Pink Pink Posted November 5, 2023 Report Share Posted November 5, 2023 Hej, potrzebuje pomocy. Jestem nowy i mam pytanko, która wędka jest lepsza na spinning (taka żeby nie połamała się przy pierwszej lepszej rybie np. szczupak czy karp). Wędka teleskopowa Lixada Wędka teleskopowa Reawow Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 6, 2023 Report Share Posted November 6, 2023 Nie ma odpowiedzi na takie pytanie. Jedyne co jest to mnóstwo tematów o wyborze wędki na początek. Sprawdzone modele, dobrane według potrzeb i budżetu. Warto poczytać. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted November 7, 2023 Report Share Posted November 7, 2023 W dniu 5.11.2023 o 17:52, Pink Pink napisał: która wędka jest lepsza na spinning Zacznijmy od tego że na spinning wybiera się w 99% wędki 2 składowe, a nie teleskopowe... Druga sprawa to powinieneś zacząć od tego gdzie chcesz łowić - jezioro, rzeka i trochę szczegółów odnośnie Twojego łowiska Trzecia sprawa nikt Ci po parametrach nie napiszę szczegółowo na temat wędki czy ta będzie lepsza czy gorsza, co najwyżej jakbyś właśnie opisał specyfikę łowiska plus ryby na jakie się nastawiasz to wtedy ktoś podpowie co używa/używał i co może Ci polecić. Wędek jest miliony a nas tu garstka dlatego wątpię, że ktoś do spinningu użytkował akurat te dwie wędki teleskopowe na tyle, żeby mógł Ci swoją opinię przedstawić 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 7, 2023 Report Share Posted November 7, 2023 (edited) 7 godzin temu, Kusy napisał: Zacznijmy od tego że na spinning wybiera się w 99% wędki 2 składowe, a nie teleskopowe... W pełni się zgadzam. Spinning teleskopowy przydaje się wyłącznie wówczas gdy wozisz go stale ze sobą i zatrzymujesz się nad każdą napotkaną wodą, żeby pół godzinki pomachać i jechać dalej, ale teraz to mało realne, bo nie ma kart krajowej. Gdy masz kłopoty z transportem wędki, lepszym wyjściem jest travel, ale podstawowym sprzętem powinien być jedno- lub dwuskład. 7 godzin temu, Kusy napisał: Druga sprawa to powinieneś zacząć od tego gdzie chcesz łowić - jezioro, rzeka i trochę szczegółów odnośnie Twojego łowiska To podstawa i bez tego trudno cokolwiek doradzać, bo praktycznie nie ma wędek uniwersalnych, choć istnieje pogląd, że takimi są wędki CW 3-18g do 5-25g, ale to też tylko półprawda. Dla tego dodałbym jeszcze jedno - na jakie ryby się nastawiasz. Edited November 7, 2023 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted November 7, 2023 Report Share Posted November 7, 2023 9 minut temu, Alexspin napisał: nie ma wędek uniwersalnych, choć istnieje pogląd, że takimi są wędki CW 3-18g do 5-25g, ale to też tylko półprawda Zgadzam się, choć czy to półprawda? Jak dla mnie coś więcej. Gdybym miał zero-jedynkowo wskazać to tak - wędki z przedziału 3-18, 4-20, 5-25g to wędki uniwersalne. Ale to moje odczucie. Wiem, że to dość indywidualna sprawa. Ja na szczupaka biegałem z kijem do 35g a kumpel od 30g Ale najczęściej na wodą jestem z kijkiem 4-20g z racji właśnie tej powiedzmy uniwersalności Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 7, 2023 Report Share Posted November 7, 2023 Jesteśmy blisko porozumienia i zawarcia umowy koalicyjnej. Generalnie mam wędki 1-4g, 4-10g, 7-21g i 10-35g, ale najczęściej używam tę pseudo uniwersalną 7-21g. Moja Pani ma wędki 1-6g, 3-18g i 10-40g, jej ulubioną jest też ta środkowa 3-18g, łowi na nią zarówno okonie, sandacze i szczupaki, więc też można by ją uznać za uniwersalną, ale to nadal półprawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 12, 2023 Report Share Posted November 12, 2023 Obu tym zestawom daleko do tego co dziś oferuje w kategorii "dobre". Jednak ile można wymagać od kompletnego zestawu za 150 zł? Ich wad nie będę wymieniał bo nie są warte czasu który by to zajęło. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 13, 2023 Report Share Posted November 13, 2023 16 godzin temu, ryukon1975 napisał: Ich wad nie będę wymieniał bo nie są warte czasu który by to zajęło. Wystarczy jedna wada - fakt że to są "zestawy". Tego typu "niewiadomoco" należy omijać wielkim łukiem. Są tworzone z przypadkowych elementów, często nie pasujących do siebie "zalegaczy" wystawianych na sprzedaż po to tylko żeby się ich pozbyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipek66 Posted November 15, 2023 Report Share Posted November 15, 2023 jeśli chodzi o spinning uniwersalny to polecam jaxon grey stream. sprawdzona wędka, przeróżne ryby wyciągała i działa super Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 16, 2023 Report Share Posted November 16, 2023 (edited) 9 godzin temu, filipek66 napisał: jeśli chodzi o spinning uniwersalny to polecam jaxon grey stream. sprawdzona wędka, przeróżne ryby wyciągała i działa super Który Grey? Ta seria zaczyna się od 1-7g i sięga bodajże 20-65g, więc która jest tak "uniwersalna"? Jak pisałem wcześniej: "istnieje pogląd, że takimi są wędki CW 3-18g do 5-25g, ale to też tylko półprawda." Edited November 16, 2023 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipek66 Posted November 16, 2023 Report Share Posted November 16, 2023 długość 210 CW 5-23g albo 8-30g bo mój kolega ma i też super wędka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 16, 2023 Report Share Posted November 16, 2023 (edited) 58 minut temu, filipek66 napisał: 8-30g To już raczej wędzisko sandaczowo-szczupakowe, jego przydatność do połowu okoni jest mocno ograniczona, choć nie niemożliwa. Nota bene, seria Grey Stream to jedna z najbardziej udanych ze stajni JAXON-a, wszystkie odmiany zbierają dość pozytywne opinie. Edited November 16, 2023 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipek66 Posted November 16, 2023 Report Share Posted November 16, 2023 6 godzin temu, Alexspin napisał: To już raczej wędzisko sandaczowo-szczupakowe, jego przydatność do połowu okoni jest mocno ograniczona, choć nie niemożliwa. Nota bene, seria Grey Stream to jedna z najbardziej udanych ze stajni JAXON-a, wszystkie odmiany zbierają dość pozytywne opinie. Muszę przyznać że ma pan dużą wiedzę na ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts