Jump to content

Greqq
 Share

Recommended Posts

Witam, w najbliższą niedzielę mam zamiar próbować swoich sił w łowieniu szczupłego na żywca, tylko kompletnie nie wiem jak się za to zabrać i którego kija wybrać, chce łowić na spławik przelotowy 10 g i jakby ktoś mógł wytłumaczyć czy zestaw robi się tak samo jak na zwykły przelotowy czy jakoś inaczej. Drugą kwestią jest która wędką nadaje się bardziej, posiadam dwie a mianowicie spinning Shimano catana ex 2,7 m cw14-40 do tego kręcioł dam Quick 2 4000. Drugi kijek to Robinson Stringer feeder 3,6 m cw 60-160 z młynkiem Ryobi Riken Baitfeeder 6000. Która wędka bardziej się nada na właśnie łowienie szczupaków metoda żywcowa, z góry dziękuję za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość. 

14 minut temu, zwykły michał napisał:

Odpowiedz sobie ile będzie ważył żywiec plus reszta zestawu. Które wędzisko to wytrzyma?

W kwestii ciężaru wyrzutowego i posłania żywca na odpowiednią odległość problemu większego nie będzie gdyż mogę użyć łódki Zanętowej, chodzi mi bardziej o kwestię którą wędką będzie efektywniej i bezpieczniej zaciąć i prowadzić rybę.....  I jak z kwestią robienia zestawu bo nigdzie nie mogę znaleźć sensownego poradnika... 

Edited by Greqq

Duższym kijem łatwiej podać żywca na większą odległośc ale uwaga z bez dużej wprawy da sie to zrobić kijem o dość miękkiej szcztówce, pomimo iz zwyczajowo na zębatego uzywamy wręcz dowolnego kija od szczotki :P
Z dwóch kijów wskazanych wziołbym raczej feder.

Ja uzywam srogich antyków typu ruski teleskop i daje rade....

Zestaw zwykły przelotowy z tym ze cięrak odpowiednio mniejszy by żywiec nie zatapiał spławika/ zazwyczaj obciązenie spławika podane na nim jest skalkulowane pod aktywność żywca/ ja bym zszedł do mniejszego spławika nawet 6g - wolniej sie męzczy żywiec.
Jeśli miejscówka jest naprawde płytka moze spokojnie zrobić spławik stały.

Edited by Wartburg

8 minut temu, Wartburg napisał:

Każdy kiedyś zaczynał koleś jest wybitnie zielony i nie kryje tego, spokojnie z 10 lat i sie wyrobi :)

Dokładnie, nauczy się jak się pracuje kijem miękkim a jak twardym. Kije są różne więc jak napisałeś 10 lat nauki.

3 godziny temu, Wartburg napisał:

Duższym kijem łatwiej podać żywca na większą odległośc ale uwaga z bez dużej wprawy da sie to zrobić kijem o dość miękkiej szcztówce, pomimo iz zwyczajowo na zębatego uzywamy wręcz dowolnego kija od szczotki :P
Z dwóch kijów wskazanych wziołbym raczej feder.

Ja uzywam srogich antyków typu ruski teleskop i daje rade....

Zestaw zwykły przelotowy z tym ze cięrak odpowiednio mniejszy by żywiec nie zatapiał spławika/ zazwyczaj obciązenie spławika podane na nim jest skalkulowane pod aktywność żywca/ ja bym zszedł do mniejszego spławika nawet 6g - wolniej sie męzczy żywiec.
Jeśli miejscówka jest naprawde płytka moze spokojnie zrobić spławik stały.

Będę łowił na wyrobisku po żwirowym  malutkie jezioro 3 ha ale głębokość do 12 m więc chyba przelotowy

5 godzin temu, Greqq napisał:

malutkie jezioro 3 ha ale głębokość do 12 m

Mały areał duża głębokość, trudna woda trzeba dobrze myśleć i kombinować gdzie w aktualnych/danych warunkach żeruje szczupak.

Edited by ryukon1975