mantga4 Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 (edited) Witam, pomógł by mi ktoś wycenić tą wędkę, parę informacji na temat tej wędki, ponieważ jestem zielony na temat sprzętu wędkarsiego. Pozdrawiam.P.S. Nie wiem czy to dobry dział. Edited December 28, 2014 by mantga4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Testy sprzętu wędkarskiego " do "Sprzęt wędkarski dla początkujących Wędkarzy.". Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Wędzisko Byron Vision,niestety niedostępny w sprzedaży jako nowe, na Allegro też nie widać. Ostatnio widziane na portalach 5-6 lat temu w różnych cenach, od 1zł do wydumanej przez właściciela ceny 120-150zł. Niestety nie znamy też dokładnie jaki to model, nie widać tego na zdjęciach. Co do kołowrotka, niestety również nie widać na zdjęciach wyraźnie nazwy i modelu. Albo zamień zdjęcia na lepsze jakościowo albo po prostu napisz, co jest napisane na blanku wędziska i korpusie kołowrotka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Kołowrotek Koreańczyk - Shina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 (edited) Wędzisko to kompozyt z porcelanowymi przelotkami w plastykowej obudowie - cena ok 5zł Kołowrotek Shina made by Korea. Cena zależy od luzów w wieńcu ale i tak więcej nż 20zł nie dostaniesz. Ceny niskie gdyż sprzęt z lat 90-tych. Aha, to wyłącznie moja opinia. Edited December 28, 2014 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ŁYSY0312 Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Ocena prawidłowa. Przy obecnym rynku, sukcesem będzie osiągnięcie ceny "za flaszkę". O wiele bardziej prawdopodobna i realna będzie cena "za dwa piwa z Biedronki". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Docio napisał: Wędzisko to kompozyt z porcelanowymi przelotkami w plastykowej obudowie - cena ok 5złDocio, czasem mam wrażenie, że piszesz co wiesz, ale nie wiesz o czym piszesz. Domyślam się, że takie nazwy jak: Rossler; Byron ; Admiral, są Ci zupełnie obce, nie mówiąc już o jakości ich sprzętu. Byron, nawet w klasie sprzętu "na każdą kieszeń", jak w tym konkretnym przypadku, nigdy nie zszedł poniżej pewnego poziomu w jakości swych produktów. Pisanie więc o "porcelanowych przelotkach w plastikowej obudowie" przy wędziskach tej firmy, świadczy li tylko o Twojej ignorancji w tej kwesti. Jest to wędzisko z drugiej połowy lat 90-tych ub.w. - Byron Vision 10/25, kompozyt włókna szklanego i węglowego, długość 450cm (jeżeli dobrze policzyłem ilość przelotek). Przelotki w metalowych ramkach, określane jako klasy SIC. Cena w katalogu Rossler na 2000r. 53,90 euro. Teraz może być warta 1/4 tej kwoty max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Na pewno wszystkiego nie wiem i jestem tego świadomy ale ślepy nie jestem, pytający zamieścił zdjęcia, więc proponuję wizytę u okulisty. To że w katalogu wędzisko ma przelotki sic nijak nie ma odzwierciedlenia w tym co widać na zdjęciu. Zdjęcie blanku też jest i pisanie o kompozycie włókna szklanego i węglowego dobre jest dla katalogu i reklamy. W rzeczywistoci to szklak z oplotem kevlarowym, czyli w światku wędkarskim określany krótko - kompozyt Nie znam teleskopu, który po ok 20-tu latach byłby w stanie kosztować 1/4 swojej początkowej wartości. Taką cenę mogą żądać cwaniacy-naciągacze bazarowi, którzy robią dużo zamieszania przy sprzedaży trefnego towaru. Składanie i rozkładanie teleskopu to moment krytyczny dla blanku i nie ma opcji aby nie było sporej ilości rys na blanku. Rys różnych, od drobnych na lakierze do poważnych, głębokich aż do blanku właściwego i nawet przelotki Ti-Sic nie są w stanie tego zmienić. To jednak trzeba wiedzieć lub się znać, sama napastliwość nie wystarczy. A dodatkowo skoro piszesz, że powinny być przelotki Sic a są takie jakie widać na zdjęciach, to na pewno wędzisko nie było traktowane z dbałością i tu kłania się zdolność do logicznego myślenia, którego zdecydowanie zabrakło. Cóż, jakoś mnie ta napastliwość nie dziwi skoro wiedza o sprzęcie opiera się na katalogach. Ważne aby rozmówcy przywalić, co jedynie potwierdza moją wcześniejszą opinię o Tobie. Za tę 1/4 ceny, czyli ok 50zł można kupić wędzisko tej samej klasy nówkę, z gwarancją, z o wiele lepszymi parametrami, gdyż technologia nie stoi w miejscu, a te 20 lat to zdecydowany rozwój żywic. To tak, na zakończenie, gdybyś jeszcze do tego nie doszedł albo nie przeczytał w jakimś katalogu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Docio napisał: Na pewno wszystkiego nie wiem i jestem tego świadomy Właśnie dlatego korzystam z różnych źródeł wiedzy: książek, czasopism, netu, także traktowanych przez Ciebie z pogardą katalogów. Nie każdy ma możliwość czerpania wiedzy od redakcyjnych kolegów - ekspertów. To że w katalogu wędzisko ma przelotki sic nijak nie ma odzwierciedlenia w tym co widać na zdjęciu. O klasie przelotki decyduje wkład (oczko, pierścień) prowadzący linkę, szczególnie użyty materiał i jakość wypolerowania jego wewnętrznej powierzchni, mającej kontakt z linką. Fachowa ocena przelotek na podstawie zdjęcia, w dodatku w kiepskim ujęciu, jest moim zdaniem niemożliwa. Sugerując się przy tym wyłącznie, archaicznym jak na współczesne normy, ich rozwiązaniem konstrukcyjnym. Jednocześnie zdaję sobie sprawę że określenie "przelotki klasy SIC ", to zwykle radosna twórczość dystrybutorów wędzisk, w wiadomym celu. Co do konstrukcji wędziska nie będę się upierał, mniej więcej to samo miałem na myśli, więc niech będzie kompozyt. Odnośnie ceny to napisałem 1/4max, bo czasem ludzie kupują starocie ze względów np.sentymentalnych.(Tak jak do dzisiaj są wędkarze łowiący bambusowymi klejonkami). Wątek o składaniu i rozkładaniu teleskopu, rysach i lakierze na blanku, mogłeś sobie darować, bo rozwinięty i poszerzony, byłby dobry na jakiś wykład dla adeptów wędkarstwa do lat 14. Cóż, jakoś mnie ta napastliwość nie dziwi skoro wiedza o sprzęcie opiera się na katalogach. Ważne aby rozmówcy przywalić, co jedynie potwierdza moją wcześniejszą opinię o Tobie. Docio, przemawia przez Ciebie mentalność Kalego. Gdy Docio "przywalić", jest super, jaja jak berety, ale jak ktoś "przywalić Dociu", jest be. Nawet nie będę próbował abyś zmienił opinię o mnie, bo jest mi to nawet na rękę. Jako człowiek inteligentny, napewno domyślisz się dlaczego. Do kwestii korzystania z katalogów, odniosłem się na początku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Pora zakończyć tę bezpłodną dyskusję. Watek założył autor nie ja, ani nie Ty. Poprosił o konkret, do którego się odniosłem zaznaczając, że to moje zdanie. Bądź konstruktywny i odnieś się w końcu do pytania autora a nie do oceny mojej wypowiedzi, bo bijesz tylko pianę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Docio napisał: Bądź konstruktywny i odnieś się w końcu do pytania autora a nie do oceny mojej wypowiedzi Można połączyć przyjemne z pożytecznym, udzieliłem odpowiedzi dokładnie w takim zakresie, jakiego dotyczyło pytanie: Witam, pomógł by mi ktoś wycenić tą wędkę, parę informacji na temat tej wędki, ponieważ jestem zielony na temat sprzętu wędkarsiego. Pozdrawiam. W swoim wpisie napisałem m.in. Jest to wędzisko z drugiej połowy lat 90-tych ub.w. - Byron Vision 10/25, kompozyt włókna szklanego i węglowego, długość 450cm (jeżeli dobrze policzyłem ilość przelotek). Przelotki w metalowych ramkach, określane jako klasy SIC. Cena w katalogu Rossler na 2000r. 53,90 euro. Teraz może być warta 1/4 tej kwoty max. O kołowrotku nie napisałem nic, bo też nic o nim nie wiem, po drugie nie posiadam katalogu ze sprzętem firmy Shina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MultiFishing_pl Posted January 28, 2015 Report Share Posted January 28, 2015 Kołowrotek to niewiadomo,przynajmniej na tych zdjęciach więc też ciezko o wycenę całośći,jako że sprzęt jest już starszy to może być jedynie gratką dla kolekcjonera,pasjonata więc najlepiej wystaw na licytacjęi zobaczysz do ilu dobije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts