Skocz do zawartości

Limit ryb

Mazur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ubertroll

Tam limit... same plusy! Rodzina się najadła, sąsiedzi, koty w okolicy, zezwolenie się zwróciło, może coś się sprzeda. Gorzej, że  człowiekom z wentkom PZW nie nadąża dostarczać białka. Złodzieje! Kasę bierom, a milionami ton białka nie zarybiajo! 

3 hours ago, Mazur said:

Mam pytanie czy jest jakiś odgórny limit zabranych ryb np w ciągu miesiąca

Jeżeli masz kartę wędkarską powinieneś wiedzieć, że są jedynie limity dobowe. Nie ma sposobu na sprawdzenie ile ktoś zabrał przez miesiąc. Chyba, że rzetelnie wypełnia rejestr.

Lubię ryby ale jedzenie kilka razy w tygodniu (pewnie z pięć) to byłoby za dużo. Chyba, że robi słoiki na zimę ;)

Mięsiarze byli, są i będą. Z drugiej strony historia zatoczyła koło i społeczeństwo staje się coraz bardziej ubogie. Jak wiadomo byt określa świadomość i nie ma opcji aby zamożny zrozumiał biednego tak jak syty nigdy nie zrozumie głodnego.

Byłbym ostrożny z oceną postępowania drugiego człowieka bez poznania jego samego.

9 godzin temu, Mazur napisał:

Mam pytanie czy jest jakiś odgórny limit zabranych ryb np w ciągu miesiąca, ponieważ u mnie w mieście na małym łowisku jeden wędkarz przez wakacje zabrał już ponad 40 ryb w tym szczupaka 80cm i karpia 6kg.

Jestem szczęśliwym człowiekiem (nie jasnowidzem) i nie wiem kto ile łowi czy bierze.

Nurtuje mnie pytanie skąd posiadasz taką szczegółową wiedzę na temat połowów innych. Tym bardziej że jeśli ja chciałbym zabrać 100 ryb miesięcznie to nikt by nie wiedział. Po drugie jak chciałbyś to udowodnić? Czyli w sumie gdzie sens tego pytania?

29 minut temu, zwykły michał napisał:

Nie widzisz sensu bo nie interesujesz się życiem innych ludzi. Jest mi to obojętne ile ktoś łowi bo sam też mogę.

Czyli jest to najprostsza, czysta zazdrość?

Edytowane przez ryukon1975

Być może. Dla mnie wygląda to na próbę zgłoszenia łamania przepisów ale brak wiedzy prowadzi do desperacji. Sam nie wiem, nie znajduje i popytam może ktoś mi pomoże żeby dowalić tej osobie.

Autor pytania nie ma karty wędkarskiej bo by wiedział.

21 minut temu, zwykły michał napisał:

Sam nie wiem, nie znajduje i popytam może ktoś mi pomoże żeby dowalić tej osobie.

Bardzo zły pomysł i całkowicie nie w moim guście. Łowię sam nad wodą nie szukam kolegów. W okolicach gdzie bywam najczęściej tez się do mnie nikt nie "przytula" bo mnie znają i wiedzą że nie po to przychodzę nad wodę.

W dniu 9.09.2023 o 21:28, Mazur napisał:

Mam pytanie czy jest jakiś odgórny limit zabranych ryb np w ciągu miesiąca, ponieważ u mnie w mieście na małym łowisku jeden wędkarz przez wakacje zabrał już ponad 40 ryb w tym szczupaka 80cm i karpia 6kg.

Gdybyś podał co to za woda można by było coś sensownie odpisać.
Owszem, bywają łowiska gdzie obowiązują limity tygodniowe lub roczne. Więc moga być też misięczne.

JKarp