Anka Barmanka Posted December 27, 2022 Report Share Posted December 27, 2022 Dostałem na święta wędzisko feeder od Robinsona stinger 3.90 wyrzut do 110 gram. Nie używałem nigdy tak długich wędek i tu nasuwa się moje pytanie. Czy ta wędka będzie dobra na łowiska komercyjne czy poradzi sobie z karpiami do 10kg i czy będzie dobra pod metodę. Czekam na odpowiedzi . Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jascan Posted December 27, 2022 Report Share Posted December 27, 2022 Myślę że długość wędziska nie będzie miała większego znaczenia. Ale czy feeder 110g będzie dobrym rozwiązaniem na Karpie w okolicach 10kg to myślę że nie będzie to najlepszy pomysł. Poradzić to ona sobie pewnie poradzi a komfort walki chyba nie będzie najlepszy zwłaszcza jeśli łowisko będzie miało zaczepy roślinność itp będzie pewnie ciężko ci karpia utrzymać i holować tam gdzie chcesz. Karpiówki to znacznie inne wędki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 27, 2022 Report Share Posted December 27, 2022 Taki feeder dobrze się sprawdzi do łowienia w rzece albo do dalekich rzutów. Metoda wymaga częstszych rzutów i jest wygodniej krótszym wędziskiem w okolicy 3-3.3m Link to comment Share on other sites More sharing options...
jascan Posted December 28, 2022 Report Share Posted December 28, 2022 Michał ostatnio pisałes że feeder 120g jest za słabe na rzekę a polecales cw 180g. A teraz koledze piszesz że wędka za 100zl 110g cw jest dobra na rzekę i jeszcze do tego do dalekich rzutów. Dla mnie dalekie rzuty zaczynają się +- od 60m. Chciałbym dać ci tego stingera i rzuć kilka razy POWTARZALNIE te wędka na odległość około 60/80m. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 28, 2022 Report Share Posted December 28, 2022 Nie chce mi się szukać ale wtedy była mowa o wędzisku do łowienia w Wiśle. Zgodzisz się, mam nadzieję, że rzeka rzece nierówna. Mniejsze rzeki spokojnie obskoczy. Na małej rzece z wolnym nurtem używam feedera do 90g i spokojnie wystarczy bo koszyk 40g to max jaki potrzebuje. W rękach nie miałem tego Stingera ale długość i cw pozwalają myśleć że sprawdzi się w takim łowieniu. Osobiście nie łowię dalej niż 40-50m bo nie mam gdzie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 28, 2022 Report Share Posted December 28, 2022 25 minut temu, jascan napisał: Michał ostatnio pisałes że feeder 120g jest za słabe na rzekę a polecales cw 180g. Rzeka to dla wielu pojęcie mocno niejasne a na pewno niezrozumiałe. Ostatnio nawet na YT oglądałem zmagania "tfurcy", który chwalił się, że spokojnie łowi federem z cw do 40 g na method w Wiśle. Okazało się, że łowi w zastoisku za główką regulacyjną, gdzie woda niemal stoi. Michał ma rację co do cw i feederem 390 cm cw 110 g można połowić w rzece a właściwie w nurcie choć nie samym, czyli głównym korycie. Wspomniany 180 g też w niektórych rzekach nie da rady w głównym korycie ale jest już lepszy gdy weźmie się możliwość bardziej szerszego zastosowania i obłowienia wody. Podsumowując. Ujmując problem autorki, wspomniany feeder 390 cm 110 g jest wędziskiem jak najbardziej uniwersalnym do połowów gruntowych zarówno w wodzie stricte stojącej jak i na pograniczu nurtu dużych rzek nizinnych lub w samym nurcie mniejszych rzek. Method feeder to jedynie dedykowany podajnik zanęty i odpowiednia prezentacja przynęty w stojącej wodzie, w nurcie zastosowanie jest pozbawione sensu, gdyż nurt przyciśnie przynętę do dna. Wędzisko nie ma za dużego cw do method, wystarczy zamontować najdelikatniejszą szczytówkę. Osobiście w jeziorach i spokojniejszych wodach łowię feederem do 100 g i bez problemu widzę brania małych ryb, za to długość świetnie wspomoże kontrolę holu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1646 Posted July 24, 2023 Report Share Posted July 24, 2023 Witam, nie chciałem już tworzyć nowego tematu ale prosił bym o opinię czy wybrać Wędzisko anaconda walker v2 10ft 2,75Lb czy Daiwa Wędka Black Widow XT Bait 3.00m 20-60g? Wędkuje na jeziorze choczewskim, na koszyk/methode(25-40g+zaneta) na odległość 20-30m. Obecnie mam x-plode 3,60 120g ale jest za długi bo przeszkadzają drzewa przy rzutach a natura2000 nas tu nie rozpieszcza dodatkowo jest bardzo zarośnięte to jezioro więc przy braniach są i zaczepy. Ryby jakie łowie to lin, karaś, karp, leszcz w granicach 1-4kg no i masę małych płoci czy doradzilibyście jakie wędzisko wybrać? Nie chciałbym żeby to był sztywny bat, a łowie na sygnalizatory a nie na drgająca szczytówke. Z góry dziękuję za opinie;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 24, 2023 Report Share Posted July 24, 2023 1 hour ago, witek1646 said: łowie na sygnalizatory a nie na drgająca szczytówke Wybrałbym lekką karpiówkę jeżeli nie potrzebujesz drgającej szczytówki. CW będzie odpowiednie ale sztywny dyszel to spady małych ryb i prawie żadne atrakcje z holu. Gdybym miał taki problem to wybrałbym 3m drgającą szczytówkę do 60g i zrezygnował z ciężkich koszyków. Koszyk 25g obsłuży dość duży dystans. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1646 Posted July 24, 2023 Report Share Posted July 24, 2023 Czyli np. SENSAS BLACK ARROW FEEDER 350 300cm 60G będzie ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 24, 2023 Report Share Posted July 24, 2023 Miałem w rękach i sprawiał bardzo pozytywne wrażenie. Ludzie sobie chwalą i parametry są w porządku. Pewnie warto Sensas Black Arrow, Drennan Series 7 i Garbolino Rocket to kije które bym kupił gdybym spotkał. Feedery, 3m o możliwie najniższym cw. Mam dla nich plan Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1646 Posted July 25, 2023 Report Share Posted July 25, 2023 Zamówiłem Sensas zobaczymy co to będzie dziękuję Ci bardzo za pomoc ;) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 25, 2023 Report Share Posted July 25, 2023 Czekam na opinie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1646 Posted July 28, 2023 Report Share Posted July 28, 2023 Wczoraj pogoda mnie nie rozpieściła, mocna fala i deszcz więc spędziłem 2h nad wodą. Kij trochę za bardzo lejowaty chyba, ale dopiero pod pierwszą rybą się przekonam :/ mam nadzieję że po weekendzie uda się spędzić parę godzin nad wodą i zobaczymy jakie wnioski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts