Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam państwa mam pytanie jaka wędka na okonie będzie lepsza na jezioro Wędka MIKADO Bixlite Light Spin 235 c.w. 2-11 g (2 sec) czy Wędka MIKADO X-Plode Ultra Fine Spin 230 do 8 g 

Napisano (edytowane)

Mam ambiwalentny stosunek do wędzisk MIKADO. Trzykrotnie podchodziłem do nich i trzykrotnie się sparzyłem. Między innymi pisałem o tym w artykule.
Byłbym za wyborem między Dragonem, a tańszym Jaxonem, w zależności od tego czy łowisz z brzegu, czy z łódki. Dragona nie potrzeba reklamować, a Grey Stream również cieszy się pozytywnymi opiniami.

Ps
Jeśli wolisz nieco mocniejsze kijki np. od 2g, to wśród ofert tych dwóch producentów znajdziesz również takie bez problemów.

Edytowane przez Alexspin
Napisano
W dniu 13.12.2023 o 10:07, ZwIjA napisał:

Witam państwa mam pytanie jaka wędka na okonie będzie lepsza na jezioro Wędka MIKADO Bixlite Light Spin 235 c.w. 2-11 g (2 sec) czy Wędka MIKADO X-Plode Ultra Fine Spin 230 do 8 g 

Wybrałeś dwa wręcz identyczne wędziska. Tylko Ty znasz swoje łowiska, przynęty jakie stosujesz i inne swoje potrzeby. Dlatego sam powinieneś podjąć decyzję.

Tu nikt raczej nie będzie studiował i opierał się na czystych danych technicznych. Dlatego że to nie ma najmniejszego sensu.

Gość Ubertroll
Napisano

Piszę to serio. Cena ich jest tak niska, że można pokusić się o zakup dwóch i wybrać jedną pod swoje preferencje, a drugą przeznaczyć jako najdroższą tyczkę do pomidorów.

Napisano
11 godzin temu, zwykły michał napisał:

Zawsze można kupić obydwie, obejrzeć i jedną odesłać

To dobra uwaga, ale dla kogoś bardziej doświadczonego. Nawet w tym roku zamówiłem kijek który na sucho wydawał mi się za wolny i miałem odsyłać, a nad wodą okazał się moim ulubionym :)

Jeśli ma to być wędka pod okonie to skłaniałbym się do kijka o CW 1-5, 1-8 gram. Zobacz sobie serię Jaxon Blue Wind i Red Wind. Pierwszy to tubular a drugi solid (wklejka). Finansowo nie wiele więcej, a zbiera naprawdę dobre opinie w necie.

Napisano
4 hours ago, Kusy said:

To dobra uwaga, ale dla kogoś bardziej doświadczonego.

Doświadczenie nad wodą nie jest niezbędne bo można wybrać tą która lepiej leży w rękach a to subiektywne odczucie. Wędziska są w takiej cenie więc wielkiej różnicy nie będzie ale jedna z nich może mieć "to coś".

Gość Ubertroll
Napisano
7 godzin temu, Kusy napisał:

To dobra uwaga, ale dla kogoś bardziej doświadczonego. Nawet w tym roku zamówiłem kijek który na sucho wydawał mi się za wolny i miałem odsyłać, a nad wodą okazał się moim ulubionym :)

Bo wszystko jest subiektywne. Patrzymy przez perspektywę naszych łowisk, przynęt, sposobu prowadzenia przynęty.

Może się okazać, że oba wędziska będą ok. Opisy sugerują, że jedna może być fajna do przynęt twardych, druga zaś do miękkich. Ot takie wróżenie z fusów.

"X-Plode Ultra Fine Spin dedykowany jest do połowu najmniejszymi gumami, świetnie poradzi sobie również z poprowadzeniem blaszki lub woblera. Z powodzeniem za jego pomocą możesz polować na grymaśne okonie, nieufne klenie a także waleczne jazie."

Modele o mniejszym ciężarze wyrzutowym idealnie sprawdzą się podczas połowu grymaśnych okoni oraz delikatnego sandaczowania. Mocniejsze wersje to genialna pozycja spełniająca wymogi łowców krwiożerczych szczupaków oraz przebiegłych mętnookich.

Jak ja uwielbiam te poetyckie marketingowe opisy. Normalnie intelektualna uczta! ;)

Napisano
Godzinę temu, Ubertroll napisał:

Jak ja uwielbiam te poetyckie marketingowe opisy. Normalnie intelektualna uczta! ;)

Zapomnieli wspomnieć o morderczych nocnych sumach.

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, zwykły michał napisał:

Tani sprzęt w domyśle jest przeznaczony dla mniej doświadczonego wędkarza

Fakt nad którym nie ma się co zastanawiać. Wędzisko czy kołowrotek za te 100-150 zł niestety to tylko sztuka dla sztuki. Najlepsze i najbardziej dokładne opisy nic nie pomogą bo tu nie ma co opisywać. Jednak producent musi coś napisać bo taki dziś jest rynek. Stąd wychodzą później takie kolorowanki o cudach na patyku.

Z drugiej strony to chyba nie ma znaczenia dla początkującego bo jeśli on weźmie do ręki wędzisko to odróżni krótkie od długiego ale szybkie od wolnego już pewnie nie, nawet nie wspominając o wykorzystaniu tych cech w praktyce.

Następna rzecz to że niektóre znacznie droższe kije są opisane całkiem podobnie. Chcąc doszukać się przykładowo z czego są wykonane można życie na to stracić a czasu i tak braknie na rozszyfrowanie samej symboliki która jest bardzo różnorodna w zależności od firmy a firm bardzo dużo.

Edytowane przez ryukon1975