Jump to content

Jaka to ryba?

KVVis
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry, jakiś czas temu złowiłem taką rybkę i cały czas zastanawiam się co to może dokładnie być. Na pierwszy rzut oka myślałem oczywiście, że to duża płoć, ale nie jestem do końca przekonany, amator ze mnie jeszcze. Czy ktoś może wie co to za gatunek?

298624737_627018535767005_9102693812731336441_n.jpg

Guest Ubertroll

Wzdręga nie miałaby płetwy grzbietowej nad brzuszną. Pysk też nie wzdręgowy. Gdybym widział samą łuskę bez zająknięcia powiedziałbym, że to płoć.

15 hours ago, Ubertroll said:

Wzdręga nie miałaby płetwy grzbietowej nad brzuszną. Pysk też nie wzdręgowy. Gdybym widział samą łuskę bez zająknięcia powiedziałbym, że to płoć.

Odrobiłem pracę domową z morfologii ryb i wstyd się przyznać ale nie ma wiele wspólnego ze wzdręgą. 

• 5 months later...
W dniu 22.08.2022 o 20:47, ryukon1975 napisał:

ale to już tylko od ustawień aparatu zależy.

Że płoć to już dałem plusika, ale że wyłącznie od ustawień aparatu, to już nie tyle mam wątpliwości, co pewność, że nie.

Do ustawień śmiało dopisuję czynniki środowiskowe wpływające na ubarwienie oraz fakt, że w wodach żyje ok 50% bastardów pochodzących ze wspólnego lub w pobliżu tarła płoci, wzdręgi, krąpia

18 minut temu, Docio napisał:

Do ustawień śmiało dopisuję czynniki środowiskowe wpływające na ubarwienie oraz fakt, że w wodach żyje ok 50% bastardów pochodzących ze wspólnego lub w pobliżu tarła płoci, wzdręgi, krąpia

Zgadza się ogólnie przyczyn może być kilka ja jak widać wymieniłem tą najczęstszą czyli jak z ryby zrobić cudo z bajki nie zagłębiając się w temat.

Mnie raz ktoś podejrzewał o fotomontaż tylko dlatego że szczupak w chwili robienia zdjęcia zgiął płetwę ogonową w stronę skąd padało światło słoneczne i wyszły z tego kolory nie z tej ziemi. Tylko tyle wystarczyło. :)