Grzegorz Nikiel Posted August 3, 2022 Report Share Posted August 3, 2022 (edited) Jako, że to moj pierwszy post to jeszcze raz witam Wszystkich. Dwa lata temu wykopałem staw 45x10 m w osi głębokość 3-3,5m. Staw napełnia się woda gruntową, z drenażu i z biologicznej oczyszczalni, która na razie jest mało wykorzystywana. Stawu specjalnie nie zarybialem i nie karmie ryb. Dziś rano postanowiłem sprawdzić czy staw nadaje się do rekreacyjnego wędkowania. Po godzinie miałem 10szt. ryb jak na zdjęciu. Łowiłem na ciasto z kaszy manny. Jedna jest jakaś żółta, te dwie małe to może plotki a reszta jak ta pierwsza tylko bez żółtego odcienia. Ryby wpuściłem spwrotem do stawu i teraz mam pytanie, co tam u mnie w stawie żyje i ew. co jeszcze wpuścić. Edited August 3, 2022 by Grzegorz Nikiel Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 3, 2022 Report Share Posted August 3, 2022 Wyglądają jak karasie srebrzyste i płoć. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted August 3, 2022 Report Share Posted August 3, 2022 Staw wykopałeś od zera? Przez dwa lata ryby do takich rozmiarów by nie urosły. Gdybym ja miał taki staw, to nie zarybiłbym karpiem, amurem i karasiem srebrzystym. Wpuściłbym karasia złocistego, lina, płoć i jakiegoś drapieżnika. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted August 3, 2022 Report Share Posted August 3, 2022 Sprawdź ilość łusek w lini na bocznej karaś srebrzysty ( chiński ma tyle samo )ma 28-32 łusek w lini bocznej a karaś pospolity ma 31-55. Szczególnie kiedy będziesz łowił zwróć uwagę na ryby jak ta 2 od prawej. Jeżeli będzie ich dużo oznacza to że masz karasie pospolite ewentualnie chińskie jeżeli mało to karasie srebrzyste. Hybrydy karasia srebrzystego zdarzają się rzadko przez jego rozmnażanie ginogenezę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts