wozonko14 Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Najlepiej moim zdaniem ciepłą porą to skutkuje gdy ryby podpływają bliżej brzegu dobrze sprawdza się metoda na płytkich wodach np na przystaniach dla łódek czy pomostach tłumacze o co chodzi. Po prostu przyda się z 10m nowej żyłki dwie kulki ołowiu moim zdaniem najlepsze 2x0,7g (chyba najlepiej moim zdaniem się odczuwa brania) i oczywiście haczyk a to już wedle uznania montaż zestawu nawijamy na szpulkę lub coś innego o tym kształcie troszkę zanęty i spuszczamy zestaw do dna powolutku unosząc do góry efekt wyciągania ryby bardzo fajny jak na lodzie Ja na ten sposób złapałem bardzo dużo ryb szczególnie w tym czasie gdy ryby chowają się np pod pomostem lub łodzią łowiłem na tę metodę i drapieżniki i białą rybę życzę powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 A gdzie wędzisko Gdzie tak łowisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wozonko14 Posted October 31, 2011 Author Report Share Posted October 31, 2011 Można tak samo łowić w lato na tyczke podlodową jako mormyszka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Art. 7. 1. Za amatorski połów ryb uważa się pozyskiwanie ryb wędką lub kuszą, przy czym dopuszcza się, w miejscu i w czasie prowadzenia połowu ryb wędką, pozyskiwanie ryb na przynętę przy użyciu podrywki wędkarskiej.Bez wędziska się nie da, inaczej łamiesz zapis ustawy o rybactwie śródlądowym, która obowiązuje na wszystkich wodach.Jeszcze jedna taka "rada" zaowocuje ostrzeżeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Dla mnie nie ma łowienia bez wędziska ,co to za przyjemność gdy nie czujesz walki na wędzisku Link to comment Share on other sites More sharing options...
wozonko14 Posted November 1, 2011 Author Report Share Posted November 1, 2011 Dziękuje za to przypomnienie przepisów. Niewiedziałem że tyczy to wszystkich akwenów sródlądowych. Już nie wyruszę na takie ryby bo wydaje mi się że wiąże się to z wysokim mandatem. Sorka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Dziękuje za to przypomnienie przepisów. Niewiedziałem że tyczy to wszystkich akwenów sródlądowych. Już nie wyruszę na takie ryby bo wydaje mi się że wiąże się to z wysokim mandatem. Sorka. Gdyby to był zapis RAPR to już pół biedy, niestety ustawa obowiązuje na wszystkich wodach śródlądowych. Oczywiście, w fachowym języku istnieje rozróżnienie wędki i wędziska, ale lepiej nie kusić losu. Mandat wynosi nie mniej niż 200zł. Nie wspominając o przepadku narzędzi połowowych i przedmiotów "pomocniczych" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karpiu/wedkarz18 Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Nie wyobrazam sobie wędkowania bez wędziska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 Słuchajcie, ja widziałem w Ś-ciu, jak tacy amatorzy, turyści (emeryci) łowili, z palca opuszczali spory zapas żyłki do wody, przy marinie dla jachtów, na haczyku czerwony robak ze sklepu wędkarskiego, lub ziarenko kuku. Fajnie się bawili, ale nagle znikąd zjawił się inspektor z OIRM, i wlepił mandat, dodatkowo, amatorów, zabrała wodna policja, bo kłócili się z inspektorem:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1) z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowego sposobu i warunków prowadzenia połowów w celach sportowo-rekreacyjnych oraz wzorów sportowych zezwoleń połowowych Na podstawie art. 28 ust. 7 ustawy z dnia 19 lutego 2004 r. o rybołówstwie (Dz. U. Nr 62, poz. 574) zarządza się, co następuje: [url=""%5D%5B/url%5D§ 1. Połowy w celach sportowo-rekreacyjnych, zwane dalej "połowami", są prowadzone przy użyciu wędki lub kuszy. Dotyczy połowów w wodach morskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzana_pl Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Może nie byli do końca trzeźwi,stąd też kłócili się ze służbami:) Ciekawa sprawa,ale to raczej desperaci- lub pasjonaci,jak kto woli. Łowienie z palca to prawdziwa sztuka dla sztuki:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
czesiek Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 (edited) Pozdrawiam najpierw wszystkich. Zgadzam się z wypowiedziom wozonko14 Żyłka, haczyk- skuteczne, ale doświadczenia musi się mieć Dla wszystkich- wszystkiego najlepszego. Edited February 19, 2014 by hege usunięcie spamu Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 witaj, nie wiem w jakim celu napisałeś ten post, może poza nieudolną próbą przemycenia reklamy , ale kolejny podobnej treści będie odpowiednio ... nagrodzony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts