranoji. Wtedy trzeba by było tabliczkę przy każdej działce,

Wydział geodezji w urzędzie gminy znajdzie odpowiedź na Twój problem. Kiedy już znajdziesz właściciela poszukja postów Docia na temat udostępniania wody do łowienia ryb.