Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czy ten temat był wcześniej poruszany, ale myśle ze jest dosyć ciekawy. 

Czy ma ktoś z Was wystarczającą więdzę z czego składa sie typowy odkażacz dla ryb używany najczęściej  przez karpiarzy?

Czy używanie takich rzeczy przynosić jakieś rezultaty w szybkości gojenia się ran ryb? 

Jak zrobić samemu taki wynalazek, aby nie przepłacać w sklepie? 

Napisano (edytowane)

Temat mocno drażliwy i zdania będą skrajne podzielone w obie strony.

Po pierwsze dlaczego wpisując hasło "odkażacz dla ryb" 80 % wyświetlonych jest to odkażacz z dopiskiem  "karpiowy" lub "dla karpi". Czyżby te karpie były jakieś bardziej ułomne od pozostałych gatunków?

Cudów w takim odkażaczu nie ma dlatego że ryby są bardzo wrażliwe na wszelkiego rodzaju chemię i wprowadzając jej coś mocniejszego do pyska można podrażnić skrzela czy żołądek a wtedy z tej pomocy wyjdzie egzekucja.

Idąc dalej, ile taki preparat utrzyma się na "ranie" gdy jest ona ciągle w wodzie? Czy ma czas żeby zadziałać w najmniejszym nawet stopniu?

Czy zadrapanie po haku jest w stanie zabić dzikie zwierzę? Nawet człowiek z byle ranką nie goni do lekarza.

To na tyle pomimo że pytań można zadać jeszcze dużo.

Edytowane przez ryukon1975
Napisano
2 hours ago, SzybkiOkoń said:

Czy używanie takich rzeczy przynosić jakieś rezultaty w szybkości gojenia się ran ryb? 

Używanie przynosi przede wszystkim zyski sprzedającemu. Cokolwiek by tam nie było rozcieńczy się w wodzie po wypuszczeniu ryby. Jaki rezultat miałoby wywołać kiedy kontakt trwa dosłownie chwilę. 

Napisano (edytowane)

Z dekadę temu przeglądałem wszystkie dostępne w sklepie stacjonarnym. Potem szukałem w sieci i u producentów. W żadnym wypadku nie było oznaczenia o certyfikacie instytutu weterynaryjnego, więc tak naprawdę nie wiadomo co zawiera taki odkażacz oraz jakie i w jakiej ilości są składniki.

Taka sytuacja jest możliwa na rynku i dopuszczona prawnie jednak jest obwarowana sporą ilością przepisów, które gdyby były złamane, to kary finansowe są takie, że firma poszłaby z torbami. A co do samego środka to i może dałby efekt tylko nie wiadomo w jakiej ilości musiałby być podany. Psiknięcie to nie miara a ilość składników w stosunku do rozcieńczalnika jest śladowa.

Prawdziwe preparaty.

I może jeszcze zdanie osoby dość znanej w świecie wędkarskim.

A ode mnie. Ichtiolodzy aby leczyć ryby z różnych chorób nie działają jednostkowo na każdą rybkę tylko ogólnie, zmieniając parametry wody w akwenie.

Edytowane przez Docio
Napisano
45 minut temu, JKarp napisał:

Nadmanganian potasu rozpuszczony w wodzie. 

JKarp

Chyba sobie żartujesz!? Jeśli jednak nie, to medal dla ignorancji posiadaczy stosujących ten specyfik trujących środowisko wodne.

Nadmanganian potasu

Napisano

To może zacząć używać Octenisept

Substancja czynna: octenidyna, etanol. Substancje pomocnicze: kokamidopropylobetaina, roztwór 30%, sodu D-glukonian, glicerol 85%, sodu wodorotlenek, sodu chlorek, woda oczyszczona. 

Nadmanganian potasu jest wciąż używany w farmaceutyce w bardzo niewielkich stężeniach 0.1-1% 

Napisano
8 godzin temu, Docio napisał:

Chyba sobie żartujesz!? Jeśli jednak nie, to medal dla ignorancji posiadaczy stosujących ten specyfik trujących środowisko wodne.

Podchloryn sodu też jest trujący a jest dodawany do wody pitnej w celu dezynfekcji.
Zależy od stężenia i użycia. Po pierwsze KMnO4 nie jest płynem. Po drugie nikt go nie używa bez rozcieńczenia. 

Tak, tak...trucizna
Trucizna :-)
1 g na 100 l wody.
JKarp

A zapomniałem - jestem chemikiem z wykształcenia. Technologiem wody. Ale kto by tam słuchał chemika.

6 godzin temu, SzybkiOkoń napisał:

To może zacząć używać Octenisept

Mozna kupić odkażacze nie koniecznie za miliony :-)
Taki na przykład