Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
11 hours ago, _świeżak_ said:

Jeden zapis szczególnie mnie zaciekawił, bo dotyczył sposobu nęcenia, którego wcześniej nie znałem. Chodzi o użycie kawałka darni, wsypanie w nią robaków tak, by weszły w ziemię, a następnie wrzucenie tego do wody. W notesie ten sposób przewija się wielokrotnie, więc najwyraźniej był skuteczny.

Nie wiem od jak dawna interesujesz się wędkarstwem ale taki sposób widziałem w Wędkarzu Polskim bardzo dawno temu.Tani i skuteczny sposób naszych dziadków i pradziadków. 

Tutaj jest artykuł

Napisano
17 godzin temu, _świeżak_ napisał:

Jeden zapis szczególnie mnie zaciekawił, bo dotyczył sposobu nęcenia, którego wcześniej nie znałem. Chodzi o użycie kawałka darni, wsypanie w nią robaków tak, by weszły w ziemię, a następnie wrzucenie tego do wody.

Powiedziałbym iż jest to analogiczne do nęcenia ziemią z robakami co jest praktykowane dziś. Robaki najczęściej pinki mrozi się lub zalewa wrzątkiem. Stosuje się też ochotki i nie pływające kastery. Ważne żeby pinki ubić przed dorzuceniem do zanęty żeby jej nie rozbijały. Ewentualnie można zamiast ziemi rozpraszającej (argile) stosować ziemię torfową z dodatkiem bentonitu. 

Fakt ziemia rozpraszająca lub torfowa nie ma tego aromatu co darń lub co też było praktykowane koński obornik(T. Andrzejczyk wędkarstwo jeziorowe rozdział o karasiach ).

Napisano

Grat-uluje, świetny strzał śmietnikowy, aż tyle szczęścia nie miałem ale to i owo wedkarskich antyków "z hasioka wytargałem" Zapytam z innej beczki a kolega poławia coś czasami na retro czy bardziej wspólczesne klimaty?
Wiem że wiedze pradawnych można z powodzeniem wykorzystać przy pomocy nowoczesnego sprzętu ale czy bambus został już tylko dla wykolejeńców?