Janek Jan Posted August 15 Report Share Posted August 15 Cześć, Chciałbym zrobić swój pierwszy zestaw pod spławik, trochę poczytałem forum i na tej podstawie wybrałem komponenty pod zestaw. Proszę o weryfikację, ewentualną korektę. Chce łowić rekreacyjnie, czysto amatorsko, idea zestawu jest taka aby na ryby chodzić wspólnie z synem (5lat, bardzo mu się podoba) dlatego głównie patrzę na wagę: Metoda połowu: Spławik przelotowy Miejsce połowy: rzeki (odra,oławka), pobliskie jeziora (Sława, jeziora Milickie) co chce łowić: na początek zadowolę sie drobnicą głównie płotki, bardziej mi chodzi o częstotliwość wyciągania ryb z uwagi na syna aby się nie zniechęcił. jak daleko połów: przy brzegu budżet: ok 400 PLN (mogę przekroczyć) To co stworzyłem czytając inne posty: wędka Jaxon Float Academy 360 cm | kołowrotek Ryobi Ecusima 2000 | żyłka 0,20 mm oraz 0,16mm | spławiki kilka szt. 3g,5g,8g Ewentualne sugestie, uwagi, lepsze propozycje mile widziane. Wędka na pewno teleskopowa(zajmuje mniej miejsca), myślałem jeszcze o Tenesa Tele Trip. Karta wędkarska oczywiście wyrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 16 Report Share Posted August 16 12 hours ago, Janek Jan said: Metoda połowu: Spławik przelotowy W rzece będzie prościej łowić spławikiem montowanym na stałe. Mam na myśli modele z kilem , np taki 12 hours ago, Janek Jan said: co chce łowić: na początek zadowolę sie drobnicą głównie płotki, bardziej mi chodzi o częstotliwość wyciągania ryb z uwagi na syna aby się nie zniechęcił. Na to nie ma reguły bo jest wiele czynników które mają na to wplyw. Jeżeli ważna jest częstotliwość to wybierzcie się na komercje. 12 hours ago, Janek Jan said: wędka Jaxon Float Academy 360 cm | kołowrotek Ryobi Ecusima 2000 | żyłka 0,20 mm oraz 0,16mm | spławiki kilka szt. 3g,5g,8g Kupiłbym dłuższy kij, minimum 3.9m i skladany a nie teleskop. Spławiki mogą być dobre ale to zależy od tego chcesz łowić i gdzie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 16 Report Share Posted August 16 Zaczynając od podstaw kij pasuje znacznie dłuższy a spławik montowany na stałe. Wędziska szukałbym w bolonkach minmum 6 m, sam łowię taką na znacznie mniejszej rzece. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 16 Report Share Posted August 16 Jak czytam - rzeka, to już widzę przepływankę a kikutem 3,6 m to będzie mordęga i mnóstwo ekwilibrystyki, która na pewno zniechęci juniora. Absolutne minimum na rzekę i przepływankę to 4,5 m a najlepiej 5,0 m. Do tego kołowrotem z płytką szpulą, żyłka główna 0,18 i przypon 0,14 mm. Spławiki według wzoru podanego przez Michała wręcz obowiązkowe na rzekę a sprawdzą się też na wodzie stojącej. To tak aby nie przekroczyć budżetu, bo oczywiście można kupić kilka jeziorowych o zdecydowanie mniejszej gramaturze od założonej na rzekę. Budżet nie jest z gumy i pochłonie go pokazana przez Krzysztofa bolonka. Trzeba poszukać coś pośredniego ze średniej klasy i z niższej półki. wędzisko, kołowrotek, żyłka główna, przyponówka i pozostaje ok 50,- na spławiki i inne duperele jak ołów, stopery, krętliki, itp na które wydasz 150,- albo i więcej. Sam sprzęt nie wystarczy, potrzebny wypychacz, siatka, podbierak, miarka i najważniejsze - Karta Wędkarska. Gdy jej nie posiadasz i wpadnie kontrola to, to co zobaczy junior już nie da się mu odzobaczyć i porażka w całej rozciągłości. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts