Jump to content

Kołowrotek firmy "Shark"

kamilos_90
 Share

Recommended Posts

Witam kolegów po kiju, mam zapytanie czy ktoś z was spotkał sie z firmą "Shark" ? Podobno jest to jakiś odłam firmy narzędziowej "Black tools" ale z tego co udało mi się wyszperać produkują również sprzęt i akcesoria wędkarskie :o . A teraz do sedna, wczoraj stałem sie szczęśliwym/nieszczęśliwym posiadaczem kołowrotka owej firmy "Inspiration 3000". Czy ktoś miał już z tym sprzątem styczność? Czy ktoś miał jakikolwiek kontakt ze sprzętem/akcesoriami w/w firmy?

Parametry podane na opakowaniu:

-12+1 łożysk

-Przełozenia 5.2:1

-Wagi takowego nie widze nigdzie aczkolwiek dosyć ciężki metalowy

-Jakaś gratisowa plastikowa szpula

-Wolny bieg jak się nie myle

Bede wdzięczny za wszystkie opinie bo nie mam pojecia czy testować go czy poprostu komuś bedzie mógł się bardziej przydać.

Pozdrawiam i życze wszystkim szybkiego słonka i udanych połowów ;)

post-848-0-96547000-1356648704_thumb.jpg

post-848-0-80703600-1356648712_thumb.jpg

post-848-0-94069000-1356648717_thumb.jpg

post-848-0-56664000-1356648724_thumb.jpg

post-848-0-44828500-1356648728_thumb.jpg

Firmy nie znam ale zdjęcia zrobiłeś bardzo dobre. :)

Widać, że miał to być kołowrotek gruntowy w stylu karpiowym, ale coś im nie wyszło. :) To coś to ilość łożysk, które tak naprawdę w wiekszości są zbędne, oraz fatalne przełożenie, świadczące o słabszym mechaniźmie. A teraz to co widać, choć tylko Ty możesz to sprawdzić.. :)

Hamulec z przodu, to hamulec główny z mechanizmem w pokrętle i tarczkami w szpuli. Hamulec z tyłu, to hamulec wolnego biegu. Pałąk w tylnej części to dźwignia natychmiastowego zwolnienia/załączenia hamulca głównego. Dynks za szpulą pod spodem, to blokada biegu wstecznego. No i możliwość obustronnego mocowania korbki, albo to bardzo udana atrapa.

Skoro to kołowrotek gruntowy, to jego waga ma bardzo małe znaczenie. Tych wędzisk nie trzyma się w ręku. :)

Piszesz, że cały jest metalowy. To dobry znak i wielce prawdopodobne, ze kołowrotek ten może posłużyć przez długie lata a na pewno gniazda łożysk nie wygniotą się szybko przez co długo poczeka się na luzy.

Kołowrotek może mieć zastosowanie w typowych połowach ciężkiej gruntówki jak i zywcówki. Zdecydowanie nie będzie wykorzystany przy feederze, spławikówce jak i spinningu choć w tych dwóch ostatnich jego waga może wykończyć rękę.

Im dłużej go oglądam to mam dziwne wrażenie, że projektanci zapatrzyli się na Robinsona i Okumę. Sprawia wrażenie solidnej maszyny a i elegancji mu nie brakuje choć, może to wina ujęcia, mam wrażenie, że ma przełamane wrzeciono, bo nie trzyma linii z korpusem. :)

Niewątpliwie jest to wyrób "małych żółtych rączek" a to znaczy, że może to być wszystko. Od garażowego składania podzespołów do inaczej malowanego markowego wyrobu z tej samej taśmy co ABU, Shimano czy jakikolwiek inny.

Tak i to nawet kojarzone do połowu boleni na cienkie i długie wahadła do 10g, które w "warkoczu" muszą niemal lecieć aby zainteresować rybkę. W tym przypadku, trudno mi się odnieść realnie, ale średnica szpuli jest dość mała jak na szybkie zwijanie. Tak jakby jedno przeczyło drugiemu. Nie jest to też szpula long-cast, czyli kręciołek zrobiony nie z myślą o naprawdę dalekich rzutach. To tak jakby ktoś mechanizm i łożyska kołowrotka spinningowego postanowił wzbogacić w mechanizmy dobrego kołowrotka gruntowego. :) 

Nie ma się co za bardzo przejmować, nikt nie zmusza by kręcić korbką "na wariata" ale trzeba się liczyć, że szybkie mechanizmy są słabsze, mniej wytrzymalsze, a tym samym jakaś ciężka gruntówka odpada. Niemniej coś z obciążeniem do 60g może spowodować iż będziesz zadowolony przez długie lata, zwłaszcza łowiąc na wodzie stojącej lub o minimalnym uciągu.

• 4 weeks later...

cześć kolego

zgadzam sie w stu procentach z tym co opisał Pan Docio. Według mnie jest to jakaś himera kołowrotka spiningowego i karpiowego. Przełozenie spiningowe, wielkość szpuli również ( nie widziałem nigdy szpuli plastikowej o ktorej napisałeś ) na karpie wielkość szpuli jest zdecydowanie pojemniejsza, jednak hamulec wolnego biegu mówi nam że to pseudo-karpiowy kołowrotek.

Pozdrawiam