Skocz do zawartości

Wędka pod duże przynęty

bimmerek1027
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zastanawiam się nad kupnem wędziska  DAIWA LEGALIS SPIN 240/50-100g razem z kołowrotkiem  DAIWA LEGALIS LT 5000-C oraz Plecionka Berkley Whiplash8 0,25mm i moje pytanie brzmi czy ten kołowrotek poradzi sobie z przynętami do 100gram np  SG burbot 3D 25cm/70gram lub trochę większymi. Pozdrawiam 

Spokojnie, poradzi sobie. Osobiście zwiększyłbym plecionkę na co najmniej Sunline Siglon PE x4 #1,7/30LB/13kg. Nie mam zaufania do Berkleya - stosuje system określania grubości oparty na absolutnie niczym

Edytowane przez Alexspin

4 godziny temu, Alexspin napisał:

Nie mam zaufania do Berkleya - stosuje system określania grubości oparty na absolutnie niczym

A ja pozwolę sobie na nieco inne określenie. ;) Od dłuższego czasu po cichu czytam wszelkie posty o plecionkach. Wręcz nie da się nie zauważyć, że w plecionkach zaistniało to samo, co już dawno było w żyłkach, czyli poroducent X podaje parametry prawdziwe i liczy, że towar sam się obroni, a producent Y robi opis zgodny z marzeniami wędkarzy i wie, że się sprzeda. :) 

Co do głównego zagadnienia Patryka to trudno mi cokolwiek napisać, gdyż ponad 20 lat temu wypadłem z obiegu, przestałem spinningować. Jednak w necie lub na YT poszukałbym opisów wypraw sumowych Maćka Jagiełły lub Kamila "Łysy Wąż". Oni używają ciężkich przynęt i chętnie dzielą się informacjami o sprzęcie.