Jump to content

[Portal] Pęczak - namiastka doskonałości.


Docio
 Share

Recommended Posts

Od dawnych czasów nie tylko kucharki ale i wędkarze doceniają uniwersalizm kaszy jęczmiennej nazywanej pęczak. O ile kucharki najchętniej podają ją z duszonym mięsem bogato polanym sosem, o tyle wędkarze musieli skomplikować sobie życie i poszli krok dalej odkrywając jego tajemnice, czyli naturalne właściwości do wykorzystania w przygotowywaniu zanęt i przynęt.Tak, to nie błąd.

 

Zobacz cały artykuł

 

Link to comment
Share on other sites

Koniec marca mam zaplanowany urlop i jadę męczyć białoryb na starorzeczu. Trzeba będzie spróbować z tym pęczakiem w zanęcie. Napewno skorzystam z twoich rad. Plusik for you :)

Link to comment
Share on other sites

Od kilku lat, głownie ze względu na moja żonę a również i na powalającą czasem wręcz skuteczność, sam parzę i używam jako przynęty pęczaku. Poza dodatkiem cukru waniliowego jednak nie "wydziwiam" z innymi dodatkami, ale wygląda na to, że będzie trzeba poeksperymentować.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Wziąłem garnek 4-ro litrowy, nalałem wody, doprowadziłem do wrzenia, powoli wsypałem pół kilograma pęczaku aby woda nie przestała się gotować, nakryłem pokrywką, lekko przykręciłem gaz i popatrzyłem chwilę jak się wszystko bałwani w garnku. Mama stwierdziła, ze się przypali ja postanowiłem zaryzykować. Stare przysłowie “kto ryzykuje w kozie nie siedzi” się sprawdziło. Pęczak po godzinie był gotowy, wody wygotowało się połowę ale było jej jeszcze dość aby się bałwaniło. Nic nie przywarło, nic się nie przypaliło a pęczak był idealny. Potem poszło już gładko i za każdym razem tak przygotowując pęczak nie mam najmniejszego efektu przypalenia lub przywarcia.

 
witam
od lat stosuje peczak  tylko przygotowuje go rzeklbym bezstresowo tzn  do garnka wlewam 2 razy tyle wody co mam zagotowac peczaku, dodaje przeplukany  peczak do gotujacej wody , doprowadzam to do wrzenia i nastepnie przykrywam pokrywka , owijam w scierke i daje go pod kolderke , poduszke ,koc jak kto woli :) wazne zeby szybko nie tracil temperatury :)
po godzinie czasu peczak jest gotowy i wiem ze w ten sposob nigdy go nie przypale :)
podobnie  gotuje  ryz i inne kasze 
pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...