Jump to content

Identyfikacja gumy

Recommended Posts

Dobrze, że nie przestałeś sam szukać. To się chwali. :) 

Kolega ma rację, że to PONOĆ Mann's. Jest podobny i tylko podobny. Przyjrzyj się dokładnie głowie i przegrubieniom na ogonie oraz samemu kopytu.

Z tego co pamiętam, 2002-2004, to kopyta Relax były na rynku niepowtarzalne. Wędkarze chwalili je i cenili. Gdy pojawiały się gdzieś w sklepie, to momentalnie uruchamiana była poczta telefoniczna pomiędzy kumplami, czego sam byłem świadkiem. Z "przecieków" sklepowych o terminie dostawy wynikało jedynie, że od wczesnego rana tworzyła się kolejka. Taką też spotkałem pod jednym ze sklepów, kiedy z rana podjechałem w celu dokupienia szczytówek do feedera.

Nie można wykluczyć, że one były robione "na wzór", jednak w miarę rozwoju rynku od razu rzucały się w oczy, były charakterystyczne. A po prawdzie już wtedy sprzęt jechał do nas z Chin całymi kontenerami, więc o podobieństwo, i to mocne, nie było trudno. Mimo to nie zakładałbym tego z góry, gdyż mamy kilku rodzimych "rzeźbiarzy" i są bardzo dobrzy, a jakiś wzór do zrobienia formy musiał powstać, choćby aby zastrzec u nich wzór.

I nadal twierdzę, że prezentowane kopyto wygląda jak Relax ale czy nim jest, to nie mam pojęcia.