Guest Piter Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Witam.Czy ten zestaw nada się na Sandacza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawidGorzow Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Zależy gdzie i czy będziesz łowił. Sandaczowanie daje w kość mocno kołowrotkom a ten nie wygląda za solidnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Po pierwsze, zestawy są zwykle złożone z produktów zalegających w magazynach, po drugie "sezon" sandaczowy za chwilę się kończy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Ale trzeba się szykować na drugi sezon.Mogliście mi coś polecić do 200 zł kołowrotek z kijem Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Ale trzeba się szykować na drugi sezon Przed "sezonem" na pewno będą promocje, lepiej poczekać na spokojnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 (edited) Piter, obawiam się że 200zł nie "styknie", na w miarę przyzwoity zestaw sandaczowy. Jak uskładasz 3- stówki, można o czymś sensownym pomyśleć (młody jesteś, masz czas). Kup np. spinning Mikado Tachibana Master Zander Spin 270/40. Wędzisko szybkie, mocne, powinno znieść różne Twoje wybryki jako początkującego. Co do kołowrotka. Poczytaj tematy w dziale "Spinning" na tutejszym forum, dobre kołowrotki poleca Jotes. Jeszcze parę zdań o zestawie z pierwszego posta.Moim zdaniem ów zestaw pasuje bardziej pod szczupaka. Chociaż spinning opisywany jest jako szybki (akcja), to słowo medium w jego nazwie sugeruje coś zupełnie innego, czyli akcję średnią. A takie spinningi są wręcz idealne na szczupaka, choć nie tylko. Na sandacza lepsze jest wędzisko o akcji szybkiej (fast, lub extra fast), dla właściwego poprowadzenia przynęty i szybkości zacięcia, co w przypadku sandacza ma decydujące znaczenie. Długością nie ma się co sugerować, bo między bajki można włożyć to, że spinningiem 2.40m, źle łowi się z brzegu. Wiem to z własnego doświadczenia, choć oczywiście przy krótkim są pewne ograniczenia (!?). Kołowrotek tej wielkości, czyli tzw."czwórka", byłby odpowiedni i na zdjęciu nawet ładnie się prezentuje. No może poza uchwytem korbki, który jest malutki, taki na dwa palce. Do spinningowania uchwyt korbki powinien być duży, pewny, najlepiej w kształcie litery T (moim zdaniem). Ale to być może kwestia gustu. Kołowrotek kosztuje około 60zł, więc cudów po nim nie można się spodziewać. Można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że użyte materiały są marnej jakości, zwłaszcza stopy metali w jego napędzie (przekładnia). Do "sandaczowania" i łowienia z opadu, nie polecał bym go, z powodu wspomnianego przez Dawida. Ale przy spokojnym, nieagresywnym prowadzeniu przynęt, zwłaszcza w wodach stojących, możliwe że kilka sezonów by posłużył. Edited December 17, 2014 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ŁYSY0312 Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Przerzuciłem kilka kręciołków pod kijki sandaczowe i najlepszy z tych "tańszych" co dał radę to Ryobi Zauber. Choć widziałem w użyciu i Catanę 4000, choć już ząbkowała pod koniec sezonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Panowie jakieś linki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 (edited) Piter, nie osłabiaj mnie, poszukaj se. Dla przykładu wpisz w wyszukiwarkę "Mikado Tachibana Master Zander Spin", albo "kołowrotki Ryobi Zauber" i wyświetlą Ci się strony w tych tematach (przeważnie sklepów internetowych). Gdy dodasz za nazwą sprzętu słowo forum, znajdziesz opinie mniej lub bardziej wiarygodne na różnych forach wędkarskich. Edited December 18, 2014 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawidGorzow Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 A Piter chcesz łowić w rzece? czy jakieś jeziorka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Na rzece Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawidGorzow Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 To dosyć mocny zestaw musisz nabyć. kołowrotek wielkości 4000 i kij 270cm do 40g, o akcji fast. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Za taką cenę można kupić, na początek zmieści się w 200PLNów. Nie jest to zestaw dla profesjonalistów (papier wszystko przyjmie). Spining powinien być fast albo ultrafast - szybki albo bardzo szybki. Ten z linka jest bardziej odpowiedni na szczupaka. Moim zdaniem lepiej przygotować się do sezonu kupując coś osobno. Np Inazuma X-Plode Flash Zander a później jakiś kręciołek, plecionkę, główki i gumy lub zestawy do Drop Shota. Sandacz nie jest łatwym przeciwnikiem i choć można go złowić na wędkę z żyłką, na wklejankę to wcale nie znaczy, że zestaw z linka będzie dobry. Jeżeli nie będzie ci odpowiadało wędzisko to masz jeszcze kręciołek i pokrowiec ale czy zmieści się w nim inna wędka? Sam musisz określić czy warto? Co jest ważniejsze? Łowić ryby każdy może ale co się stanie gdy trafisz na piękną rybę a kij "złoży się" albo hamulec w kręciołku padnie lub ukręcisz korbę czy mechanizm w kołowrotku? Jaki w tym sens? Bez przekonania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Piter, nie osłabiaj mnie, poszukaj se. Dla przykładu wpisz w wyszukiwarkę A w przypadku kołowrotka, wystarczy tutaj na forum wejść w jeden temat i już Zauberek się wyświetla w dobrej cenie. Jest niemal na oczach... "Westchnął cicho nasz koziołeki znów poszedł biedaczyskopo szerokim szukać świecietego co jest bardzo blisko". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ŁYSY0312 Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Mnie też wyszło, że chcąc skompletować pożądny zestaw pod sandała w miarę cenie, wybrałbym Mikado Inazuma Flash Zender do 30g (około 250zł) i Ryobi Zauber 3000 (około 250zł). Mi akurat udało się ostatnio kupić taką Inazumę w korku rozebraną i ponownie uzbrojoną przez rodbuildingera (nowa rękojeść i inaczej rozłożone przelotki) w tej cenie. Fajnym kijkiem w podobnych pieniądzach, oczywiście używka to Team Dragon 2,55m do 28g, mam też polecam. "Macałem" też sporo tańszych kijków, ale nawet jak blanki były fajne to komponenty i wykonanie fatalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Ja już odpuściłem Team Dragona. Dwa razy złożyła mi się szczytówka w 2,35m w tym samym miejscu po wymianie. Chrust - dobry kij, czuły, lekki, szybki ale kruchy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ŁYSY0312 Posted December 18, 2014 Report Share Posted December 18, 2014 Ja już odpuściłem Team Dragona. Dwa razy złożyła mi się szczytówka w 2,35m w tym samym miejscu po wymianie. Chrust - dobry kij, czuły, lekki, szybki ale kruchy. A ja mam obecnie 3 Team Dragony i nic mi się nie uszkodziło przez te lata, a teraz czaje się na czwartego . Od poczatku wiedziałem o tych przypadłościach, ale jakoś mnie to omijało . Link to comment Share on other sites More sharing options...
LarryKowalsky Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 Podam Ci swój sprawdzony zestaw na Sandacza: Wędka: Mikado Flash INAZUMA Zander - 2,40 / 30cw Kołowrotek: PENN Conflict 3000 Plecionka: SpiderWire 0,14 mm Przynęty: Kopyta, Rippery, Koguty, Woblery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Androctonus Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Podam Ci swój sprawdzony zestaw na Sandacza: Wędka: Mikado Flash INAZUMA Zander - 2,40 / 30cw Kołowrotek: PENN Conflict 3000 Plecionka: SpiderWire 0,14 mm Przynęty: Kopyta, Rippery, Koguty, Woblery Zadowolony jesteś z kija? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts