szymonxx Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 Ja też wtrącę swoje pytanie do tego tematu. Czy łowicie/łowiliście takie ryby jak leszcze, liny czy karasie na pellet lub kulki proteinowe? Jakich rozmiarów używacie? Myślałem o przetestowaniu tej metody w zbliżającym się sezonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 Celowo na kulki nie, ale przyłowy trafiają się (nawet krąpie), a szczególnie często gdy łowisz w polu nęcenia. Za to jak zanęcisz ziarnem i na włos też go założysz to będziesz mega zadowolony łowiłem tak parę ładnych lat i uważam, że to najlepszy sposób na wielkie leszcze Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 Celowo na kulki nie, ale przyłowy trafiają się (nawet krąpie), a szczególnie często gdy łowisz w polu nęcenia. Za to jak zanęcisz ziarnem i na włos też go założysz to będziesz mega zadowolony łowiłem tak parę ładnych lat i uważam, że to najlepszy sposób na wielkie leszcze Masz racje tez mozna kuku na włos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted February 17, 2013 Author Report Share Posted February 17, 2013 A ja chciałbym się celowo nastawić na te ryby. Jestem zielony w kulkach i pellecie, nie wiem jaki rozmiar byłby najlepszy. Sądzę, że pewnie te najmniejsze. Przeglądałem ofertę różnych firm i najmniejsze jakie udało mi się znaleźć to 10 mm. Jak sądzicie, czy ten rozmiar byłby dobry? Znalazłem również pellet w różnych rozmiarach i najmniejszy miał tylko 2 mm. Co sądzicie o rozmiarze tej przynęty? Na włos się pewnie nie nada, ale jako 'zapychacz' do koszyczka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Ale ja właśnie pisałem o celowym łowieniu leszczy metodą włosową. Zanęta z ziaren położona dywanowo na sporym obszarze plus to samo ziarno na włosie i jazda Ziarno na włos lekko podgotowane by nie było zbyt miękkie i by nie kusiło płotek, a na zanętę mieszanina twardych i konserwowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 Tak tak, wiem. Mnie chodziło o łowienie na kulki proteinowe i pellet. O skuteczności różnych ziaren zdążyłem się już sam przekonać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Szymonxx osobiście nigdy nie łowiłem na pellet ale... No właśnie. Kumpel łowił na pellet firmowy karasie, leszczyki i płotki. Niestety nie jestem obecnie w stanie podać Ci dokładniejszych szczegółów o rozmiarze i zapachu ale na pewno pellet nie był najdrobniejszy. Aha, łowił oznacza, że nie tylko próbował lecz realnie łowił i nie odczuł ani mniejszej, ani większej ilości brań. Za to, z tego co pomiętam, miał o wiele mniejszą ilość pustych zacięć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 Jestem bardzo ciekawe jak to będzie wyglądało. Jeszcze w tym tygodniu wybiorę się do wędkarskiego, aby rozejrzeć się trochę za tematem kulek i pelletu. Zakupię potrzebne narzędzia ii... i sam zacznę gromadzić wiedzę na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Lubisz kombinować więc proponuję Tobie byś sam zrobił kulki i pellet, bo to nic trudnego, a satysfakcja ze złowionej ryby jeszcze większa Jak chcesz to mogę podać bardzo prosty, tani i skuteczny przepis na kulki Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted February 18, 2013 Author Report Share Posted February 18, 2013 Ale czy do tego nie jest potrzebny roller? Jakoś w końcu te kulki trzeba 'ukulać' Grzebiąc w internecie natknąłem się na silikonowe gumki do kulek i pelletu. Co sądzicie o nich, jako o zamiennikach zwykłego włosa? Macie z nimi jakieś doświadczenia? edit: posty połączone. wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Ale czy do tego nie jest potrzebny roller? Jakoś w końcu te kulki trzeba 'ukulać' Niekoniecznie, bo raczej dużych ilości nie będziesz potrzebował, nie muszą to być kulki i wystarczy, że zrobisz wałki z ciasta, poprzycinasz w odpowiednich odległościach i do wody. Jak będziesz koniecznie chciał łowić na idealnie okrągłe to parę przynętówek możesz w rękach ukulać silikonowe gumki do kulek i pelletu. Co sądzicie o nich, jako o zamiennikach zwykłego włosa Nie stosowałem i nigdy nie będę. Jakoś mi nie pasują tym bardziej, że staram się upraszczać i odchudzać zestawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Rozterki dotyczące zgodności stosowanych rozwiązań sprzętowych przeniosłem do bardziej, moim zdaniem, odpowiedniego tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts