KamilStaniszewski Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 Witam! Ostatnio zacząłem się bawić z zestawem gruntowym niestety na moim łowisku na dnie jest duża ilość mułu i glonów. Zawsze gdy wyciągam zestaw z wody jest cały w "syfie". Czy można jakoś temu zapobiec ? Czy to może mieć wpływ na ilość brań ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 Chodzi Ci konkretnie o glony czy o roślinność podwodną? Jak jest roślinność to ilość mułu jest niewielka, do 10cm i wystarczy dać dłuższy przypon. Dodatkowym rozwiązaniem jest zastosowanie sprężyn karpiowych, które sobie osobiście bardzo chwalę za połaczenie dociążonej sprężyny z rurką antysplątaniową. Jak są glony to woda w akwenie jest na umarciu, czyli padnie cały ekosystem i zostanie jedynie ściek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 A gdybyś tak przybliżył nam łowisko? Jezioro, staw, starorzecze?. Na "syf" zwany glonami zielenicami mam dobrą radę, muszę coś wiedzieć o łowisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 (edited) Kamil też mam podobny problem z tym na niektórych łowiskach na Mazurach i także wydaje mi się że na Martwej Wiśle taki problem jest. Nie wiem czy to przyniesie efekt ale w czeskich filmach, mieli rozwiązanie takie ,że używali sztucznych lub naturalnych kulek( lub sztucznej kukurydzy) która unosiła haczyk. Podbno można użyć styropianu lub prażonego ryżu. Ja znalzłem i łowię od kwietnia tego roku na coś takiego. koszt 6,5 zł za słoik. znalazłem smaki miodu i tutti fruti. Edited May 12, 2014 by Pawel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted May 12, 2014 Report Share Posted May 12, 2014 Jeżeli na dnie sa tylko glony, wystarczy kilka dni nęcić drobnoziarnistą zanętą, ręczę że ryby dokładnie oczyszczą miejscówkę z "upierdliwych" glonów. Jeżeli jednak dno pokryte jest łanem moczarki kanadyjskiej , czy innego wywłócznika to trzeba kombinować. Czasem to będzie ów długi przypon (przy spławiku wtedy, sygnalizacja brań fatalna), czasem znalezienie takiego mini placyka między roślinnością. I ni stąd ni zowąd może nam się otworzyć istne eldorado(dobrze by było, gdyby tak było), generalnie trzeba kombinować. Od myślenia nikt nikogo nie zwolni, jak powiedział kiedyś mój mentor, zgadnijcie kto?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted May 13, 2014 Report Share Posted May 13, 2014 Od myślenia nikt nikogo nie zwolni, jak powiedział kiedyś mój mentor, zgadnijcie kto?. Wielu już cytowało ten frazes, łącznie z premierem ale kto jest autorem? Nie mam pojęcia. Na muliste dno stosowałem prażony ryż moczony w oleju, długi przypon, rozłożone śruciny na zestawie spławikowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted May 13, 2014 Report Share Posted May 13, 2014 Może i frazes, ale wiecznie aktualny. Chodziło mi o Docia. Sorry za nadaktywność wczoraj... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilStaniszewski Posted May 13, 2014 Author Report Share Posted May 13, 2014 Ozet łowisko to kanał dosyć wąski głębokość to około 7 metrów myślę, że wypróbuję twój sposób gdyż jest ciekawy i wydaję mi się , że bardzo dobry, ale spodobał mi się bardzo pomysł Pawła. Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi napewno zastosuję pomysły Pawła i Ozeta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pulaas Posted July 1, 2014 Report Share Posted July 1, 2014 Może trochę odgrzebuję po czasie ale kiedyś widziałem takie rurki antysplątaniowe z zamocowanym pływakiem. Rurka ta miała się lekko podnosić i w połączeniu z Pop-Up'em lub jakimś innym pływającym specyfikiem (np. Corn Puffi - Trapera lub prażona kukurydza Cukka) może być dobrą radą na zamulone dno jeśli chcemy łowć z gruntu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Koszyczek zanętowy ale plastikowy dociążony i git będzie nie zakopie się w mule jak metalowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts