Jump to content

Która wędka lepsza?

Recommended Posts

W dniu 5.11.2023 o 17:52, Pink Pink napisał:

która wędka jest lepsza na spinning

Zacznijmy od tego że na spinning wybiera się w 99% wędki 2 składowe, a nie teleskopowe...

Druga sprawa to powinieneś zacząć od tego gdzie chcesz łowić - jezioro, rzeka i trochę szczegółów odnośnie Twojego łowiska

Trzecia sprawa nikt Ci po parametrach nie napiszę szczegółowo na temat wędki czy ta będzie lepsza czy gorsza, co najwyżej jakbyś właśnie opisał specyfikę łowiska plus ryby na jakie się nastawiasz to wtedy ktoś podpowie co używa/używał i co może Ci polecić. Wędek jest miliony a nas tu garstka dlatego wątpię, że ktoś do spinningu użytkował akurat te dwie wędki teleskopowe na tyle, żeby mógł Ci swoją opinię przedstawić :)

7 godzin temu, Kusy napisał:

Zacznijmy od tego że na spinning wybiera się w 99% wędki 2 składowe, a nie teleskopowe...

W pełni się zgadzam. Spinning teleskopowy przydaje się wyłącznie wówczas gdy wozisz go stale ze sobą i zatrzymujesz się nad każdą napotkaną wodą, żeby pół godzinki pomachać i jechać dalej, ale teraz to mało realne, bo nie ma kart krajowej. Gdy masz kłopoty z transportem wędki, lepszym wyjściem jest travel, ale podstawowym sprzętem powinien być jedno- lub dwuskład.

7 godzin temu, Kusy napisał:

Druga sprawa to powinieneś zacząć od tego gdzie chcesz łowić - jezioro, rzeka i trochę szczegółów odnośnie Twojego łowiska

To podstawa i bez tego trudno cokolwiek doradzać, bo praktycznie nie ma wędek uniwersalnych, choć istnieje pogląd, że takimi są wędki CW 3-18g do 5-25g, ale to też tylko półprawda. Dla tego dodałbym jeszcze jedno - na jakie ryby się nastawiasz.

Edited by Alexspin

9 minut temu, Alexspin napisał:

nie ma wędek uniwersalnych, choć istnieje pogląd, że takimi są wędki CW 3-18g do 5-25g, ale to też tylko półprawda

Zgadzam się, choć czy to półprawda? Jak dla mnie coś więcej. Gdybym miał zero-jedynkowo wskazać to tak - wędki z przedziału 3-18, 4-20, 5-25g to wędki uniwersalne. Ale to moje odczucie. Wiem, że to dość indywidualna sprawa. Ja na szczupaka biegałem z kijem do 35g a kumpel od 30g :D Ale najczęściej na wodą jestem z kijkiem 4-20g :) z racji właśnie tej powiedzmy uniwersalności :)

Jesteśmy blisko porozumienia i zawarcia umowy koalicyjnej.;) Generalnie mam wędki 1-4g, 4-10g, 7-21g i 10-35g, ale najczęściej używam tę pseudo uniwersalną 7-21g.
Moja Pani ma wędki 1-6g, 3-18g i 10-40g, jej ulubioną jest też ta środkowa 3-18g, łowi na nią zarówno okonie, sandacze i szczupaki, więc też można by ją uznać za uniwersalną, ale to nadal półprawda.:P

16 godzin temu, ryukon1975 napisał:

Ich wad nie będę wymieniał bo nie są warte czasu który by to zajęło.

Wystarczy jedna wada - fakt że to są "zestawy". Tego typu "niewiadomoco" należy omijać wielkim łukiem. Są tworzone z przypadkowych elementów, często nie pasujących do siebie "zalegaczy" wystawianych na sprzedaż po to tylko żeby się ich pozbyć.

9 godzin temu, filipek66 napisał:

jeśli chodzi o spinning uniwersalny to polecam jaxon grey stream. sprawdzona wędka, przeróżne ryby wyciągała i działa super

Który Grey? Ta seria zaczyna się od 1-7g i sięga bodajże 20-65g, więc która jest tak "uniwersalna"?

Jak pisałem wcześniej: "istnieje pogląd, że takimi są wędki CW 3-18g do 5-25g, ale to też tylko półprawda."

Edited by Alexspin

58 minut temu, filipek66 napisał:

8-30g

To już raczej wędzisko sandaczowo-szczupakowe, jego przydatność do połowu okoni jest mocno ograniczona, choć nie niemożliwa.

Nota bene, seria Grey Stream to jedna z najbardziej udanych ze stajni JAXON-a, wszystkie odmiany zbierają dość pozytywne opinie.

Edited by Alexspin

6 godzin temu, Alexspin napisał:

To już raczej wędzisko sandaczowo-szczupakowe, jego przydatność do połowu okoni jest mocno ograniczona, choć nie niemożliwa.

Nota bene, seria Grey Stream to jedna z najbardziej udanych ze stajni JAXON-a, wszystkie odmiany zbierają dość pozytywne opinie.

Muszę przyznać że ma pan dużą wiedzę na ten temat