powin Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 28 Czerwca 2023 Witam, chciałbym zacząć przygodę z gruntówką. Nie znam się za bardzo na tej metodzie. Wybrałem sobie trochę sprzętu Kołowrotek: Prologic commander BF 6000 Wędka: Mikado golden lion ultrafeeder 360cm młynek będzie pasował do kija? A po za tym czy jest sens kupowania kołowrotka z wolnym biegiem do metody?
mikolaj łódzki Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 28 Czerwca 2023 Jakie ryby chcesz łowić i gdzie ? Jeżeli dobrze liczę budżet wynosi 250 zł ? Ile możesz wydać na akcesoryja (haki,zanętniki,linki)? 1
Docio Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 28 Czerwca 2023 Powin, mnie w pierwszej kolejności interesuje co Tobą kierowało przy tak fatalnym doborze sprzętu? Wędzisko spoko i ma naprawdę dobre opinie ale kołowrotek do niego jest do dupy. Napisz to i ja coś więcej napiszę i nie zapomnij odpowiedzieć Mikołajowi bo to ma znaczenie, gdyż Twój wybór będzie trzeba zmienić całkowicie. Określ budżet, konkretnie ile chcesz wydać. 2
powin Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 28 Czerwca 2023 Też mi ten kołowrotek średnio pasował ale po prostu ta firma jakoś dobrze mi się kojarzyła więc go wybrałem. Patrzyłem też na Robinson method runner co o nim sądzisz? Nie wiem czy lepiej brać z wolnym biegiem czy bez?
Docio Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 28 Czerwca 2023 Na razie nic nie sądzę, gdyż nie wiem który model wpadł Ci w oko oraz nadal nie odpowiedziałeś Mikołajowi. 1
powin Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 29 Czerwca 2023 Zamierzam łowić karpie (prawdopodobnie w przedziale 1-5kg) na moim stawie no i czasem na jakiejś komercji. Mój budżet wynosi 300zł a na resztę mam 100zł (jeżeli tyle starczy).
mikolaj łódzki Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Ale jaki rozmiar ma twój staw duży, mały ? Nastawiasz się na jakąś konkretną metodę ? Włosek z ciężarkiem i nęcenie z ręki /procy czy metoda/sprężyna ? Edytowane 29 Czerwca 2023 przez mikolaj łódzki 1
powin Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 29 Czerwca 2023 Mój staw ma wymiary 25m x 25m i średnią głębokość 2-3m. Chciałem łowić na method feedera i pewnie waftersy na igłę.
Docio Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 23 godziny temu, powin napisał: Zamierzam łowić karpie (prawdopodobnie w przedziale 1-5kg) 15 godzin temu, powin napisał: Chciałem łowić na method feedera i pewnie waftersy na igłę. Feeder Mikado Golden Lion może być jak najbardziej ale kołowrotek proponuję DRAGON METHOD FEEDER FD500. Niech Cię nie zmyli jego wielkość, no i nie potrzebujesz zwariowanych setek metrów na szpuli. To jest realna oszczędność na żyłce, która i tak nie będzie używana. Nawiniesz jedną standardową szpulę żyłki 150 m o,22 mm lub nawet mniej 0,25 mm. Hamulec ma odpowiedni i co najważniejsze przełożenie. Teraz chyba rozumiesz dlaczego odpowiedź dla Mikołaja była tak istotna. Powodzenia. 1
powin Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Czyli wolny bieg nie jest rzeczą istotną? 6 godzin temu, Docio napisał: Feeder Mikado Golden Lion może być jak najbardziej ale kołowrotek proponuję DRAGON METHOD FEEDER FD500. Niech Cię nie zmyli jego wielkość, no i nie potrzebujesz zwariowanych setek metrów na szpuli. To jest realna oszczędność na żyłce, która i tak nie będzie używana. Nawiniesz jedną standardową szpulę żyłki 150 m o,22 mm lub nawet mniej 0,25 mm. Hamulec ma odpowiedni i co najważniejsze przełożenie. Teraz chyba rozumiesz dlaczego odpowiedź dla Mikołaja była tak istotna. Powodzenia. Tak, już rozumiem. A mógłbyś zaproponować jakiś inny? O większej pojemności, bo jednak będę łowił na jakiś komercjach. Co sądzisz o tych kołowrotkach: https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-prologic-avenger-6000-bf-5-1bb-12544901964 https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-okuma-carbonite-xp-feeder-5500-fd-cbv-13836687256 Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 30 Czerwca 2023 przez powin
Docio Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Jeśli już to Okuma tylko nadal nie rozumiem po co. 130 m zapasu żyłki to nawet na komercję za dużo. No chyba, że chcesz grubszą żyłkę nawinąć na ryby większe niż 5 kg ale wtedy i wędzisko warto zmienić a to zdecydowanie przekroczy założony budżet. I jeszcze jedno. Jeśli chcesz niezawodny jeden nawój to będziesz musiał kupić żyłkę na co najmniej dwóch standardowych szpulach po 150 m które nie są rozcięte, czyli jeden odcinek żyłki na dwóch lub więcej szpulach. Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Docio 2
zwykły michał Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 8 minutes ago, powin said: Czyli wolny bieg nie jest rzeczą istotną? Raczej zbędny bajer jeżeli nie masz potworów które mogą wciągnąć wędkę kiedy chodzisz na spacer. Kiedy włączysz trzeba wyrobić odruch wyłączania bo nie zatniesz ryby, chyba że ucieka ale wtedy sama się zacięła. Przydaje się kiedy będziesz chciał odejść na dłużej od wędki ale wtedy lepiej wyciągnąć zestaw z wody. W tanim kołowrotku będzie mizernej jakości i szybciej się zepsuje. 2
Docio Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 15 minut temu, powin napisał: Czyli wolny bieg nie jest rzeczą istotną? Przy feederze wręcz zbędną. Włączając wolny bieg nie otrzymasz wskazań brania na szczytówce. Coś mi się widzi, że naoglądałeś się na YT wędkarzy-marketingowców. 1
zwykły michał Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 23 minutes ago, Docio said: Przy feederze wręcz zbędną. Włączając wolny bieg nie otrzymasz wskazań brania na szczytówce. Brania są widoczne ale przy zacinaniu jest problem bo trzeba pamiętać żeby wyłaczyć.
powin Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 Dobra, dzięki wam wielkie za pomoc. Gdybym się nie spytał to pewnie kupiłbym jakieś gówno. A z tym wolnym biegiem to po prostu kolega mi mówił żebym z nim kupił ale jak już rozumiem jest to taki nie potrzebny dodatek. A jakie jakie jeszcze zanęty byście polecali? Firma traper by się spisała? Godzinę temu, Docio napisał: Jeśli już to Okuma tylko nadal nie rozumiem po co. 130 m zapasu żyłki to nawet na komercję za dużo. No chyba, że chcesz grubszą żyłkę nawinąć na ryby większe niż 5 kg ale wtedy i wędzisko warto zmienić a to zdecydowanie przekroczy założony budżet. I jeszcze jedno. Jeśli chcesz niezawodny jeden nawój to będziesz musiał kupić żyłkę na co najmniej dwóch standardowych szpulach po 150 m które nie są rozcięte, czyli jeden odcinek żyłki na dwóch lub więcej szpulach. Godzinę temu, zwykły michał napisał: Raczej zbędny bajer jeżeli nie masz potworów które mogą wciągnąć wędkę kiedy chodzisz na spacer. Kiedy włączysz trzeba wyrobić odruch wyłączania bo nie zatniesz ryby, chyba że ucieka ale wtedy sama się zacięła. Przydaje się kiedy będziesz chciał odejść na dłużej od wędki ale wtedy lepiej wyciągnąć zestaw z wody. W tanim kołowrotku będzie mizernej jakości i szybciej się zepsuje.
mikolaj łódzki Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 Rozumiem że chcesz tanio i dobrze ale będziesz musiał włożyć w to minimalną ilość energi. Potrzebujesz maszynki do mielenia oczko nie za małe bo będzie się trudno mieliło i nie za duże bo będzie ci kruszyć wszędzie tylko nie do miski czy innego pojemnika. A będziesz mielił psią karmę taką zwykłą z marketu 5 kg starczała mi praktycznie 2 sezony karpi. Do tego trochę jakiegoś peleciku lub nie według uznania. 2
Docio Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 22 minuty temu, powin napisał: A z tym wolnym biegiem to po prostu kolega mi mówił żebym z nim kupił ale jak już rozumiem jest to taki nie potrzebny dodatek. Wyłącznie do feedera. Przy zwykłej gruntówce takiej jak karpiówka lub wędzisko float jest przydatny ale z kolei potrzebne są dodatki jak bombka, elektroniczny wskaźnik brań, itp. Przy niektórych technikach spławikowych również się przydaje jak łowienie sumów lub węgorzy nocą.
Docio Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) 21 minut temu, mikolaj łódzki napisał: za duże bo będzie ci kruszyć wszędzie tylko nie do miski czy innego pojemnika. Na końcówkę maszynki załóż woreczek foliowy, zwykły śniadaniowy, i zamocuj gumką recepturką. Nic poza pojemnik kruszyć się nie będzie. Patent powszechnie znany tym co sami robią bułkę tartą. Edit. Skleroza. Dno woreczka musisz obciąć aby zrobił się rękaw. Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Docio 2
Crowfish Napisano 30 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Dodam swoje trzy grosze:) method feeder jest aktywną metodą połowu gdzie co kilka, kilkanaście minut przerzucasz zestaw więc wolny bieg jest zbędny bo musisz pilnować wędki. Na tym to polega, na aktywności. Nie wybieraj kołowrotka dużego bo nie jest do niczego potrzebny. 4000 w zupełności wystarczy. Pozdrawiam i pamiętaj że większy nie zawsze znaczy lepszy:) Dostosuj wszystko do techniki, łowiska i ryb Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Crowfish 3
Rekomendowane odpowiedzi