Jump to content

Proszę o opinnie

Anka Barmanka
 Share

Recommended Posts

Dostałem na święta wędzisko feeder od Robinsona stinger 3.90 wyrzut do 110 gram. Nie używałem nigdy tak długich wędek i tu nasuwa się moje pytanie. 

Czy ta wędka będzie dobra na łowiska komercyjne czy poradzi sobie z karpiami do 10kg i czy będzie dobra pod metodę. 

Czekam na odpowiedzi . 

Pozdrawiam!

Myślę że długość wędziska nie będzie miała większego znaczenia. Ale czy feeder 110g będzie dobrym rozwiązaniem na Karpie w okolicach 10kg to myślę że nie będzie to najlepszy pomysł. Poradzić to ona sobie pewnie poradzi a komfort walki chyba nie będzie najlepszy zwłaszcza jeśli łowisko będzie miało zaczepy roślinność itp będzie pewnie ciężko ci karpia utrzymać i holować tam gdzie chcesz. Karpiówki to znacznie inne wędki 

Michał ostatnio pisałes że feeder 120g jest za słabe na rzekę a polecales cw 180g. A teraz koledze piszesz że wędka za 100zl 110g cw jest dobra na rzekę i jeszcze do tego do dalekich rzutów. Dla mnie dalekie rzuty zaczynają się +- od 60m. Chciałbym dać ci tego stingera i rzuć kilka razy POWTARZALNIE te wędka na odległość około 60/80m. Powodzenia 

Nie chce mi się szukać ale wtedy była mowa o wędzisku do łowienia w Wiśle. Zgodzisz się, mam nadzieję, że rzeka rzece nierówna. Mniejsze rzeki spokojnie obskoczy. Na małej rzece z wolnym nurtem używam feedera do 90g i spokojnie wystarczy bo koszyk 40g to max jaki potrzebuje.

W rękach nie miałem tego Stingera ale długość i cw pozwalają myśleć że sprawdzi się w takim łowieniu. Osobiście nie łowię dalej niż 40-50m bo nie mam gdzie.

25 minut temu, jascan napisał:

Michał ostatnio pisałes że feeder 120g jest za słabe na rzekę a polecales cw 180g.

Rzeka to dla wielu pojęcie mocno niejasne a na pewno niezrozumiałe. Ostatnio nawet na YT oglądałem zmagania "tfurcy", który chwalił się, że spokojnie łowi federem z cw do 40 g na method w Wiśle. Okazało się, że łowi w zastoisku za główką regulacyjną, gdzie woda niemal stoi.

Michał ma rację co do cw i feederem 390 cm cw 110 g można połowić w rzece a właściwie w nurcie choć nie samym, czyli głównym korycie. Wspomniany 180 g też w niektórych rzekach nie da rady w głównym korycie ale jest już lepszy gdy weźmie się możliwość bardziej szerszego zastosowania i obłowienia wody.

Podsumowując.

Ujmując problem autorki, wspomniany feeder 390 cm 110 g jest wędziskiem jak najbardziej uniwersalnym do połowów gruntowych zarówno w wodzie stricte stojącej jak i na pograniczu nurtu dużych rzek nizinnych lub w samym nurcie mniejszych rzek. Method feeder to jedynie dedykowany podajnik zanęty i odpowiednia prezentacja przynęty w stojącej wodzie, w nurcie zastosowanie jest pozbawione sensu, gdyż nurt przyciśnie przynętę do dna. Wędzisko nie ma za dużego cw do method, wystarczy zamontować najdelikatniejszą szczytówkę. Osobiście w jeziorach i spokojniejszych wodach łowię feederem do 100 g i bez problemu widzę brania małych ryb, za to długość świetnie wspomoże kontrolę holu.

• 6 months later...

Witam, nie chciałem już tworzyć nowego tematu :) ale prosił bym o opinię czy wybrać Wędzisko anaconda walker v2 10ft 2,75Lb czy Daiwa Wędka Black Widow XT Bait 3.00m 20-60g? Wędkuje na jeziorze choczewskim, na koszyk/methode(25-40g+zaneta) na odległość 20-30m. Obecnie mam x-plode 3,60 120g ale jest za długi bo przeszkadzają drzewa przy rzutach ;) a natura2000 nas tu nie rozpieszcza ;) dodatkowo jest bardzo zarośnięte to jezioro więc przy braniach są i zaczepy. Ryby jakie łowie to lin, karaś, karp, leszcz w granicach 1-4kg no i masę małych płoci ;) czy doradzilibyście jakie wędzisko wybrać? Nie chciałbym żeby to był sztywny bat, a łowie na sygnalizatory a nie na drgająca szczytówke. Z góry dziękuję za opinie;) 

1 hour ago, witek1646 said:

łowie na sygnalizatory a nie na drgająca szczytówke

Wybrałbym lekką karpiówkę jeżeli nie potrzebujesz drgającej szczytówki. CW będzie odpowiednie ale sztywny dyszel to spady małych ryb i prawie żadne atrakcje z holu. 

Gdybym miał taki problem to wybrałbym 3m drgającą szczytówkę do 60g i zrezygnował z ciężkich koszyków. Koszyk 25g obsłuży dość duży dystans. 

Miałem w rękach i sprawiał bardzo pozytywne wrażenie. Ludzie sobie chwalą i parametry są w porządku. Pewnie warto ;)

Sensas Black Arrow, Drennan Series 7 i Garbolino Rocket to kije które bym kupił gdybym spotkał. Feedery, 3m o możliwie najniższym cw. Mam dla nich plan :)

Wczoraj pogoda mnie nie rozpieściła, mocna fala i deszcz więc spędziłem 2h nad wodą. Kij trochę za bardzo lejowaty chyba, ale dopiero pod pierwszą rybą się przekonam :/ mam nadzieję że po weekendzie uda się spędzić parę godzin nad wodą i zobaczymy jakie wnioski :)