Wędkarz Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 (edited) Witam! Jestem na tym forum od dzisiaj więc proszę o wyrozumiałość. A więc przejdę do głównego powodu dla jakiego piszę ten temat, a mianowicie tak. Chciałem zacząć łowić ryby lecz kompletnie się na tym nie znam i nie wiem jaki sprzęt wybrać. Z tego co już poczytałem na różnych forach to ludzie polecają na początek coś takiego: wędka: Jaxon Inspiral spinning 2,7m 10-30g lub Navigator tele spin 2,70 10-30g kołowrotek: Jaxon Long Cast System XT 3000 żyłka: Shark King Pike 150m/0,26/7,60kg co sądzicie o takim zestawie? Jeżeli polecacie mi coś innego na początek to proszę wypisywać propozycje. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Edited April 4, 2014 by wind edycja linków 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 Jeżeli polecacie mi coś innego na początek to proszę wypisywać propozycje. Witaj na forum, zacząłbym od karty wędkarskiej i uzyskania odpowiednich zezwoleń. A potem zastanów się o odpowiedz sobie i nam na kilka pytań: Zanim założysz temat na tym forum najpierw sprawdź, czy podobny już istniejący temat nie zawiera odpowiedzi na Twoje pytania. Jeżeli nie znalazłeś podobnego tematu i liczysz, że pomożemy Ci rozwiązać Twój problem, postaraj się w swoim temacie udzielić nam jak najwięcej informacji: - określ metodę połowu na jaką będziesz wędkował. - typ wody, czyli stojąca, wolno płynąca, płynąca z silnym nurtem - ryby jakie masz zamiar łowić, czyli rekreacyjne połowy drobnicy, średnie ryby, okazy. ( mile widziane konkretne gatunki ryb ) - jak daleko będzie łowił (przy brzegu/pomoście na długość wędziska, na kilka długości wędziska - odległościowo, powyżej 25m - match); Jeżeli będziesz wędkował metodą spinningową, morską lub muchową, napisz jakie przynęty będziesz stosował podaj również ich wagę oraz długość. Wtedy każdy chętnie Ci pomoże. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz Posted April 4, 2014 Author Report Share Posted April 4, 2014 Rodzaj połowu:spinning. Typ wody:stojąca. Ryby: rekreacyjne połowy drobnicy, średnie ryby. Jak daleko będę łowił: przy brzegu/pomoście na długość wędziska. Przynęta: Nie wiem jaką jeżeli można prosić to coś mi polećcie. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz Posted April 4, 2014 Author Report Share Posted April 4, 2014 (edited) Złożyłem sobie taki zestaw co o nim sądzicie? Jaxon Harmony spinning 2,70 m 10-30g Kołowrotek Mistrall Focus FD 3000 wobler Cormoran Wide Nose 6cm/23g Błystka wahadłowa Polsping Gnom 1 mosiądz Żylka Balsax Tarantula 100m/0,28/8,10kg Podbierak okrągły teleskopowy 1,90m Edited April 4, 2014 by wind edycja linku 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paragraf Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 O mistrallu słyszałem wiele. Sprzedawcy mówili że to dobry zamiennik za niższą cenę. Ja kupując kołowrotek przez internet wcześniej chciałem mieć go w ręku. Mistralle miały albo spore luzy na kabłąku, albo bicia i inne problemy na korbce. Co do materiałów użytych to moim zdaniem wygląda to ok, ale skoro kołowrotek źle chodzi od nowości. poczytaj też opinie o mistrallach, za niezawodne nie uchodzą. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz Posted April 4, 2014 Author Report Share Posted April 4, 2014 (edited) A taki kołowrotek? Shimano FX 2500 FB Edited April 4, 2014 by hege edycja linku 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 Nie ryzykowałbym kupować sprzętu typu Jaxson - to sprzęt z najniższych półek. Nie lepiej kupić coś sprawdzonego, lepszego? Zacząć od dobrego kija, kołowrotka, plecionki. Blacha na szczupaka trochę mała, lepiej dać min dwójkę albo trójkę. Osobiście preferuję na szczupłego twistery i rippery na główkach jigowych. Konieczny przypon wolframowy, krętliki z agrafką. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz Posted April 5, 2014 Author Report Share Posted April 5, 2014 (edited) To mógłby mi ktoś złożyć taki zestaw na początek?takie coś? Jeżeli nie to nie piszcie, że słabe tylko mi pomóżcie bo nie znam się na tym... Proszę o nie przenoszenie całego allegro na forum (kilka linków do allegro wykasowano) Zamiast linków proszę podawać tylko nazwy sprzętu. hege Edited April 5, 2014 by hege połączenie postów 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 27, 2014 Report Share Posted August 27, 2014 Odczuwam wrażenie, że kolega szuka sobie metody, teraz ze spina przechodzi do matcha, jest początkujący, a mota się między metodami. Batem łowić nie chcę, bo nie ma przekonania, a początki wędkarstwa to kij i sznurek, potem inne wynaleziono, @Wędkarzu zdecyduj się na metodę łowienia na początek, bo nie da się łowić początkowo dwoma. Technika i sprzęt nie łowi ryb, ale człowiek z odpowiednią wiedza, jak w/w rzeczy użyć, by złowić rybkę. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts