Jump to content

Sprzęt do 200 zł

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczy, chciałbym, abyście poradzili mi jaki sprzęt wybrać, do maks 200 zł, dobrze by było gdyby był to kij z kołowrotkiem. Tak naprawdę to dopiero zaczynam z poważniejszym  wędkarstwem, więc nie potrzebny mi od razu nie wiadomo jaki sprzęt. Mam nadzieję, że ktoś coś poleci do tych dwustu złotych. 

Pozdrawiam użytkowników forum. 

Kacper do 200zł spokojnie kupisz tani bat, kilka zestawów i akcesoria. Jak na początek idealne rozwiązanie. Niestety nie ma sensu podawać konkretów gdyż wszystkie tanie baty mają bardzo podobną jakość. Wybierz jakiś najlżejszy. Co do zestawów to nie wiem, czy będziesz łowił w rzekach, czy w  spokojnych wodach a ta różnica rzutuje na rodzaj i kształt spławików, tak jak i prędkość nurtu oraz głębokość łowiska. Żyłki nie potrzeba Ci wiele, do tego drobne akcesoria i siatka a to już konieczny komplet. Krótko podsumowując połowa kasy na bat a druga stówka na akcesoria.

Nastaw się jednak, że również około dwóch stówek zapłacisz za egzamin i resztę, czyli składkę i licencję o ile w ogóle będziesz chciał należeć do PZW i łowić w ich wodach.

Zanim założysz temat na tym forum najpierw sprawdź, czy podobny już istniejący temat nie zawiera odpowiedzi na Twoje pytania.

Jeżeli nie znalazłeś podobnego tematu i liczysz, że pomożemy Ci rozwiązać Twój problem, postaraj się w swoim temacie udzielić nam jak najwięcej informacji:

- określ metodę połowu na jaką będziesz wędkował.

- typ wody, czyli stojąca, wolno płynąca, płynąca z silnym nurtem

- ryby jakie masz zamiar łowić, czyli rekreacyjne połowy drobnicy, średnie ryby, okazy. ( mile widziane konkretne gatunki ryb )
- jak daleko będzie łowił (przy brzegu/pomoście na długość wędziska, na kilka długości wędziska - odległościowo, powyżej 25m - match);
Jeżeli będziesz wędkował metodą spinningową, morską lub muchową, napisz jakie przynęty będziesz stosował podaj również ich wagę oraz długość.

Nigdy użytkownicy nie przestaną mnie zaskakiwać. Tu na forum jest wyjątkowo dużo treści o batach a i o odległościówce równierz.

Edited by Docio

Tu na forum jest wyjątkowo dużo treści o batach a i o odległościówce równierz.

Ale najwidoczniej nic tak nie dociera do świadomości faceta, jak delikatne i subtelne słowa kobiety. A zwłaszcza w tematach zdominowanych przez facetów. Niech zatem kobieta wyjaśni, jak należy odróżnić, uzbroić, trzymać i obsługiwać... bata (i "macza" również). Delikatnie zwracam więc uwagę...   ;)

Edited by Jotes

• 2 months later...