Skocz do zawartości

Sporadyczne wędkowanie rekreacyjne. Pytanie od laika.

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych forumowiczów. Może kilka słów wstępu... Jestem osobą, która lubi raz na jakiś czas wybrać się rekreacyjnie na wędkowanie. Rzadko, średnio 3-5 razy w roku. Z obawy przed kontrolami łowiłem przeważnie na prywatnych stawach lub głębokiej dziczy. Chciałbym już jednak aby moje nawet te rzadkie łowienie było w pełni legalne, abym mógł czasem pójść bez stresu na np. jakieś bardziej znane i większe łowisko. Nie zależy mi raczej aby gdzieś przynależeć, do jakiegoś koła. Wiem też, że muszę wyrobić sobie kartę wędkarską (tzn. ten podstawowy dokument po zdaniu egzaminu))

Moje pytanie... Czy w mojej sytuacji po wyrobieniu karty wędkarskiej mogę po prostu wykupić jakieś pozwolenie na dane łowisko na przykładowo 1-5 dni? W sensie bez uiszczania jakichś regularnych większych opłat?

Jeszcze takie dodatkowe pytanie... czy gdzieś w internecie są jakieś strony/mapy gdzie można sprawdzić status danego akwenu? Np. Czy należy do PZW czy do kogoś innego? 
  Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Po wyrobieniu karty karty możesz wykupić pozwolenie czasowe dla nie zrzeszonych , takie pozwolenia są na 1  ,3 i 7 kolejnych dni przeważnie ale to zależy od okręgu. Na stronach okręgów są wykazy wód i tam możesz sprawdzić na jakich wodach możesz łowić po uiszczeniu opłaty, są też stowarzyszenia i one także mają pozwolenia czasowe chociaż nie wszystkie.

W dniu 12.05.2024 o 22:39, Benek Benkowski napisał:

I takie pozwolenie wykupuje u PZW ? Wydają pozwolenia nawet kiedy nie należę do PZW?

Dokładnie. Można je wykupić online lub u skarbnika jakiegoś koła w kręgu w którym planujesz łowić. Trzeba dopytać poszukać. Czasami można takie czasowe pozwolenie wykupić lokalnym sklepie. 

Wszystko zależy od gospodarza wody. 

Zwróć tylko uwagę na to że te opłaty dla nie zrzeszonych w PZW są trochę wyższe. Kiedy będziesz łowił w jednym okręgu kilka razy (np. 2 x po 3 dni) może wyjść taniej wykupić na cały rok

Edytowane przez niebel

Dopytaj w najbliższym kole bo moze sie okazać ze opłąca sie gdzieś należeć np bo skłądka członkowska plus pozwolenie krotkoterminowe razy 3 w roku wyjdzie taniej niz pozwolenie dla niezrzeszonych..

I rzecz najważniejsza. PZW zarządza ok 40% łowisk, resztą zarządzają inne stowarzyszenia, spółki rybackie i osoby prywatne. A tymi łowiskami, którymi nikt nie zarządza (pozornie), zarządza spółka skarbu państwa Wody Polskie albo po prostu gmina.