Skocz do zawartości

Wąskie szczytówki - haczenie

Mysza321
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

W zeszłym roku zaopatrzyłam się w wędzisko WĘDKA MIKADO SENSUAL NG TELE MATCH 390 c.w. 5-25g 

Mam problem z spławikiem przelotowym a dokładnie stoperem który zatrzymuje się na 1 przelotce. Próbowałam już gumowe, te czerwone nitkowe a także wiązane z żyłki 0,18.

Przy każdym wyrzucie nawet stoper zylkowy zachacza przelotkę i zestaw się plącze. Przy zwijaniu jest ciut lepiej ale też następuje taki przeskok mocno wyczuwalny.

Czy powinnam zaopatrzyć się w nową wędkę? 

Stoper z żyłki 0,10 mm wiązany zgodnie ze sztuką i problem powinien się rozwiązać. Jeśli nie to nad spławikiem bardzo mały koralik aby stoper nie przelatywał przez oczko spławika.

11 godzin temu, Mysza321 napisał:

Przy każdym wyrzucie nawet stoper zylkowy zachacza przelotkę i zestaw się plącze. Przy zwijaniu jest ciut lepiej ale też następuje taki przeskok mocno wyczuwalny.

Jak długie zostawiłaś "wąsy" od tego stopera. W przypadku zbyt krótkiego ich przycięcia może występować takie zjawisko szczególnie przy grubszych żyłkach.

Mogą to być długości ok od 3 do 5 cm tak aby miękko przechodziły przez przelotki.

Ja używam tych nitkowych (2 szt na raz) tylko że zostawiłem długie  końcówki (przelotki też są małe w mojej wędce)

W przypadku braku małego koralika można jeszcze delikatnie zgnieść oczko spławika tak aby swobodnie przesuwał się po żyłce a zarazem nie przechodził przez stoper.

11 godzin temu, niebel napisał:

Jak długie zostawiłaś "wąsy" od tego stopera. W przypadku zbyt krótkiego ich przycięcia może występować takie zjawisko szczególnie przy grubszych żyłkach.

Cóż próbowałam najpierw z dłuższymi a potem z króciutki wąsami. Generalnie mam żyłkę 0,20 i na to próbowałam 0,18. Dziś przezbroje zestaw w 0,18 a stopery zrobię z 0,10 tak jak wcześniej wspomniał Docio. 

Mam nadzieję że w tym wypadku stoper będzie śmigał przez przelotki. Co do koralików polecacie jakieś konkretne?

W dniu 23.03.2026 o 10:12, Mysza321 napisał:

Co do koralików polecacie jakieś konkretne?

Możesz poszukać w jakimś lokalnym sklepie z pasmanterią. Tam można zawsze sobie dobrać koralik do żyłki lub nawet jego kolor :D

Za wysyłkę z aledrogo się przepłaca.

On 3/22/2026 at 10:40 AM, Mysza321 said:

Cześć,

W zeszłym roku zaopatrzyłam się w wędzisko WĘDKA MIKADO SENSUAL NG TELE MATCH 390 c.w. 5-25g 

Mam problem z spławikiem przelotowym a dokładnie stoperem który zatrzymuje się na 1 przelotce. Próbowałam już gumowe, te czerwone nitkowe a także wiązane z żyłki 0,18

Na jakiej głębokości łowisz?