Skocz do zawartości

Początki, spinning

Matthaioss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne masę jest o tym tematów… ale potrzebuje konkretnej porady w miarę usystematyzowanej. 
Przyszły teść jest wędkarzem i zaczyna mnie w to wkręcać (mnie wędkarstwo zaczyna bardzo kręcić) jednak on wiedzę cedzi i obraża się jak obejrzę coś na yt czy poczytam a nie pytam jego… taka wiedza tajemna. Chcę zbudować swój skromny zestaw na wypady mam już jedną wędkę pod metodę (z czasem będzie kolejna) jednak teraz potrzebuje informacji jaką na początek kupić wędkę lub wędki spinningowe i co do nich kupić na początek chodzi bardziej o parametry itd żeby mieć na jakiś czas na fajne łowienie okoni i większych drapieżników. Z tego co patrzyłem na fatfish.pl są fajne promki itd. Pomóżcie  i doradźcie 

• hege zmienił tytuł na Początki, spinning

Piszesz, że chcesz łowić okonie i większe drapierzniki, to wyklucza posiadanie jednego zestawu. Nie ma zestawów uniwersalnych. Bardzo ogolnie klasyfikując, pod okonia pożądany jest zestaw w zakresie CW 0,5-10g, pod sandacza 5-20g, pod bolenia i szczupaka 10-30g a pod suma 30-150g. Długość wędziska jest zależna od tego czy będziesz głównie łowił z brzegu, czy z łódki.
Jeśli na początek chcesz mieć tylko jeden zestaw proponuję wybrać coś w zakresie 3-20g. Z mojego doświadczenia zbliżonym do tego celu wędziskiem jest DRAGON Black Rock II. Bezpieczny i praktyczny zakres przynęt to 2-20g, a więc od okonia do średniego szczupaka. Będzie również w miarę spełniał warunki połowu z brzegu (mimo niewielkiej długości dynamika tego kijka pozwala na rzuty odległością porównywalne z kijkami do 240cm) i z łódki, bo nie jest zbytnio długi. Niestety, żeby zestaw spełniał wcześnie sygnalizowane potrzeby, nie można oszczędzać na kołowrotku, polecam DAIWA Fuego 2500 i dodatkową szpulę, a to po to, żeby na jedną nawinąć linkę wytrzymałości do 3kg, na drugą do 6kg i stosować odpowiednio do spodziewanych ryb, polecam Sunline Siglon. Obowiązkowo przypony, polecam DRAGON Surfstrand 7x7 i 1x19 w odpowiednich (ciut niższych niż linka) wytrzymałościach, długości minimum 30cm. Do tego przynęty - na początek blachy POLSPING Alga, Kalewa, Gnom w różnych rozmiarach i kolorach, woblery SALMO i KENART, co do gumek nie wypowiem się, bo rzadko ich używam. Koniecznie przyzwoita, usztywniona torba na pasku ramiennym, pudełka (polecam VERSUS), szczypce do odhaczania i sporo innych przydatnych drobiazgów.
Jak widać, spinning to spory wydatek, ale warto się w to pobawić.

"Połamania"

Edytowane przez Alexspin

13 godzin temu, Matthaioss napisał:

jednak on wiedzę cedzi i obraża się jak obejrzę coś na yt czy poczytam a nie pytam jego… taka wiedza tajemna. Chcę zbudować swój skromny zestaw na wypady mam już jedną wędkę pod metodę (z czasem będzie kolejna) jednak teraz potrzebuje informacji jaką na początek kupić wędkę lub wędki spinningowe i co do nich kupić na początek chodzi bardziej o parametry itd

Trudno wróżyć z fusów. Żeby coś wybrać pasowałoby znać podstawowe łowiska przynajmniej tak ogólnie czy to rzeki jeziora, jak duże. Później trzeba mieć wiedzę na temat rybostanu tych łowisk.

Niestety na podstawie Twoich danych mogę powiedzieć tylko że mając zamiar kupić w najbliższym czasie wędkę spinningową zajrzałem do wspomnianego przez Ciebie sklepu fatfish. Ogólna bida zaopatrzenie bardzo skromne (przykładowo z serii Westin W4 która składa się z kilkudziesięciu wędzisk może blisko setki tam nie ma nawet dziesięciu) a ceny tych wędzisk które mnie interesowały identyczne jak w innych sklepach.

Edytowane przez ryukon1975

1 hour ago, Alexspin said:

Jak widać, spinning to spory wydatek, ale warto się w to pobawić.

Wędkarstwo w każdej wersji jest sporym wydatkiem. Strach liczyć ile tobą wydać żeby być wyposażonym w podstawowy sprzęt do jednej metody. Na szczęście część sprzętu jest uniwersalna.

13 minut temu, zwykły michał napisał:

Wędkarstwo w każdej wersji jest sporym wydatkiem. Strach liczyć ile tobą wydać żeby być wyposażonym w podstawowy sprzęt do jednej metody. Na szczęście część sprzętu jest uniwersalna.

Tak, ta część wyposażenia jest uniwersalna;)

1 godzinę temu, Alexspin napisał:

(...) szczypce do odhaczania i sporo innych przydatnych drobiazgów.

Edytowane przez Alexspin

No cóż temat rzeka.Wszystko się przyda z polecanych rzeczy a potem sukcesywnie drugi,piąty ,dziesiąty kij.Łódka ,auto z hakiem,echosonda,dom nad jeziorem itp.itd.Ja myślę że na początek kup kij tak z 220 -240 cm.Taki żeby był na lekkie łowienie szczupaków i cięższe okoni.Taki powiedzmy do 18-21g.Kilka przyponów ,kołowrotek 2500-3000 rozmiar,tańszą nie grubą plecionkę kilka główek ,kilka gum,z jedną obrotówkę z jedną wahadłówkę i na wodę.Na bieżącą będziesz oceniał co jest skuteczne co daje Ci frajdę i sukcesywnie będziesz dokupował to co Ci się sprawdza .Ja wożę z reguły na ryby pudła przynęt a łowię przważnie na kilka,kilkanaście najwyżej.Nakupisz ,kasę wydasz a potem stwierdzisz że  nie to kupiłeś co trzeba .

On 4/3/2025 at 8:32 AM, Alexspin said:

(...) szczypce do odhaczania i sporo innych przydatnych drobiazgów.

Podbierak można zaadaptować do różnych metod. Do spinningu lepszy byłby krótszy ale z braku laku można. Jakiś plecak lub pudełko tak samo można wykorzystać. Na początku nie ma wiele sprzętu i można improwizować.