KVVis Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 Dzień dobry, jakiś czas temu złowiłem taką rybkę i cały czas zastanawiam się co to może dokładnie być. Na pierwszy rzut oka myślałem oczywiście, że to duża płoć, ale nie jestem do końca przekonany, amator ze mnie jeszcze. Czy ktoś może wie co to za gatunek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 Pewnie wzdręga chyba, że identyfikuje się jakoś inaczej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 Wzdręga nie miałaby płetwy grzbietowej nad brzuszną. Pysk też nie wzdręgowy. Gdybym widział samą łuskę bez zająknięcia powiedziałbym, że to płoć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 22, 2022 Report Share Posted August 22, 2022 Na podstawie tego co widać powiedziałbym że to płoć. Kolor płetw trochę mniej płociowy ale to już tylko od ustawień aparatu zależy. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 23, 2022 Report Share Posted August 23, 2022 15 hours ago, Ubertroll said: Wzdręga nie miałaby płetwy grzbietowej nad brzuszną. Pysk też nie wzdręgowy. Gdybym widział samą łuskę bez zająknięcia powiedziałbym, że to płoć. Odrobiłem pracę domową z morfologii ryb i wstyd się przyznać ale nie ma wiele wspólnego ze wzdręgą. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzie Gady Posted February 8, 2023 Report Share Posted February 8, 2023 To jest płoć, od wzdręgi rozpoznamy ją tym, że wzdręga ma krwisto czerwoną płetwę odbytową. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 8, 2023 Report Share Posted February 8, 2023 W dniu 22.08.2022 o 20:47, ryukon1975 napisał: ale to już tylko od ustawień aparatu zależy. Że płoć to już dałem plusika, ale że wyłącznie od ustawień aparatu, to już nie tyle mam wątpliwości, co pewność, że nie. Do ustawień śmiało dopisuję czynniki środowiskowe wpływające na ubarwienie oraz fakt, że w wodach żyje ok 50% bastardów pochodzących ze wspólnego lub w pobliżu tarła płoci, wzdręgi, krąpia 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted February 8, 2023 Report Share Posted February 8, 2023 18 minut temu, Docio napisał: Do ustawień śmiało dopisuję czynniki środowiskowe wpływające na ubarwienie oraz fakt, że w wodach żyje ok 50% bastardów pochodzących ze wspólnego lub w pobliżu tarła płoci, wzdręgi, krąpia Zgadza się ogólnie przyczyn może być kilka ja jak widać wymieniłem tą najczęstszą czyli jak z ryby zrobić cudo z bajki nie zagłębiając się w temat. Mnie raz ktoś podejrzewał o fotomontaż tylko dlatego że szczupak w chwili robienia zdjęcia zgiął płetwę ogonową w stronę skąd padało światło słoneczne i wyszły z tego kolory nie z tej ziemi. Tylko tyle wystarczyło. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts