Jump to content

Żyłka na przypon. Method feeder

Sheafferr
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich przy okazji życząc wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku.

W poszukiwaniu najlepszej możliwej żyłki na przypon do methody znalazłem pewną niewiadomą. Aktualnie mam żyłkę z trabucco 0,20mm wytrzymalosc 5,95kg. Szukając czegoś trochę grubszego znalazłem coś z matrixa o średnicy 0,23mm ale tu co dziwne wytrzymalosc 4,3kg. Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi?Screenshot_20250106_123459_Allegro.thumb.jpg.ad9eecc77484e8baf240925bca62bbae.jpgScreenshot_20250106_123525_Allegro.thumb.jpg.9bffeefc3780434832f9b774042f8e9c.jpg

Edited by Sheafferr

Generalnie na świecie używane są trzy rodzaje linek, z wyłączeniem łowów ekstremalnych gdzie mogą być używane nawet linki stalowe.

Linki poliestrowe, obecne już chyba wyłącznie w USA o niskiej wytrzymałości.

Linki poliamidowe, powszechne na świecie, tanie w produkcji choć niekoniecznie w sprzedaży.

Linki polimerowe, które już na pierwszy rzut oka mają "zawyżoną" wytrzymałość choć to nieprawda. Są wytrzymalsze od poliamidowych a sama kwestia wytrzymałości polega na łączeniu cząstek polimerów (żyłki jednolite), lub na splataniu odpowiednio dobranych włókien (plecionki).

Biorąc pod uwagę podane przykłady Mikron wygląda na typową poliamidową żyłkę, Trabucco na polimerową, a poliestrowa miałaby wytrzymałość ok 2,5 kg.

Technikalia podał Dorcio, zawsze można wykonać testy i pomiary samemu, osobiście wolę żyłkę bardziej elastyczną.
Producenci czasami lubią naściemniać....

2 godziny temu, Wartburg napisał:

Producenci czasami lubią naściemniać....

Aaaa, to już inne zagadnienie. :)