jerozolima Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 Witam. W tym sezonie zaczynam przygodę ze spinningiem. Mam pytanie:Czy wędzisko o c.w 15-45 gram to dobre rozwiązanie na początek ? dodam, że wędkuje na jeziorach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Spinning- łowienie dla aktywnych" do "Wędki". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Samo CW to nie wszystko, ale jeżeli planujesz orkę ciężkimi przynętami za szczupakiem, to tak, będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Można stosować z powodzeniem zasadę iż wędkując z brzegu jeziora stosujesz wędziska dłuższe, rzędu 2,70m. Z łodzi można stosować wędziska krótsze, generalnie ok 2-2,40m. Gramaturę (CW - ciężar wyrzutowy) dobieram do preferencyjnie stosowanych główek jigowych, blach wahadłowych, wirówek, woblerów. W zależności od głębokości prowadzenia przynęty, grubości żyłki, plecionki oraz szybkości prowadzenia odpowiednio dociążamy przynętę. W zależności od głębokości łowiska dobieram główkę jigową w stosunku 1g ołowiu na 1m głębokości łowiska co nie jest przymusem - to moje prywatne obserwacje, doświadczenie i praktyka. 45g CW wędki na jeziora wydaje się, że to dużo. Skoro na takim blanku widnieje taki zapis wędka może być ciężka przez co męczy rękę. Warto dopasować wędkę do stosowanego kołowrotka, żeby wyważyć ją w miarę możliwości. Dobre wyważenie nie powoduje zmęczenia, znużenia wędkowaniem. Z moich spostrzeżeń przy poszukiwania jeziorowego szczupaka (bo pewnie wędka o której mówisz, ma być do niego przystosowana) wydaje mi się, że wystarczyłaby w zupełności gramatura do 25g. Jeszcze połowiłbyś taką na rzece. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts