Diegozaurus Posted November 20, 2022 Report Share Posted November 20, 2022 wykopałem tydzień temu dziurę. metr na metr o głębokości 130 cm. chciałem kopać dalej ale woda mnie zalewała i robiło się błoto. i teraz tak. może w te lato zacznę kopać staw szpadlem. 30x15 i załóżmy że 2 metry głębokości. jestem w stanie sam to zrobić? jamę kopałem sam godzinę to jakbym przeznaczył 2 godziny w wakacje to jest to wykonalne? i czy będzie tam woda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 20, 2022 Report Share Posted November 20, 2022 Można samemu wykopać dziurę tej wielkości ale weź pod uwagę, że musisz gdzieś pozbyć się urobku. Samo kopanie zajmie ileś czasu ale wywożenie urobku dużo więcej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Docio Posted November 21, 2022 Popular Post Report Share Posted November 21, 2022 10 godzin temu, Diegozaurus napisał: i teraz tak. może w te lato zacznę kopać staw szpadlem. 30x15 i załóżmy że 2 metry głębokości. jestem w stanie sam to zrobić? Kiedyś koparek nie było, więc jak najbardziej można, przynajmniej w pierwszej fazie. Druga, o wiele trudniejsza to pogłębianie i tu polegniesz, bo sama łopata nie wystarczy gdy wykop zalewa woda. Tak przy okazji jak na wszechobecną suszę to wody gruntowe masz wyjątkowo płytko. Wracając do tematu, przy 130 cm pojawiła się woda, chcesz kopać do 2 m, czyli będziesz miał jedynie 70 cm wody. Jak na staw to bardzo mało i przemrożenie do dna jest jak najbardziej możliwe a przyducha latem pewna. O sezonowych wahaniach wód gruntowych nie wspominam bo to robota dla geologów ale niech Cię nie zaskoczy, że latem wykopiesz dołek 3 m a wody nie będzie. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 21, 2022 Report Share Posted November 21, 2022 Biorąc pod uwagę warunki atmosferyczne a w szczególności hydrologiczne czyli bardzo suche i upalne lata staw dziś to złożona rzecz. Najmniejszych szans nie ma żeby wykopać go ręcznie. Zmian zaś raczej nie będzie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts