Jump to content

SUM (Silurus glanis)

MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Sum jest szeroko rozpowszechniony w Polsce wyglądem przypomina wielką "kijankę".Ogromny łeb zaopatrzony w silne szczęki długie wąsy i stosunkowo małe oczy (sumy nie kierują się wzrokiem),szerokie brzuszysko i bocznie spłaszczona tylnia część ciała dająca mu ogrom siły, kolorystyka bywa różna zależy od środowiska ale przeważnie jest to ciemny brąz wpadający w czerń i jasny brzuch.Sumy są rybami żerującymi przeważnie nocą (zdarzają się wyjątki) za dnia okupują głębokie doły, rynny sąsiedztwa zwalonych drzew oraz podmyte burty, nocą zaś wypływają na płytsze wody.Sumy łowimy na żywca, spinning oraz martwe przynęty ryby, wątróbkę drobiową, kulki z jętki słyszałem także o łowieniu sumów na martwe ptactwo i nie duże ssaki ogólnie są prawie wszystko żerne za granicą dobre efekty daje pellet halibutowy ja osobiście kiedyś złapałem 7kg suma na owocową kulkę proteinową.Okres ochronny suma w Polsce zaczyna się 1 listopada i trwa do 30 czerwca wymiar ochronny do 70cm.Sum jest rybą ciepłolubną i właśnie na takim ciepłym zbiorniku jakim jest Rybnik padł rekord Polski suma całe 102kg i 245cm długości, należy on do pana Mariana Sokołowskiego, zdięcia dostępne pod tym linkiem http://www.rybobrani...iska_rybnikquot

post-2-0-28799100-1323627798_thumb.jpg

witam,

aktualnie największy złowiony na wędkę sum to 109kg i 261cm długości. Złowiony niezgodnie z RAPR więc nie może być uznany za oficjalny rekord Polski.

Poczytać o tym zdarzeniu możecie tutaj . Niestety, opis mało przyjemny i nie przynoszący chwały łowcy.

No, sum ogromny. Szkoda ze tak skończył. Ciekawe ilu wędkarzy go schwytało w jego życiu. Pewnie rybka by jeszcze przyrastała z roku na rok, niestety nikt wieku nie zna takiej ryby. Orientuje sie ktoś może ile latek może mieć taki okaz? Bardzo ciekawią mnie okazy. Ryba chyba rośnie aż do śmierci i według mnie jest długowieczną w każdym gatunku. Najczęściej kończą swój żywot schwytaniem przez wędkarzy i kłusowników albo niesprzyjającymi warunkami przyducha i wiele innych. Wogóle słyszał ktoś o czymś takim żeby stwierdzono, że ryba zginęła ze starości? Co sądzicie o tym? Dla mnie biologia każdej ryby jest ciekawostką :)

Ja oglądałem film o wielkim basie wielkogębowym miał chyba ze 14kg i wkońcu też zdechł ze starości po tarle niestety nic nie jest wieczne.Na farmie Krzyczki też pływa jeden karp o imieniu quasimodo ma chyba ze 25kg ale ile ma lat tego nie wiem.

Film istotnie niezły. Wind- wielki karp z UK to wielki John, którego wielu wędkarzy złowiło i wypuściło...Była to żywa legenda. Szkoda tylko, że mu się odeszło...

A sumy hmmm ryby piękne, waleczne i ogromne. Szkoda tylko, że razem z brzanami wyginęły w mej okolicy kilkanaście lat temu i jakoś nie widać, żeby ich populacja się tu odradzała. Ale za 7 miesięcy jak się wytrą może uda się ruszyć za nimi gdzieś w Polskę...

• 1 year later...
  • 6 months later...

No cóż...

Pewnie narażę się kolegom ale pochwalę się złowieniem suma 145cm.

Większość kolegów, którym wysłałem MMSa z tą rybą pyta: gdzie?

To znamienne pytanie :wacko:

Nie ważne jak, z jakim sprzętem, wysiłkiem...

Powiem jedno - spełniłem się jako wędkarz.

Szukałem metrowej ryby, przygotowałem się.

Jak zwykle, życie weryfikuje nasze plany i zdecydował przypadek.

Kilka ryb w życiu porwało mi sprzęt ale ważne są tylko te wyjęte z wody.

Tym razem udało się.

Wszystko zadziałało i nic nie zawiodło, pomogło doświadczenie i kolega na łodzi.

Sam bym go chyba nie wyjął.

Pokonałem cara naszych wód na zestaw sandaczowy.

Wędka Silstar Pinacle 198cm (jednoczęściowa) przerobiona własnoręcznie z casta na spina, kręciołek wielkości 3000, plecionka 012, wobler 7cm (pływający Góral)

Przepychanka na wodzie trwała 1,5h

post-1419-0-04934100-1374304946_thumb.jpg

Czapka z głowy - gratuluję! U nas - na Sulejowskim - są potwory i biorą obecnie, ale jak na złość koledzy na wczasach i nie ma z kim zaatakować, a na łajbie potrzeba dwóch przytomnych ludzi.   -_-

Edited by Jotes

No cóż...

Pewnie narażę się kolegom ale pochwalę się złowieniem suma 145cm.

Większość kolegów, którym wysłałem MMSa z tą rybą pyta: gdzie?

(...)

a mógłbys podzielic się większa ilością szczegółów? O jakiej porze miałeś branie, czy to była Wisła bierząca czy jakieś jezioro? Spinning czy troll? Nie chodzi mi o konkretną miejscówkę ale rejon. Widze że jesteś z Gdańska a tu łowisk sumowych nie ma za wiele. Ja ostatnio tez próbuje sił za ta rybą więc wszelkie info bardzo mi się przyda.

a mógłbys podzielic się większa ilością szczegółów? O jakiej porze miałeś branie, czy to była Wisła bierząca czy jakieś jezioro? Spinning czy troll? Nie chodzi mi o konkretną miejscówkę ale rejon. Widze że jesteś z Gdańska a tu łowisk sumowych nie ma za wiele. Ja ostatnio tez próbuje sił za ta rybą więc wszelkie info bardzo mi się przyda.

Więcej napisałem w Wieściach z nad wody

Dołożę kilka zdjęć z filmu, który przegrałem na laptok

post-1419-0-09042500-1374493902_thumb.jpg post-1419-0-90857400-1374493933_thumb.jpg post-1419-0-80551300-1374493974_thumb.jpg

Co prawda zdjęcia nie oddadzą całych emocji ale zmierzch już zapadał i trudno o lepszą jakość.

Na tej wodzie mało słychać o złowionych sumach, myślę, że więcej jest ich w bieżącej Wiśle.

Pozdrawiam, jakbyś miał więcej pytań to pisz, pomogę jeśli potrafię.

Edited by wind
edycja linku

Więcej napisałem w Wieściach z nad wody : http://forumwedkarskie.pl/topic/1483-wie%C5%9Bci-znad-wody/page-2#entry12786

(...)

Co prawda zdjęcia nie oddadzą całych emocji ale zmierzch już zapadał i trudno o lepszą jakość.

Na tej wodzie mało słychać o złowionych sumach, myślę, że więcej jest ich w bieżącej Wiśle.

Pozdrawiam, jakbyś miał więcej pytań to pisz, pomogę jeśli potrafię.

droga dedukcji zgaduję ze to ryba z MW? W takim razie jak byś mógł uchylic rabka tajemnicy czy z odcinka morskiego czy PZW? No i czy branie nastapiło długo po zachodzi słonca?

czy branie nastapiło długo po zachodzi słonca?

Fakt, że zdjęcia są ciemne ale to nie znaczy, że samo branie nastąpiło po zachodzie słońca.

Było jeszcze nad widnokręgiem.

Dopiero po jakimś czasie kolega zaczął filmować.

Dosyć długo nie wiedzieliśmy z jaką rybą mamy do czynienia?

Pozwól, że pominę wątek dokładnej lokalizacji łowiska - zachowam to dla najbliższych przyjaciół, tylko tym którym mogę ufać.

Zbyt wielu różnych ludzi przegląda nasze wędkarskie fora.

(...)

Pozwól, że pominę wątek dokładnej lokalizacji łowiska - zachowam to dla najbliższych przyjaciół, tylko tym którym mogę ufać.

Zbyt wielu różnych ludzi przegląda nasze wędkarskie fora.

No tak przeciesz jeszcze ktoś popłynie i Tobie powyjada wszyskie i nie bedziesz miał czego ładować w słoiki robiąc zapasy na zime . Całkowicie rozumiem i dzięki za pozostałe informacje.

widzę, że sukcesy innych powodują u części użytkowników niezdrowe emocje. Nie wiem, czy to zwykła zazdrość, zawiść czy jakieś inne uczucia.

Temat zamykam.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...